Dostupni linkovi

Mostar: Biciklisti iz Kragujevca stigli na odredište


Kragujevački biciklisti u Mostaru, foto: Mirsad Behram
Kragujevački biciklisti u Mostaru, foto: Mirsad Behram
Deset tandem-biciklista, među kojima ima paraolimpijaca, iz Kragujevca, stigli su u subotu prije podne na odredište - u Mostar - nakon četiri dana putovanja i skoro 500 km pređenih u četiri etape, preko Užica, Višegrada i Sarajeva.

Oni će u nedjelju biti posebni gosti na 447. tradicionalnim skokovima sa Starog mosta u Neretvu.

Predsjednik Sportskog saveza Mostara, Hasan Šišić je gostima iz Srbije uručio posebnu zahvalnicu, foto: Mirsad Behram
Predsjednik Sportskog saveza Mostara, Hasan Šišić je gostima iz Srbije uručio posebnu zahvalnicu, foto: Mirsad Behram
Ovo je njihov, deseti po redu, biciklistički maraton od Kragujevca do Mostara.

Ta tradicija začeta je 2004. godine, u čast obnavljanja pobratimstva između ta dva grada, koje je bilo prekinuto zbog ratnih u bivšoj Jugoslaviji. Istovremeno, to je godina obnove Starog mosta u Mostaru, te kragujevački biciklisti svake godine budu posebni gosti na toj manifestaciji.

Tačno u podne, biciklisti iz Kragujevca stigli su pred Gradski bazen, u centru Mostara, gdje ih je dočekao predsjednik mostarskog Sportskog saveza, Hasan Šišić.

"Drago mi je što Mostaru mogu prenijeti pozdrave građana i zvaničnika Kragujevca. Ovo je naš deseti, jubilarni dolazak, u predvečerje vašeg velikog jubileja, koji je iduće godine, kada obnovljeni Stari most na Neretvi slavi deset godina", rekao je novinarima Goran Nikolić, generalni sekretar Paraolimpijske akademije i Kluba "Junior" iz Kragujevca.

Predsjednik Sportskog saveza Mostara, Hasan Šišić je gostima iz Srbije uručio posebnu zahvalnicu i o simboličkom značaju tradicionalnog biciklističkog maratona je rekao:

Biciklisti stižu u Mostar, foto: Mirsad Behram
Biciklisti stižu u Mostar, foto: Mirsad Behram
"Da mladi ljudi, ljudi koji se basve sportom, nemaju granica, nemaju predrasuda, nemaju ničega. Oni žele da se druže, oni žele da budu zajedno."

Saradnja dva grada pobratima je odlična, smatra Jovan Pavlović Bojadžić, pomoćnik gradonačelnika Kragujevca za sport.

"Tako da evo već mi deset godina dolazimo ovdje. Širimo saradnju, učestvujemo na nmogim turnirima i ovdje i Mostarci učestvuju u Kragujevcu na raznim turnirima", rekao je Pavlović Bojadžić.

Biciklisti su prenijeli i vijest da je Klub ekstremnih sportova "Kragujevac" saopštio da će u nedjelju, na tradicionalnim 447. skokovima sa Starog mosta, učestvovati i četiri predstavnika iz tog grada.
XS
SM
MD
LG