Dostupni linkovi

Treba li referendum na severu Kosova


Milan Ivanović i Radmila Trajković
Milan Ivanović i Radmila Trajković
U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa vođena je polemika o tome da li treba organizovati referendum na kome Srbi sa severa Kosova treba da se izjasne o tome da li žele kosovske institucije. Učesnici polemike bili su Radmila Trajković, poslanica u skupštini Kosova, i Milan Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova.

Bilo je reči o tome da li je referendum legitiman, da li bi on ugrozio kandidaturu Srbije za Evropsku uniju, kako bi se odrazio na položaj Srba koji žive na centralnom Kosovu, da li lideri severa Kosova žele podelu kosovske teritorije, da li Beograd, pregovarajući sa Prištinom, radi protiv interesa kosovskih Srba, da li je sever Kosova leglo kriminala, kao i o tome da li Beograd ima pravo da poništi referendum na severu Kosova.

Omer Karabeg: Gospodine Ivanoviću, vi ste pristalica referenduma. Koji su vaši argumenti za njegovo održavanje?

Milan Ivanović: Argumenata za izlazak na referendum ima mnogo. Referendum će demonstrirati jedinstvo koje postoji ne samo među Srbima već među svim građanima severnog dela Kosova i Metohije. Na referendum će izaći pripadnici Bošnjačke nacionalne zajednice, Romi, izaći će i predstavnici drugih etničkih zajednica. Ne postoji legitimniji način da se proveri narodno mišljenje.
Referendumom ćemo poboljšati i poziciju Beograda u pregovorima sa Prištinom. Izjasnićemo se protiv nametanja rešenja koja su u suprotnosti sa ustavom Srbije.
Ne postoji demokratskiji način da narod izrazi svoje mišljenje, a treba da se setimo da su i Albanci devedesetih godina izašli na referendum. To se završilo proglašenjem nezavisnog Kosova, a međunarodna zajednica nije poništila taj referendum. Ovim referendumom ćemo demantovati vlast u Prištini, kao i predstavnike međunarodne zajednice, koji tvrde da bi građani severnog Kosova prihvatili kosovske institucije, ali da im navodno njihovi lideri, ekstremisti i kriminalci ne daju da se slobobodno izjasne. Referendumom ćemo poboljšati i poziciju Beograda u pregovorima sa Prištinom. Izjasnićemo se protiv nametanja rešenja koja su u suprotnosti sa ustavom Srbije. Sigurno je da nećemo ugroziti nacionalne i državne interese. Ovaj referendum je u skladu i sa zakonom i ustavom Srbije. Ustav nam garantuje pravo na slobodno mišljenje.

Omer Karabeg: Gospođo Trajković, vi ne podržavate referendum. Zašto ste protiv njegovog organizovanja?

Radmila Trajković: Poznato je da svi Srbi sa Kosova i Metohije - i oni koji su ostali i oni koji su proterani - ne prihvataju nezavisnost Kosova. To predstavnici međunarodne zajednice odlično znaju. Zbog toga ne vidim zašto bismo
Bojim se da ćemo zbog referenduma imati problema sa Nemačkom, koja kandidaturu Srbije za Evropsku uniju uslovljava stabilizacijom na severu Kosova i Metohije.
ovim referendumom to ponavljali po stoti put. Gospodin Ivanović se kao i ja zalaže za očuvanje srpskih insiticija koje se finasiraju iz Beograda, jer su nas one održale na Kosovu i Metohiji. Održavanjem referenduma mi ćemo u suštini kompromitovati te insitucije, jer ćemo poslati poruku da one destabilizuju situaciju ne samo na Kosovu i Metohiji nego i u regionu, što će međunarodnu zajednicu učvrstiti u ubeđenju da ih kao remetilački faktor pod hitno treba ukloniti. Zbog toga bih ja volela da naša vlada poništi taj referendum. Bojim se da ćemo zbog referenduma imati problema sa Nemačkom, koja kandidaturu Srbije za Evropsku uniju uslovljava stabilizacijom na severu Kosova i Metohije. Referendum će nas udaljiti od kandidature i postavljanja Srbije na evropski kolosek.

Omer Karabeg: Gospodine Ivanoviću, i predsednik Boris Tadić nedavno je izjavio da bi održavanje referenduma moglo da ugrozi napore Srbije da dobije status kandidata za Evropsku uniju. Vi, međutim, tvrdite suprotno - da će referendum ojačati poziciju Srbije.

Milan Ivanović: I gospođa Trajković i predsednik Tadić i funkcioneri
Ako su Albanci imali pravo na izjašnjavanje, zar mi kao konstitutivni narod u Republici Srbiji nemamo to pravo?
Demokratske stranke ponavljaju istu priču. Oni kažu da je referendum izlišan, da je neustavan, da će ugroziti evropsku perspektivu Srbije i da će izazvati reakciju međunarodne zajednice. Pa i treba da izazove reakciju onog dela međunarodne zajednice koja se ponaša proalbanski, koja Albancima stvara nezavisnu državu. Pa nije ovo izjašnjavanje za i protiv Evropske unije. Ovo je samo izjašnjavanje za naše osnovno ljudsko pravo da se probudimo tamo gde smo i zaspali, da živimo u svom rodnom selu, da živimo u svojoj državi. Ako su Albanci imali pravo na izjašnjavanje, zar mi kao konstitutivni narod u Republici Srbiji nemamo to pravo? Mi se držimo našeg ustava.
Barikade kosovskih Srba, decembar 2011.
Barikade kosovskih Srba, decembar 2011.
Mi se držimo međunarodnog prava i Helsinške povelje. Međunarodno pravo je na našoj strani. Mi ne radimo ništa neustavno i nezakonito. Gospođa Trajković kaže da bi volela da državni organi Srbije ponište naš referendum. Nema pravnih mehanizama kojima se to može učiniti. Ne mogu se poništiti odluke referenduma. Ne postoji mogućnost da neko u Srbiji ocenjuje validnost javno iznetog mišljenja građana u lokalnim samoupravama na severu Kosova i Metohije. Po zakonu o referendumu građani u pokrajinama, gradovima i opštinama mogu da odlučuju o pitanjima koja su od značaja za njihov život. A pitanje da li hoće da njima upravljaju institucije neke kvazi države ili njihove vlastite - za njih je sigurno od izuzetne i vitalne važnosti.

Radmila Trajković: Država Srbija ima pravo da poništi referendum.
Država Srbija ima pravo da poništi referendum. U mnogim zemljama Zapada poništava se referendum kada se proceni da nanosi štetu državi. Mislim da je i ovo takav slučaj.
U mnogim zemljama Zapada poništava se referendum kada se proceni da nanosi štetu državi. Mislim da je i ovo takav slučaj. Na severu Kosova radi se na projektu mimo države Srbije. Sukob sa Beogradom, sa predsednikom Tadićem i vladajućom partijom suštinski predstavlja početak odvajanja severa Kosova kao teritorije koja je negde između Prištine i Beograda, a nije ni sa jednima ni sa drugima. Zbog toga za mene ovaj referendum predstavalja vrlo opasan čin kojim će se na kraju postići suprotno od onoga što gospodin Ivanović govori.

Podela nije rešenje

Omer Karabeg: Gospodine Ivanoviću, da li je vaš cilj stvaranje posebne teritorijalne jedinice na severu Kosova?

Milan Ivanović: Naravno da o tome nema ni govora. To nikada nije bila naša opcija. O tome nismo ni mislili, ni govorili, ali, kada nema drugih argumenata, onda je dobro imputirati nam da se zalažemo za podelu Kosova na teritoriju
A što se tiče poništavanja referenduma, ponavljam - vlada ne može da poništi referendum. Ne može se poništiti slobodno izražena volja građana.
severno od Ibra i onu južno od Ibra. A što se tiče poništavanja referenduma, ponavljam - vlada ne može da poništi referendum. Ne može se poništiti slobodno izražena volja građana. Ne čudi me što tako govori gospođa Trajković koja ne živi ovde na severu, koja je više u Beogradu nego na Kosovu i Metohiji, koja je, na kraju krajeva, u kosovskim institucijama. Ona je u skupštini Kosova položila zakletvu da će braniti teritorijalni integritet Kosova i prima platu od kosovske vlade. Mislim da njeno mišljenje ne deli većina Srba južno od Ibra. Najveći deo njih podržava našu odluku, ali se boje da i sami urade nešto slično zbog toga što su ugroženi od Albanaca, njihovih institucija i njihovih zaštitnika u međunarodnoj zajednici.

Radmila Trajković: Gospodin Ivanović je izašao na srpske izbore, pa nije dobio dovoljno glasova, a njegova organizacija nije dobila podršku. Ja sam dobila više hiljada srpskih glasova na izborima koji su organizovani po kosovskom
Od dana kada su počeli tehnički razgovori između Beograda i Prištine - na severu Kosova se sve čini da se ti razgovori miniraju.
sistemu. Svakako da pripadam ljudima koji podržavaju teritorijani integritet Kosova i Metohije. Oduvek sam se za to zalagala i nikada nisam bila za podelu. Podela je za mene najgore rešenje. Ja moram da kažem da opstanak Srba na Kosovu i Metohiji u poslednje vreme svojim nepromišljenim akcijama u dobroj meri ugrožavaju pojedini lideri sa severa Kosova - organizovanjem barikada, traženjem ruskog državljanstva, otporom prema legalnim predstavnicima Crkve. Sever Kosova je počeo da se zaokružuje u teritorijalnu celinu koja se suprostavlja vlasti u Beogradu, koja se suprostavlja Crkvi, koja se suprostavlja i Bogu i narodu. Pričama o tome da neko uzima ne znam koje novce u ne znam čijoj skupštini pokušava se
Zvonko Veselinović, foto: politika.rs
Zvonko Veselinović, foto: politika.rs
prikriti jedna druga, mnogo opasnija istina. Ovih dana smo čuli da je gospodin Veselinović, koji je uhapšen pre nekog vremena, sa nekim kamionima radio na izgradnji puta Tirana - Priština i zaradio ogroman novac kojim finansira lidere Srba sa severa Kosova i destruktivne aktivnosti, koje na najdirektniji način ugrožavaju opstanak Srba na ovim prostorima. Ja neću nikoga da etiketiram. Ne volim da iznosimo prljavi veš, jer bi ga bilo i previše. Želim da razgovaramo o rešenjima koja treba da donesu mir i spokojstvo svima nama. Međutim, od dana kada su počeli tehnički razgovori između Beograda i Prištine - na severu Kosova se sve čini da se ti razgovori miniraju. A tehnički razgovori treba da dovedu do relaksacije odnosa između Beograda i Prištine u smislu bolje komunikacije i jačanja trgovinskih veza.

Milan Ivanović: Gospođa Trajković nije nikada izabrana na srpskim izborima. Jeste na kosovskim, gde je izašlo šest do sedam procenata od ukupnog broja Srba. Nije tačno da ja nisam dobio izborni legitimitet, jer smo u opštini Zvečan, gde živim, osvojili 14 posto glasova. Mi smo na vlasti u toj opštini u koaliciji sa drugim partijama. Toliko o legitimitetu. A što se tiče pregovora između Beograda i
Mi ne miniramo razgovore, mi samo ne želimo i ne možemo da se složimo da se iza naših leđa na ovom prostoru stvara albanska država, a da se nama uzimaju naše institucije. To će kao posledicu imati progon Srba sa ovih prostora.
Prištine, očigledno je da mi ne učestvujemo u tom tajnom projektu, koji se vodi ispod žita, bez učešća Srba sa Kosova i Metohije, iako se radi o njihovom opstanku. Mi ne učestvujemo zbog toga što se u tim pregovorima državne nadležnosti prenose sa naših na kosovske institucije, čime se srpske institucije urušavaju, a albanske jačaju. Takvu politiku, bez obzira ko je vodi, nećemo nikada podržati. Ne suprotstavljamo se mi Bogu i narodu. Ne znam otkuda sada mešanje Crkve u sve ovo. Barikade je podržala i vlada Srbije. Zar nije predsednik Tadić rekao da podržava barikade, a glavni srpski pregovarač Borko Stefanović izjavio da niko na svetu ne može da natera Srbe da odustanu od blokada i da Srbija stoji iza svojih građana. Mi ne miniramo razgovore, mi samo ne želimo i ne možemo da se složimo da se iza naših leđa na ovom prostoru stvara albanska država, a da se nama uzimaju naše institucije. To će kao posledicu imati progon Srba sa ovih prostora.

Omer Karabeg: Nismo završili raspravu oko toga da li vlast u Beogradu ima pravo da poništi referendum. Gospodin Ivanović tvrdi da nema to pravo, a vi, gospođo Trajković, tvrdite da Beograd može to da učini.

Radmila Trajković: Sever Kosova, kao teritorijalna celina ne postoji nigde u ustavu Srbije, niti severna Kosovska Mitrovica postoji kao lokalna
Nemaju regularne spiskove. Procedura je u suprotnosti sa legalnom. Prosto, to je jedno šumsko izjašnjavanje.
teritorijalna celina. To je deo teritorije opštine Mitrovica. Nemamo popis stanovništva, ne zna se koliko listića treba da bude štampano za referendum, a da bi referendum bio legalan, njihov broj treba da bude objavljen u službenom glasniku. A sve i kad bi referendum bio održan i svi Srbi sa severa Kosova se izjasnili protiv kosovskih institucija, što bi se svakako i dogodilo, kakva korist od svega toga? Ja sam učestovala na referendumu koji je bio i legalan i legitiman. Svi smo zaokružili da nećemo nikada prihvatiti stranu čizmu na prostoru Kosova i Metohije. Pa, šta se desilo? Realnost je poništila našu odluku.

Omer Karabeg: Da li vi smatrate da je ovaj referendum nelegalan i nelegitiman?

Radmila Trajković: Potpuno. Nemaju regularne spiskove. Procedura je u suprotnosti sa legalnom. Prosto, to je jedno šumsko izjašnjavanje.

Milan Ivanović: Ovako nešto nismo čuli ni od Edite Tahiri, ni od Tačija. Naravno da će se referendum održati u skladu sa zakonom o referendumu. U članu jedanaest tog zakona piše da građani u pokrajinama, gradovima i opštinama
Mi ne možemo prihvatiti da nam oduzimaju naše lične karte i registarske tablice, da nam oduzimaju našu nacionalnost i da nas upisuju kao Kosovare, da nam onemogućuju da ulazimo u Srbiju ukoliko ne platimo Tačijeve takse i namete.
imaju pravo da se izjašnjavaju o pitanjima koja su za njih značajna. Svaka opština objavljuje sve podatke o referendumu u svom službenom listu i formira se komisija koja će sprovesti legalnu proceduru referenduma. Za nas je referendum od izuzetne važnosti jer, ponavljam, mi ne možemo prihvatiti nešto što je de facto i de iure priznanje kosovske nezavisnosti, bez obzira ko stoji iza toga - da li mentori albanske nezavisnosti ili delovi vlasti iz Beograda. Zar Sporazum o integrisanom upravljanju graničnim prelazima, koji je postignut u pregovorima između Beograda i Prištine, nema karakter međunarodnog ugovora između dve države? Mi ne možemo prihvatiti da nam oduzimaju naše lične karte i registarske tablice, da nam oduzimaju našu nacionalnost i da nas upisuju kao Kosovare, da nam onemogućuju da ulazimo u Srbiju ukoliko ne platimo Tačijeve takse i namete. Mi se ne možemo s tim pomiriti.

Omer Karabeg: Gospođo Trajković, da li su sporazumi koji su postignuti u pregovorima između Beograda i Prištine na štetu Srba?

Radmila Trajković: Međunarodna zajednica nije više htela da održava status quo. Zbog toga je i pokrenula tehničke razgovore između Beograda i Prištine. Cilj je bio da se relaksiraju odnosi između Srba i Albanaca i uspostave carinski prelazi, gde bi se kontrolisala roba i tako onemogućila ilegalna trgovina. Na sever Kosova s
Glavni destabilizatori Kosova i Metohije su kriminalne grupacije Srba i Albanaca koje imaju uporište upravo na severu Kosova i Metohije.
tižu ogromne količine nafte na koje niko ne plaća porez, što omogućava šverc velikih razmera. Predstavnici međunarodne zajednice to prate, znaju šta se švercuje, znaju gde su krajnje adrese. Možda to ne zna srpsko javno mnijenje. Sve to se pokušava prikriti velikom hajkom na Radu Trajković preko internet foruma gde se govori da sam ja maltene sa Kušnerom i Tačijem učestvovala u vađenju organa Srbima, da sam radila ne znam šta. Glavni destabilizatori Kosova i Metohije su kriminalne grupacije Srba i Albanaca koje imaju uporište upravo na severu Kosova i Metohije. To je realnost. Legalizacija trgovine, institucionalno postavljanje stvari će smanjiti ekstremizam koji podržava mafija. Ona želi sukobe, jer na taj način skreće pažnju na neke druge stvari, a sebi otvara prostor za sticanje ogromnog bogatstva, dok siroti narod - i Albanci i Srbi - žive na na pragu siromaštva.

Milan Ivanović: Kakav šverc i kriminal. Najmanje kriminala ima na severu Kosova i Metohije. To je zvanična konstatacija UNMIK-a. To što govori Rada Trajković je eho Tačijeve priče i priče nekih plaćenih političkih struktura i medija iz Beograda. Da li će referendum da naprave ti kriminalci ili narod? Da li ćemo ceo narod da proglasimo kriminalcima da bi smo rekli da je neko drugi kriv, a ne ova vlast koja pregovara sa Prištinom, prenosi državne nadležnosti, pušta Kosovo niz vodu i narušava suverenitet i teritorijalni integritet države Srbije? Rada Trajković bi morala da prizna ono što su priznali i zvaničnici u Beogradu, da je priznanje nezavisnosti Kosova uslov za EU kandidaturu Srbije. To je priznao i potpredsednik vlade kada je rekao: “Da se ne lažemo više, da ne lažemo više narod“. Mislim da bi ova vlast morala da napravi konsenzus sa svim relevantnim političkim subjektima i sa Srbima sa Kosova i Metohije u borbi očuvanja Kosova i Metohije. A ne da ovako autistično i ovako tajno, polulegalno, vodi pregovore.

Omer Karabeg: Očigledno nema saglasnosti. Stavovi su jako udaljeni. U zaključku, gospodine Ivanoviću, šta može doneti referendum?

Milan Ivanović: Referendum će jasno pokazati da narod ne prihvata kosovske institucije. To je najdemokratskiji način izjašnjavanja i referendum može samo da pojača poziciju naše države u borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta zemlje, u borbi za naš opstanak i očuvanje Kosova i Metohije.

Radmila Trajković: Referendum se može održati na celom prostoru Kosova i Metohije i svi Srbi će glasati protiv kosovskih institucija i protiv nezavisnosti. Tu nema dileme. Srce Srba kuca na taj način i to je realnost. Mislim, međutim, da će ovaj referendum doprineti kompromitaciji srpskih institucija koje smo, evo, već 12 godina uspeli da očuvamo na ovom prostoru. One će u međunarodnoj zajednici biti shvaćene kao faktor destabilizacije, pa će se pojačati pritisak na naše rukovodstvo u Beogradu da ih ukine.
XS
SM
MD
LG