Dostupni linkovi

"Most" traži nestranačkog premijera


Božo Petrov
Božo Petrov

"Most nezavisnih lista" (Most) je na sastanku sa koalicijama lijevog i desnog centra predložio da mandatar za sastav nove vlade bude nestranačka osoba oko koje će biti postignut konsenzus, ili neka od osoba iz lijeve ili desne koalicije, oko koje bi se lijevi i desni složili. Koalicije lijevog i desnog centra su skeptične i najavljuju da će o tome morati razgovarati sa stranačkim tijelima.

Sastanak političara pred kamerama možda je dobar za transparentnost političkog procesa, ali pouzdano nije dobar za postizanje konsenzusa.

Predstavnici lijeve i desne koalicije nisu pokazali previše razumijevanja za prijedlog "Mosta" da se konsenzusom dođe do nove vladajuće garniture nakon izbora prošlog mjeseca, od premijera nadalje.

"Mi predlažemo nestranačkog kandidata koji bi trebao biti izabran usuglašavanjem sve tri strane, a nakon toga bi trebalo usuglašavanjem definirati i sve ostale stvari poput predsjednika Sabora, ministarstava, saborskih odbora i svega drugog što bi trebalo usuglašavati", navodi Božo Petrov, predsjednik "Mosta".

Po njihovoj ideji, trećina mjesta išla bi lijevoj koaliciji, trećina desno, šestina "Mostu" i šestina ekspertima, sve konsenzusom. Odgovore očekuju do kraja tjedna.

Zoran Milanović
Zoran Milanović

Predsjednik SDP-a i neformalni lider lijeve koalicije "Hrvatska raste" Zoran Milanović skeptičan je oko prijedloga "Mosta", podsjeća da je za njegovu opciju glasalo 800.000 građana i najavljuje da o tome mora pitati koalicijske partnere i svoju bazu.

"Teško! Dakle, ovo su stvari o kojima ja kao predsjednik jedne demokratske stranke i neformalni lider jedne koalicije vjerojatno moram sazvati stranačku konvenciju s vrlo jasnim ishodom: naši ljudi to ne vide tako", ističe Milanović.

Svoje predsjedništvo, ali i koalicijske partnere pitat će i predsjednik HDZ-a i šef "Domoljubne koalicije" Tomislav Karamarko. On nije oduševljen prijedlogom da formira vladu u kojoj bi sjedili i socijaldemokrati, koji su do sada na vlasti.

"Mi imamo Vladu koja je bezuspješna, i vi sada tražite da ta ista Vlada sjedi za stolom sa nama i sa vama i da amnestiramo njihov neuspješan posao zadnje četiri godine. Ponavljam još jednom - ostajemo otvoreni. Nisam rekao ni 'da' ni 'ne' ", riječi su Karamarka.

Predsjednica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić upozorava da nimalo nije svejedno tko bi bio premijer.

Vesna Pusić
Vesna Pusić

"Mi moramo znati što ćemo pitati ljude. Tko bi to bio? Pa nije svejedno tko je predsjednik Vlade Republike Hrvatske!", konstatira Pusić.

Milanović kaže da se razgovara već mjesec dana, i da je s prijedlogom nestranačkog premijera trebalo izići ranije, a da je skeptičan oko ideje "no name" premijera.

"Naime, takve premijere imali smo do 2000. godine, i to su bili majordomi Ureda Predsjednika. Onda smo promijenili Ustav i postali skoro pa westminsterska demokracija", tvrdi Milanović.

A što ako obje velike koalicije odbiju ponudu "Mosta"?

"U trenutku ako dobijemo odbijenicu i od jedne i od druge koalicije , što se nas tiče + ići će novi izbori", ističe Božo Petrov.

A ako jedna koalicija odbije, a druga pristane? Petrov kaže kako će ostaviti još vremena da se svi slože.

Kolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak je obavila drugi krug konzultacija oko davanja mandata za sastav nove Vlade. I dalje nitko nije sakupio potrebnih 76 potpisa zastupnika. Treći krug održat će se početkom sljedećeg tjedna.

Dodajmo da se prebjeg iz Samostalne demokratske srpske stranke Mirko Rašković u ponedjeljak nije pojavio na konzultacijama kod predsjednice.

Milorad Pupovac došao je sa preostalim zastupnikom srpske manjine Milom Horvatom i kazao da i dalje podupiru Milanovićevu opciju "Hrvatska raste".

Nakon što su ga novinari upitali za njegovu izjavu u novosadskom "Dnevniku" kako je spreman i na suradnju s HDZ-ovom "Domoljubnom koalicijom" ako će ona formira većinu, Pupovac je "Dnevnik" optužio za žutilo, kazavši kako "neki mediji imaju sklonost od riječi napraviti vijest".

XS
SM
MD
LG