Dostupni linkovi

Mostar: Pojačani radovi na iskopavanju jame Radača


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je da su intenzivirani radovi na ekshumaciji jame Radača, na širem području Mostara, za koju postoje osnovi sumnje da se na dubini i do 80 metara krije na desetine žrtava ratnih zločina iz proteklog rata, uglavnom srpske i bošnjačke nacionalnosti.

Neki od predstavnika porodica žrtava, u izjavi za naš radio, iznose sumnju da se upravo u toj jami nalaze i još tri preostala člana iz tzv. grupe "Vranica", od ukupno trinaest zarobljenih pripadnika Armije BiH iz Komande 4. korpusa, čiji posmrtni ostaci nikada nisu nađeni.

Kako su saopštili iz državnog Tužilaštva, specijalni alpinistički timovi SIPA-e, MUP-ova Federacije i RS-a učestvuju u aktivnostima na ekshumaciji jame Radača, koja se, inače, nalazi sjeverozapadno od Mostara, u brdskim predjelima na području naselja Goranci.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić za naš radio je izjavio da se radovima došlo na dubinu od oko 60 metara.

„Aktivnosti se nastavljaju u narednim danima, kada bi se trebalo doći do dubine od 70-80 metara, gdje se očekuje pronalazak posmrtnih ostataka više osoba, žrtava ratnih zločina, čija tijela su bačena u prirodnu jamu, koja je nakon toga, radi prikrivanja, zatrpana građevinskim otpadom, raznim materijalima i eksplozivnim napravama“, naveo je Grubešić.

Zašto se vrši ekshumacija u jami Radača, Grubešić je kazao:

„Prema prikupljenim dokazima i saznanjima, na ovoj lokaciji nalaze se posmrtni ostaci većeg broja žrtava, uglavnom srpske i bošnjačke nacionalnosti, ubijenih '92, '93 i '95 godine.“

Jama Radača dovodi se i u vezu sa slučajem poznatijim pod nazivom "Vranica", odnosno zarobljavanjem 13 pripadnika Armije BiH u Komandi 4. korpusa, u maju 1993. godine, koji su živi prikazani na HTV-u, a potom im se gubi svaki trag.

Predstavnica Odbora roditelja zarobljenih i ubijenih pripadnika Armije BiH Azra Penava podsjeća da su ostaci deset od tih 13 tijela nađeni prethodnih godina u dvije obližnje jame, te bi upravo Radača mogla biti jedno od mjesta gdje se nalaze posmrtni ostaci preostalih.

„Ostala tri ratna vojna zarobljenika iz Komande 4. korpusa, koja i do danas tražimo, nismo pronašli, i mišljenja smo da se nalaze u Radači, odnosno rudniku ili Miljkovićima“, kaže Penava.

Portparol Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kaže da su ekshumacije u jami Radača rađene i ranijih godina i da su do sada izvađeni i identifikovani posmrtni ostaci četiri žrtve - tri srpske i jedne hrvatske nacionalnosti. Nije mogla potvrditi napise u nekim medijima, posebno srbijanskim, da se u Radači nalaze ostaci oko 200 žrtava srpske nacionalnosti.

„Ovi radovi će biti nastavljeni i u narednom periodu, sve dok se detaljno ne ispita ova jama, odnosno dok se sa sigurnošću ne utvrdi šta se zapravo u njoj nalazi“, navela je Čengić.

XS
SM
MD
LG