Dostupni linkovi

Moskovski specijalci će obučavati policajce u RS


Sastanak šefova policija RS i Moskve
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Moskovska policija će policiji Republike Srpske (RS) pomoći u obuci specijalaca, dogovor je šefova Ministarstva unutrašnjih poslova RS i Uprave policije Moskve sa sastanka u Banjaluci. Nastavak saradnje ruske i policije RS ne isključuje mogućnost da bi Rusija i u RS mogla uspostaviti Centar za vanredne situacije i brze intervencije poput onog u Srbiji, ocjenjuje za RSE analitičar iz Banjaluke Srđan Šušnica.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač nakon sastanka sa ruskim kolegama izjavio je da je ovo samo nastavak prošlogodišnjih razgovora, kada je potpisan protokol o saradnji u Moskvi.

"Razgovarali smo o temama koje smo dogovarali u Moskvi, a to su saradnja u oblastima borbe protiv terorizma, trgovine oružjem, drogom, ali i saradnja po pitanju sajber kriminala i obuke naših ljudi po raznim segmentima, od specijalne policije do forenzike. Sve su to stvari kojima se bavimo i mi, a i moskovska policija“, kazao je Lukač.

Lukač je rekao i kako je dogovarana "obuka specijalaca RS u nekoj od specijalnih jedinica Rusije".

"Razgovarali smo i o mogućnostima dolaska njihovih instruktora u našu specijalnu jedinicu radi obuke. Tu se radi o obuci koju do sada nismo imali prilika da prođemo. Naše specijalne jedinice do sada su imale prilike da se obučavaju i sa Amerikancima, Englezima, Francuzima i još nekim drugim evropskim zemljama, ali do sada nismo vidjeli na koji način to rade Rusi, a imaju veliki rejting u svijetu", objasnio je ministar Lukač.

Šefovi policija RS i Moskve u Banjaluci, 5. april 2016.
Šefovi policija RS i Moskve u Banjaluci, 5. april 2016.

U februaru ove godine Ministar Lukač najavio je mogućnost i nabavke oružja iz Rusije, ali kaže o ovome se u utorak nije razgovaralo:

"Mi trenutno imamo projekte koje smo započeli prošle godine za specijalnu jedinicu i jedinicu za podršku. Oni su u fazi provođenja i do kraja godine će biti završeni. To oružje nije iz Ruske Federacije već iz evropskih zemalja, Švicarske, Belgije i Engleske. Vidjećemo kada kompletiramo ovo za što smo već obzebjedili sredstava da li nam je nešto potrebno, što se tiče ruskog naoružanja", izjavio je Lukač.

Zamjenik načelnika Uprave policije Moskve Oleg Anatoljevič Baranov naglasio je da je razmijena mišljenja sa kolegama uvijek pozitivno iskustvo.

"Nadamo se da će se naša saradnja razvijati i biti korisna za naše zemlje“, istakao je Baranov.

Nove veze

Nakon nekih drugih veza poput privrednih i finansijskih koje je vlast Milorada Dodika imala sa Rusijom, sada se ova saradnja seli i u institucionalni okvir što je potrebno ovom režimu kako bi osigurao svoju poziciju, smatra banjalučki analitičar Srđan Šušnica.

Šefovi policija RS i Moskve tokom razgovora sa premijerkom RS Željkom Cvijanović, Banjaluka, 5.april 2016.
Šefovi policija RS i Moskve tokom razgovora sa premijerkom RS Željkom Cvijanović, Banjaluka, 5.april 2016.

"To je nešto što je real politički jako potrebno Dodikovom režimu kako bi se osiguralo, ne samo kriminalno stečeno bogatstvo već i opstanak na vlasti u RS“, objašnjava Šušnica.

Prema mišljenju Šušnice, nastavak saradnje ministarstava unutrašnjih poslova RS i Rusije ne isključuje mogućnost da bi u budućnosti Rusija kao u Srbiji mogla uspostaviti Centar za vanredne situacije i brze intervencije kakav je uspostavljen u Nišu.

"Ovaj potez oživljavanja sporazuma RS i Rusije dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je Srbija dala agreman NATO-u, koja je tim čini vrlo bliskom saradnicom ovog vojnog saveza. Ovo se takođe poklapa i sa zahtjevom Putina i Vlade Rusije da se isti takav agreman dadne tom centru u Nišu. Mislim da Putin ovim dobija jednu partiju na tom političkom diplomatskom planu. Njegova poruka je jasna - ako vi nama nećete dati agreman za centar u Nišu mi ćemo nećemo praviti gužvu, sačekaćemo da prođu izbori u Srbiji, ali ćemo praviti jednu bolju saradnju sa Republikom Srpskom i njihovom policijom. Tako da ne treba isključiti i mogućnost da se napravi centar za vanredne situacije i brze intervencije negdje ovdje u Banjaluci ili na prostoru opštine Laktaši", smatra Šušnica.

XS
SM
MD
LG