Dostupni linkovi

Moskovljani u strahu od "zombi golubova"


Bolesni golubovi na moskovskim ulicama
Bolesni golubovi na moskovskim ulicama
Daisy Sindelar (prevela Ena Stevanović)

Rusku prijestolnicu sve više zabrinjava novonastala situacija sa golubovima. Naime, sve više golubova boluje od nepoznate bolesti koja uzrokuje letargiju, padanje glave i na kraju smrt ovih ptica. Zdravstveni radnici umiruju javnost, međutim stanovnici Moskve su izrazili zabrinutost zbog sve većeg broja umirućih ptica koje neki nazivaju „zombi golubovima“.

Golubovi, ti najvjerniji urbani preživljavatelji, rijetko izazivaju suosjećanje kod ljudi.
Međutim, proteklih sedmica su mnogi građani ruskog glavnog grada izrazili zabrinutost zbog sve većeg broja umirućih golubova na ulicama grada.

Ono što ih najviše uznemirava je način na koji se obično hrabre ptice sada ponašaju, kaže Moskovljanin Umid.

„Kada hodam do posla, obično vidim golubove kako trče i skaču uokolo. Međutim u zadnje vrijeme ne reagiraju ni na šta. Kada im se neko približava oni obično odlete, ali sada samo mirno sjede i čak ni ne obrate pažnju na vas. Oni jednostavno nisu normalni. Vidio sam neke koji su se ponašali vrlo čudno i stalno se vrtili u krug,“ kaže on.

Stotine Moskovljana je primijetilo promjenu i mnogi su na društvenim mrežama postavljali fotografije tzv. zombi golubova.

Jedan korisnik twittera je rekao da je njihov obiteljski obrok prekinuo golub koji koji je sjedio na prozoru i odjednom izgubio ravnotežu i pao u kuhinju.

„Vidio sam goluba kako sjedi na sred ulice i odmara na podu. To je kao neka ptičija apokalipsa,“ napisao je jedan Moskovljanin.

Mnogobrojne infekcije

Veterinari i ornitolozi su potvrdili ovu neobičnu pojavu. Natalia Anisimova, veterinarka na specijaliziranoj moskovskoj klinici za ptice „Zeleni papagaj“ kaže da je pregledala desetke bolesnih golubova u proteklih nekoliko tjedana.

„Radi se o obilju raznih infekcija i svaki put se pojavi nešto novo - neka bakterijska infekcija, Newcastelska bolest, ornitoza ili salmoneloza. Infekcije se šire kontaktom između ptica ili putem prašine i kapljica u zraku,“ kaže Anisimova.

Ruska državna veterinarska služba Rosselkhoznadzor je u srijedu potvrdila da je kod bolesnih ptica otkrivena Newcastelska bolest, ali i salmoneloza.

U ljeti prepunoj Moskvi postoji bojazan da bi „zombi golubovi“ mogli predstavljati opasnost za zdravlje ljudi.

Neke ptičije infekcije poput ornitoze i Newcastelske bolesti, koja uzrokuje posrtanje golubova, vrćenje u krug i okretanje glave naopako, se mogu prenijeti na ljude iako rijetko i s ozbiljnim posljedicama.

Ruski glavni sanitarni stručnjaci, međutim, tvrde da nema razloga za uzbunu.

Prljava ptica i simbol mira

Gennady Onishchenko, koji je prošlog mjeseca zabranio ukrajinsku čokoladu zbog mogućih zdravstvenih rizika, je u srijedu pozvao ljude da ne diraju bolesne i mrtve ptice golim rukama i dodao je da vlasti ne poduzimaju nikakve posebne mjere kako bi se suočili sa zombi epidemijom.

„U rukama Pabla Picassa golub je postao simbol mira,“ rekao je Onishchenko. „Međutim, u sanitarnom smislu oni su jedna od najprljavijih i najglupljih ptica koje postoje.“

Viktor Kharlashin, predsjednik moskovske entuzijastične udruge „Golubovi Rusije“ dijeli isto mišljenje. Kharlashin koji je uzgojio „pet hiljada savršeno zdravih golubova“ u posebnim kavezima u kući kaže da su gradski golubovi kuga u carstvu ruskih golubova još otkad su uvedeni u zemlju tijekom trgovinskog festivala 1957. godine.

„Sve što je Onishchenko rekao je tačno. Ne samo da su prljavi, već i šire bolesti. Još od 1957. godine se pare kao ludi, a njihov imunološki sustav je jako slab. Oni mogu biti zaraženi bolestima koje nikad prije nisu bile opasne za golubove. Svi oni moraju biti uništeni.“

Ovakve se izjave za ljubitelje skromnih, srdačnih gradskih golubova mogu činiti preoštrim.

Umid, koji je odrastao u Uzbekistanu gledajući kako se njegov otac s ljubavlju brine o svojoj kolekciji golubova i golubica, kaže da ove obično snažne urbane ptice zaslužuju više poštovanja.

„Uvijek sam smatrao da su ptice pokazatelj ekološkog stanja oko nas. Ukoliko se s njima nešto događa, onda postoji razlog da vjerujemo da će lokalna ekologija imati utjecaja i na ljude. Često sam gledao kako se ove ptice osvježavaju u lokvama na rubovima ulica, blizu pločnika, koje su prepune ulja i fluida. Jadne ptice,“ rekao je Umid.
XS
SM
MD
LG