Dostupni linkovi

Moskva odbacila navode Ankare da sprovodi etničko čišćenje u Siriji


Region istočne Ghoute, u blizini Damaska, 8. 12. 2015.
Region istočne Ghoute, u blizini Damaska, 8. 12. 2015.

Nastavlja se konfrontacije Ankare i Moskve. Rusko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je kao neutemeljene optužbe Turske da Rusija u Siriji sprovodi etničko čišćenje.U petak će se u UN u Ženevi održati sastanak sa Rusijom i SAD u diplomatskim naporima da se sirijski konflikt privede kraju.

Portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je u četvrtak da su optužbe Turske da Rusija u Siriji sprovodi operacije etničkog čišćenja protiv neprijatelja sirijskog predsjednika Bašara al Asada - neutemljene.

Turski premijer, Ahmet Davutoglu je u srijedu, 9. decembra, optužio Rusiju za pokušaje sprovođenja “etničkog čišćenja” na sjeveru Sirije. Kako tvrdi Davutoglu, Moskva pokušava da istjera lokalnu turkmensku i sunitsku populaciju iz regiona Latakije, one koji kako kaže “nemaju dobre odnose sa režimom” sve u namjeri da zaštite ruske vojne interese u regionu.

Davutoglu je takođe rekao da su ruski vazdušni udari u Siriji “ojačali” militante “Islamske države” budući da su mete bili uglavnom umjerene opozicione snage u Siriji.

Odnosi Moskve i Ankare pogoršavaju se naglo od kada su turski borbeni avioni oborili ruski vojni avion za koji Ankara tvrdi da je ušao u turski vazdušni prostor.

Tom prilikom je ubijen pilot ruskog aviona, što je bio povod da Kremlj uvede sankcije protiv Turske.

Njihov spor dodatno komplikuje situaciju u Siriji i borbu protiv “Islamske države”.

Diplomatske napore u tom pravcu preduzele su UN koje su za petak organizovale trilateralni sastanak o Siriji u Ženevi, uz učešće predstavnika Ujedinjenih nacija, SAD i Rusije.

“Imaćemo konsulatacije u trilaterlanom formatu, Rusija, SAD i UN”, potvrdio je zamjenik ruskog ministra vanjskih polova Genadija Gatilova za RIA novosti.

On je dodao da su na sastanku učestvovati i UN-ov specijalni izaslanik za Siriju Steffan de Mistura.

Portparol američkog State Departmenta, John Kirby, rekao je da će u ime SAD na sastanku učestvovati pomoćnik državnog sekretara za bliskoistočne poslove Anne Patterson i da je cilj skupa razmotriti na koji način dalje pogurati političku tranziciju u Siriji kao i pokušaj “postizanja okvirnog plana i arhitekture za obustavu vatre”.

Gatilov i Rusija kako je saopšteno biće pozvani da “intenziviraju zajedničke napore” u “borbi protiv terorizma”.

Razgovori su posljednji korak takozvanog "Bečkog procesa" koji je počeo kasno u oktobru i na kojem su 17 država, uključujući i predstavnike UN i EU dogovorili da se pokuša naći političko rješenje za okončanje borbi između snaga režima Bašara al Asada i opozicije.

Očekuje se da će sljedeći sastanak na visokom diplomatskom nivou biti održan ovog mjeseca u New Yorku, a Kerry je najavio da će posjetiti Moskvu sljedeće sedmice.

Moskva je do sada pokušavala bez naročitog uspjeha da ubijedi međunarodnu koaliciju koju predvode SAD da počnu sarađivati sa snagama Bašara al Asada.

U međuvremenu su predstavnici fragmentirane sirijske opozicije u srijedu započeli dvodnevni sastanak iza zatvorenih vrata u Saudijskoj Arabiji u pokušaju da dogovore zajednički front za potencijalne razgovore sa Asadom.

Ovo je prvi put da su različite grupacije, sirijske političke i oružane opozicije sjele za isti sto od kada je konflikt eskalira.

XS
SM
MD
LG