Dostupni linkovi

Garton Ash: Putin je Milošević, potrebne sankcije Rusiji i oružje Ukrajini


Autor: Timothy Garton Ash, The Guardian, priredila: Ena Stevanović

Vladimir Putin je Slobodan Milošević bivšeg Sovjetskog Saveza. Jednako loš, samo još veći. On se, iza dimne zavjese laži, i dalje trudi izgraditi marionetsku paradržavu u istočnoj Ukrajini.

Nedužni prolaznici ginu na ulicama lučkog grada Mariupolja. U opkoljenom gradu Debaltsevu žena lopatom skuplja vodu iz ogromne lokve na cesti. Krš koji je nekada bio zračna luka u Donjecku podsjeća na prizore iz razorene Sirije. Oko pet hiljada ljudi je već ubijeno u ovom oružanom sukobu a više od 500 hiljada je protjerano. Zaokupljena Grčkom i eurozonom, Europa dopušta da se u njenom dvorištu ponovo desi Bosna. Probudi se, Europo. Ako smo nešto naučili iz vlastite povijesti, onda je to činjenica da Putin mora biti zaustavljen. Ali kako?

Na kraju će morati doći do pregovora. Njemačka kancelarka Angela Merkel i ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier su s pravom pokušali pregovarati diplomatskim putem, ali čak i oni su sredinom januara zaključili da se nema svrhe sastajati sa Putinom u Kazahstanu. U subotu je u Minsku propao još jedan pokušaj da se dogovori primirje. Biti će vremena za diplomaciju, ali ne sada.

Moramo nametnuti Rusiji još veće sankcije. U kombinaciji sa učinkom pada cijena nafte, ekonomske sankcije već imaju značajan efekat. Bez obzira na mali titraj nove grčke vlade, Europska unija je prošlog tjedna bila jedinstvena u namjeri da pojača sankcije. Hoće li to hraniti mentalitet opsade u Rusiji? Hoće, ali Putin će onda taj mentalitet potkrijepiti svojom nacionalističkom, anti-zapadnom propagandom.Da nema opasnosti, ruska televizija bi je izmislila.

Putin je, kao i Milošević, spreman iskoristiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju, bez ikakvih ograničenja. U ratu protiv Zapada, Putin koristi tešku vojnu opremu, ucjene opskrbom energije, cyber napade, sofisticiranu medijsku propagadnu, tajne operacije i utjecajne agente u glavnim gradovima EU. I da, ruski bombarderi njuškaju po Engleskom kanalu sa ugašenim primopredajnicima i tako potencijalno ugrožavaju civilne letove.

Jedna poljska izreka u grubom prevodu kaže „mi s njima igramo šaha, a oni s nama nokauta u stražnjicu“ (poljska igra u kojoj igrači moraju pogoditi ko ih je udario odostraga). To je općenito problem demokratskog Zapada, a posebno multinacionalne i višečlane Europske unije.

Dugoročno gledano, Putin će izgubiti. Rusi će biti ti koji će najviše ispaštati zbog Putinovih gluposti, ali ne samo krimski i ukrajinski Rusi. Međutim, to „dugoročno“ za vješte i nemilosrdne diktatore sa moćnom vojskom i bogatim prirodnim resursima i sa psihološki napaćenim narodom može trajati doista dugo. Mnogo suza i krvi će proteći rijekom Donets prije nego što Putin ode.

Dakle, cilj je skratiti to razdoblje i zaustaviti pokolj. Da bi se to ostvarilo, Ukrajini je potrebno moderno oružje za obranu kako bi se izborila sa moćnom ruskom vojskom. John McCain je potaknuo Američki kongres da donese Zakon za potporu slobode u Ukrajini čime se prikupljaju sredstva za nabavku vojne opreme u Ukrajini. Sada je na predsjedniku Obami da odredi količinu i vremenski okvir za isporuku te opreme.

U izvještajima Ive Daaldera, bivšeg američkog veleposlanika u NATO-u i Strobea Talbotta, stručnjaka za Rusiju, se navodi koja je to oprema nužno potrebna Ukrajini: " radari za lociranje dalekometnih raketa, bespilotne letjelice (UAV), elektronički uređaji koji se koriste za borbu protiv suparničkih bespilotnih letjelica, sigurni komunikacijski uređaji, oklopna vozila i medicinska oprema".

Pregovori će biti mogući tek kada se ukrajinska odbrana bude mogla učinkovito suprotstaviti ruskom napadu. Ponekad je potrebno oružje da se zaustavi oružje.

Hoće li isporuka oružja dodatno hraniti rusku paranoju od okruženja? Da, ali Putin već hrani tu paranoju, bez obzira na činjenice. On je nedavno rekao studentima u Sankt Peterburgu da ukrajinska vojska "nije vojska, to je Legija stranaca, u ovom slučaju NATO-ova Legija stranaca".

Europska unija se nikada ne bi mogla složiti oko isporuke oružjem. Ukoliko bi došlo do toga, države članice bi morale odlučivati pojedinačno. Iako se ponovo moglo pričati da „Amerika zakuhava, a Europa čisti za njom“, postoji razlog zašto je Amerika ključni dobavljač oružja.

Sjedinjene Države su u najboljoj poziciji da kontroliraju upotrebu oružja jer su manje osjetljivi na bilateralni ekonomski i energetski pritisak.

Pošteno je da Europa i Amerika podijele breme. Europska ekonomija mnogo više trpi zbog sankcija jer su više ulagali u Rusiju, Europa će pružiti ekonomsku potporu koja je hitno potrebna Ukrajini kako bi preživjela i Europa je zadužena za diplomatske pregovore. Zapravo McCain i Merkel čine savršenu kombinaciju strogog i popustljivog policajca.

Međutim, postoji još jedan aspekt u kojem bi Europa, a posebno Velika Britanija, mogle uraditi više. Mediji se uglavnom smatraju lakšim oružjem, ali oni su jednako važni za Putina kao i tenkovi. Putin je mnogo uložio u njih. On u Rusiji, uključujući i istočnu Ukrajinu i ruske govorne manjine u baltičkim državama, koristi televiziju kako bi nametnuo svoju priču o društveno konzervativnoj, ponosnoj Rusiji kojoj prijete fašisti iz Kijeva, osvajački NATO i dekadentna Europska unija.

Prošle godine je prijatelj mog poznanika, Rus, sjedio gol u vrućoj kadi nakon što je, po ruskom običaju, popio nekoliko votki, i vrlo uljudno ga upitao: "Pa mi reci, iskreno, zašto podržavaš fašiste u Kijevu?“

Moramo se suprotstaviti ovoj propagandi ne našim vlastitim lažima, ali pouzdanim informacije i prezentiranjem različitih pogleda. Niko se u boljem položaju za to nego BBC. Sjedinjene Države možda imaju najbolje oružje na svijetu, a Njemačka najbolje strojeve, ali Britanija ima najbolju međunarodnu televiziju.

A postoji i snažna potreba za tim. Naime, BBC-jev online program na ruskom jeziku i dalje ima oko sedam milijuna gledatelja, a tijekom krize, borj Ukrajinaca koji ga prate se utrostručio na 600 hiljada.

U izvrsnom izvještaju, James Harding, šef BBC News servisa se snažno opredijelio za razvoj njihovog Svjetskog servisa. Pojačavanje ponude za Rusiju i Ukrajinu bi bio dobar način da BBC pokaže da će uložiti svoj novac tamo gdje ga čekaju gladna usta. Britanska vlada bi mogla uložiti dodatni novac u tu svrhu, naravno bez da ugrozi neovisnost BBC-ja.

Ako su ikome danas potrebne tačne, poštene i uravnotežene informacije, onda su to Rusi i Ukrajinci. Ništa od ovoga neće sutra zaustaviti Putina, ali kombinacija svih mogućih metoda bi na kraju mogla djelovati. Diktatori pobjeđuju kratkoročno, a demokratija dugoročno.

XS
SM
MD
LG