Dostupni linkovi

Moody's u Crnoj Gori zbog ocjene kreditnog rejtinga države


Kreditni rejting, ilustracija
Kreditni rejting, ilustracija
Osnovna funkcija bonitetnih agencija je procjena kreditne sposobnosti država i kompanija i sigurnosti obveznica, ali i upozoravanje tržišta kapitala na moguće rizike.

Tri najuticajnije bonitetne agencije su američke i sve su u privatnom vlasništvu: Standard & Poor's, Fitch Ratings i Moody's Investor Service, a sve tri zajedno imaju udio na tržištu od 95 posto.

Predstavnici agencije Moody's su u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori gdje se, u cilju sagledavanja ekonomskih, fiskalnih i finansijskih prilika u Crnoj Gori, odnosno, radi prikupljanja podataka na osnovu kojih će napraviti procjenu rejtinga države, sastaju sa predstavnicima Ministarstva finansija, Centralne banke, privatnog sektora i međunarodnih organizacija.

Javnost, međutim, iako redovno informisana o kretanju kreditnog rejtinga države relativno malo zna o funkciji ovih ocjena. Odgovor na ovo pitanje, u izjavi za naš program, daje samostalni savjetnik u Ministarstvu finansija Jelena Vojinović:

"Za Crnu Goru je jako bitno da imamo bar stabilne ocjene kreditnog rejtinga, posebno zbog pozicioniranja na međunarodnom finansijskom tržištu. Kao što znate, kreditni rejting se sagledava prilikom svakog zaduživanja zemlje u inostranstvu i važna je ocjena isto kao neka lična karta koja puno govori o stabilnosti jedne zemlje u fiskalnom ,ekonomskom ali i mnogo širem kontekstu. Za nas, posebno u vremenima krize, jako je bitno da održavamo stabilne stope kreditnog rejtinga i sada se nalazimo na nekim nivoima koji su nam dosta slični sa zemljama u regionu."

Moody's je u martu prošle godine promijenio izglede za rejting Ba3 za državne obveznice Crne Gore iz negativnog u stabilan i potvrdio postojeći nivo rejtinga. Izgledi za Ba1 rejting za gornji prag obveznica u stranoj valuti i B1 za gornju granicu za depozite u stranoj valuti takodje su promijenjeni iz negativnih u stabilne. Moody's je sproveo postupak posljednjeg rejtinga koje se ticao Crne Gore 30. aprila 2009. i tada ga je degradirao sa Ba2 na Ba3 sa negativnim izgledima.

Šta uopšte znače ocjene kreditnih agencija koje se izražavaju slovnim i numeričkim oznakama?

"To su vam određeni stepeni gdje kada imate ocjenu 3 A to znači da je zemlja izuzetno finansijski stabilna i da ispunjava sve svoje obaveze dok je ocjena C najgora, poput ocjena od petice do jedinice u osnovnoj školi. Takva zemlja se trudi da poboljša svoje ocjene i samsim tim stiče određene prednosti u odnosu na druge zemlje i u odnosu na investitore", pojašnjava Izvršni direktor Montenegro biznis alijanse Darko Konjević.

Milioni eura potraživanja

Deutsche bank, ilustracija
Deutsche bank, ilustracija
Deutsche banka je prije mjesec dana aktivirala garancije pa je crnogorska Vlada platila 23 i po miliona eura koje je ruski investitor u podgoričkom Kombinatu aluminijuma pozajmio, a nije na vrijeme vratio.

Država, međutim, zbog KAP-a ne duguje samo njemačkoj banci. Krajem aprila, na naplatu je dospjela rata od skoro 16 i po miliona kod mađarske OTP banke iz koje su jesenas već zaprijetili da će, u slučaju kašnjenja, aktivirati svih 50 miliona eura garancije.

Treći povjerilac je ruska VTB banka koja potražuje 60 miliona eura koji bi prema ugovorenoj dinamici trebalo da se isplate u tri rate od po 20 miliona, počevši od 2014. godine.

Ali, aktiviranje garancija Deutsche banke sada može pokrenuti aktiviranje i svih ostalih garancija koje je država dala KAP-u čija vrijednost, sa kamatama, iznosi oko 170 miliona eura.

Iz Ministarstva finansija je prethodno rečeno da se ne očekuje korekcija kreditnog rejtinga nakon aktiviranja garancija izdatih za Kombinat aluminijuma kod Deutsche banke i još prisutne opasnosti od aktiviranja ostalih zato što je to, kako su objasnili, već uticalo na kreditni rejting Crne Gore u prošlosti jer su kreditne agencije već uračunale te rizike.

Kakav je trenutni Moody's-ov kreditni rejting Crne Gore i kako se on kretao od 2006. godine nakon sticanja nezavisnosti?

Jelena Vojinović iz Ministarstva finansija kaže da su ocjene bile dobre, a da je to, s obzirom da se radi o "novoj" državi, bilo iznenađujuće.

"To je bilo one godine velike ekspanzije kada je Crna Gora bila jedna od vodećih zemalja u pogledu privlačenja direktnih stranih investicija, posebno po glavi stanovnika, kada smo imali i jako dobre budžetske pozicije i sve naravno do pojave globalne ekonomske krize kada se i na globalnom niovu rejtinzi počeli da padaju i tada je Standard and Poors sa BB+ 2010. godine smanjio rejting Crnoj Gori na BB i isto tako je i Moody`s sa BA 2 smanjio na BA 3 i sada se držimo na tom istom nivou od 2009. godine kod obje agencije, što je za Crnu Goru dosta pohvalno jer smo tih godina turbulencije na globalnom nivou uspjeli da očuvamo stabilne ocjene. Sa druge strane, Moody`s je na posljednjem mitngu održanom u decembru 2011. godine promijenio outlook Crne Gore iz negativnog u stabilni. Tako da su to do sada stabilne ocjene rejtinga Crne Gore", kaže Jelena Vojinović.
XS
SM
MD
LG