Dostupni linkovi

Montenegro Defence Industry: Ni teoretski nije moguć šverc oružja


Fabrika oružja, ilustrativna fotografija
Fabrika oružja, ilustrativna fotografija

Informacija Federalne televizije iz Bosne i Hercegovine da šverc oružja za Al-Kaidu navodno ide preko crnogorske države kompanije Montenegro Defence Industry (MDI) predstavlja potvrđenu dezinformaciju, saopštio je za naš radio direktor MDI Zoran Damjanović. Damjanović kaže da je sve lako provjeriti, te da ne postoji ni najmanja mogućnost bilo kakvog šverca oružja.

S druge strane, crnogorsko tužilaštvo je najavilo da će ispitati da li je MDI bila posrednik u švercu oružja iz BiH, objavila je Televizija Vijesti.

Komentarišući navode FTV iz BIH da je državna kompanija Montenegro defence industry bila paravan za šverc oružja koje je iz Bosne i Hercegovine završavalo u rukama Al-Kaide, direktor MDI Zoran Damjanović kaže da se radi o dezinformaciji koja ima za cilj diskreditaciju ove kompanije koja je pred okončanjem privatizacije i Crne Gore kao države koja treba da pristupi NATO savezu:

„Moram da kažem da se uopšte ne radi o informacijama nego kao i mnogo puta ranije o potvrđenim dezinformacijama. Sve je to jedna bezobzirna igra, po mom mišljenju sa ciljem da se diskredituje jedna ozbiljna kompanija koja ima značajan udio u prometu naoružanja i vojne opreme u regionu. Posebno se ove situacije dešavaju kad se, bilo Crna Gora bilo MDI nalazi u nekim ozbiljnim događajima. U ovom slučaju primiče se pristupanje Crne Gore NATO, tu treba diskreditovati Crnu Goru i Vladinu firmu MDI. Treba je obrukati u očima NATO država, čije vodeće članice daju pohvale MDI za doprinos razvoju saradnje i kooperacije. Time se mi normalno ponosimo, ali ne pretjerujemo u reklami i javnom publikovanju, a očigledno je da to nekome smeta. Sigurno je da nekome smeta i očekivano završavanje privatizacije MDI, koja je okončana krajem prošle godine i gdje se očekuju novi partneri i nova ulaganja i jačanje tržišne pozicije. Tako da se ne biraju sredstva.“

Ovo nije prvi put da se pojavljuju informacije u stranim medijima o navodnom švercu oružja na ratna područja preko MDI. Prije nekoliko godina jedan albanski list je, podsjeća Damjanović, objavio da se preko Crne Gore šalje oružje Gadafiju. Damjanović ocjenjuje da se radi o istom izvoru dezinformacija, ali da je posrednik u njihovom plasiranju promjenjen:

„Promjenio se samo posrednik u saopštavanju tih dezinformacija. Ako se sjećate ranije je to bio albanski list 'Šekuli' koji je prenosio lažne informacije o našem navodnom izvozu za Gadafija, evo sad su se pojavili drugi koji nas vezuju za Al Kaidu, Gadafijeve protivnike. Nešto mi je nelogično da neko sarađuje sa jednima i drugima, a naročito sa vodećim zemljama NATO. To je malo previše slobodnog rezonovanja i izmišljanja.“

MDI je državna firma koja se bavi prometom naoružanja i vojne opreme, veleprodajom, maloprodajom i poslovima inženjeringa. Da bi se oružje izvezlo na bilo koju destinaciju potreban je veliki broj dozvola kako od nadležnih ministarstava, tako i od međunarodnih organizacija. Prema riječima direktora Damjanovića, zbog rigoroznih kontrola, ne postoji ni najmanja mogućnost da bilo kakvo oružje bude otpremljeno ilegalno ili nepoznatom kupcu:

„Veoma je lako sve ovo provjeriti preko nadležnih državnih organa Crne Gore. Znači nema teoretske šanse da se bilo šta izveze iz Crne Gore, a da se prethodno ne podnese zahtjev za dobijanje dozvole za izvoz uz: podnošenje originalnih ugovora, originalnih sertifikata o krajnjem korisniku, pa se pribavlja saglasnost od Ministarstva vanjskih poslova koje se opet konsultuje sa Ujedinjenim Nacijama, pa ministarstvo vanjskih poslova zemlje koja traži oružje konsultuje se sa Briselom, sa OEBS-om, sa vodećim svjetskim silama Amerikom i Rusijom...Tako da ne postoji teoretska šansa da nešto ode, a da se ne zna.“

XS
SM
MD
LG