Dostupni linkovi

Monetov vrt u Botaničkoj bašti New Yorka


Slika "Polja tulipana u Holandiji" Claudea Moneta
Slika "Polja tulipana u Holandiji" Claudea Moneta
Piše: Carolyn Weaver, Glas Amerike

Botanički vrt u New Yorku, park veličine 100 hektara, daleko je, naravno, od Pariza. Ali zadnjih nekoliko mjeseci svojim posjetiteljima otvara djelomični pogled na slavne francuske ornamentalne cvjetnjake kakve je, više od 40 godina, njegovao impresionist Claude Monet.

To što sam postao slikar mogu vjerojatno zahvaliti cvijeću,” pisao je Claude Monet. Monet je svoj dug i vratio platnima s njemu omiljenom temom – cvijećem i prizorima iz svojeg slavnog vrta u Givernyju, na sjeveru Francuske.

Dijelove vrta koji mnogi znaju upravo s Monetovih slika, sada je moguće vidjeti u New Yorku, u njegovom Botaničkom vrtu, u Bronxu. Direktor izložbe je Karen Daubmann. “Monet je bio sjajan vrtlar; njegove kompozicije biljaka i cvijeća, izložene sada u Botaničkom vrtu, bile su prekrasne vrtlarske kreacije i poslužile kao istinska inspiracija njegovim slikama.”

Velika aleja – Grande Allée – na čijem je ulazu replika ulaznih vrata Monetovog doma u Givernyju, vatromet je boja i oblika: dalije, ruže, najraznoraznije glavočike i deseci drugih vrsta.

“Ovo su afrički ljiljani… agapanthus…zauzimali su vrlo važno mjesto u Monetovom vrtu. Slikao ih je stalno pa ih i viđamo na mnogim njegovim slikama. Zato smo znali da ih je definitivno trebalo uključiti u ovu izložbu. Također suncokreti. A u pozadini, vide se i ruže.”

Ruže su činile ogroman dio Monetovog vrta. I bio je na glasu po uzgoju mnogih i raznih vrsta. Imamo ih u Velikoj aleji, na pergolama, ali i u mnogim drugim dijelovima vrta.”

Claude Monet je bio jedan od osnivača impresionizma i jedan od najdosljednijih sljedbenika tog umjetničkog pokreta. Vrt u Givernyju njegovao je od 1883. do svoje smrti, 1926. godine.

Za postavljanje izložbe u Botaničkom vrtu, njezini su kustosi proučavali Monetove slike, njegov vrt u Givernyju, koji je danas jedna od najvećih francuskih turističkih atrakcija, i istražili obilje arhivskog materijala – od kataloga preko kojih je Monet nabavljao sjeme ili sadnice do njegove vrtlarske filozofije.

“Uz cvijeće smo postavili znakove sa iscrpnim informacijama i objašnjenjima kao - zašto je Monet za svoj vrt birao tu i tu vrstu cvijeća. Meni najdraži citat ovaj je koji kaže: Moj je vrt moje najljepše umjetničko djelo.”

Izložba u njujorškom Botaničkom vrtu u New Yorku privlači veliki broj posjetitelja. Čak i za najvrućih ljetnih dana oni su izražavali zadovljstvo svojim dolaskom i pod vrelim suncem provodili vrijeme kraj ribnjaka, diveći se vodenim ljiljanima i lopočima.

“Izložba je izvanredno lijepa; naravno, radije bih bila u Givernyju nego u Bronxu, ali kad ne mogu i ovo je jako dobro,” kaže posjetiteljica Leeann Richter.

U Botaničkom je vrtu, u New Yorku, izložena i Monetova slikarska paleta, mnoštvo povijesnih fotografija kao i fotografije današnjeg Givernyja, autorice Elizabeth Murray. Posuđene su za ovu priliku i dvije Monetove slike od kojih jedna nikad do sada nije bila izložena u Sjedinjenim Državama. Perunike, odnosni irisi, motivi su na objema… još jedan od Monetu najdražih cvijetova.

VIDEO: Monetov vrt u New Yorku
XS
SM
MD
LG