Dostupni linkovi

Moguće opstrukcije istrage o Telekomu


Ilustracija
Ilustracija
U crnogorskom parlamentu je konstituisan prvi anketni odbor koji će sprovesti parlamentarnu istragu u slučaju privatizacije crnogorskog Telekoma. Radi se o slučaju u kojem su američke finansijske institucije utvrdile da su mađarski i Dojče telekom korumpirali više crnogorskih zvaničnika prilikom privatizacije crnogorskog Telekoma i pristali da plate poravnanje od 95 miliona dolara kako se suđenje ne bi nastavilo.

Na početku prve sjednice anketnog odbora uočeno je više prepreka i mogućih opstrukcija koje mogu uticati na kvalitet utvrđivanja svih činjenica oko potencijalne korupcije u slučaju telekom.

Na konstitutivnoj sjednici anketnog odbora koji treba da utvrdi činjenice u vezi sa privatizacijom crnogorskog Telekoma i eventualne korupcije u tom slučaju ukazano je na nekoliko problema s kojima se već sada suočava odbor. To su moguća politizacija slučaja Telekom, činjenica da nemaju svi članovi anketnog odbora pristup tajnim podacima, moguće neodazivanje jednog broja subjekata koji bi trebalo da iznesu podatke o privatizaciji Telekoma, te politička opstrukcija rada odbora.

Zato je predsjednik anketnog odbora Andrija Mandić iz Nove srpske demokratije predložio zakon o parlamentarnoj istrazi.

Predrag Bulatović iz Socijalističke narodne partije je takođe ukazao na veći broj opstrukcija, ali tu opstrukciju ne očekuje od državnih institucija.

"Ne mislim da ćemo imati opstrukciju od državnih organa, ali ja mislim da ćemo imati opstrukciju od Mađar telekoma jer ako su godinu i po pravili opstrukciju državnom tužiocu, mislim na ove ovdje u Crnoj Gori zašto onda nama ne bi pravili opstrukciju. Zašto se ne propišu kaznene odredbe za one koji se ne odazovu", kazao je Bulatović.

Politička opstrukcija takođe nije isključena, saopštio je Koča Pavlović iz Pokreta za promjene navodeći kao primjer odnos predsjednika najjače demokratske partije socijalista Mila Đukanovića prema slučaju Telekom. Pavlović je ocjenio da je Đukanovićeva izjava svjevrsna direktiva državnim insitucijama kako da tretiraju slučaj Telekom.

"Moram da kažem da sam ja njegov sinoćnji nastup, kada je ova priča u pitanju Telekom odživio kao jedan eklatantan pritisak, ne samo na kolege poslanike iz parlamentarne većine nego i na državne institucije. Mislim da je on sinoć poslao vrlo snažnu poruku državnim institucijama, ili direktivu državnim institucijama kako će se ubuduće odnositi prema ovoj priči oko Telekoma, a najmanje kako će se odnositi prema eventualnoj odgovornosti njegove sestre, koju je on sinoć eto identifikovao", kaže Pavlović.

Ni sudije, ni porotnici, ni sud

Milo Đukanović je u intervjuu televiziji Crne Gore odbacio bilo kakvu umješanost njegove sestre advokatice Ane Kolarević u koruptivnim radnjama u slučaju privatizacije crnogorskog Telekoma, a zaključke američke finansijske komisije na osnovu kojih su Dojče i Mađar Telekom pristali da plate poravnanje teško skoro 100 miliona dolara, nazvao glupostima kojima će se tek smijati.
Milo Đukanović, foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, foto: Savo Prelević

"Ono što ne pretpostavljam nego što ću vam eksplicitno reći je da je u pitanju jedna notorna glupost. Može vas ovakva ocjena začuditi zato što smo mi u Crnoj Gori naučili da gluposti samo postoje ovdje kod nas. Ne, gluposti postoje i ovdje i van Crne Gore, i sa ove i sa one strane okeana. Gorim od nestrpljenja da američka agencija pošalje informacije našem tužilaštvu. Gorim od nestrpljenja jer znam da ćemo se slatko nasmijati tome. Naš problem je što imamo javnost kakvu imamo i što imamo kreatore te javnosti koji svaku lošu informaciju o vlasti u Crnoj Gori, a posebno o DPS i o meni pokušavaju da senzacionalistički predstave kao gotovu činjenicu i gotov kriminal", izjavio je Đukanović.

Crnogorski Telekom je 2005 godine kupio Mađarski i Dojče telekom, a kako je nedavno utvrđeno u Americi, nekoliko crnogorskih zvaničnika je prilikom privatizacije korumpirano sa skoro 7,5 miliona eura preko lažnih konsultantskih ugovora. Da bi spriječili dalju istragu i sudski postupak njemačka i mađarska kompanija su pristale da plate poravnanje od 95 miliona dolara. Američka komisija za hartije od vrijednosti je ocjenila da su prilikom privatizacije bili korumpirana dva visoka vladina funkcionera i advokatica- sestra visokog Vladinog zvaničnika, pri čemu je i Milo Đukanović u tom kontekstu prepoznao svoju sestru.

Članovi anketnog odbora iz Demokratske partije socijalista su tokom prve konstutivne sjednice ocjenili da za sprovođenje parlamentarne istrage nije potreban poseban zakon i da je rad anketnog odbora ograničen Ustavom i poslovnikom.

Zoran Jelić ne vjeruje da će oni koji budu pozvani da se izjasne pred odborom, riješiti da se ne odazovu.

"Ovdje se traži odgovornost za one koji se ne odazovu našem pozivu da prisustvuju radu, da daju izjave i tako dalje. Bojim se da preuzimamo ingerencije policije, da ćemo biti ovdje policijska stanica i da privodimo ovdje ljude ako se ne odazovu, i da ćemo preuzeti posao tužilaštva i sudstva", ocjenjuje Jelić.

Stav manjeg partnera u vladajućoj koaliciji Socijaldemokratske partije je da anketni odbor ne može utvrđivati krivičnu odgovornost.

"Dakle, niti smo mi sudije porotnici, niti smo sud, ponajmanje tužioci. Ali jesmo poslanici koji moraju da imaju prava da ono što im je dato Ustavom kao mogućnost, da nam bude na raspolaganju", kaže Raško Konjević.
XS
SM
MD
LG