Dostupni linkovi

Moguće kršenje pravila Arbitražnog suda šokantno i neprihvatljivo


Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i hrvatska ekspertica Andrea Metelko Zgombić
Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i hrvatska ekspertica Andrea Metelko Zgombić

Jedan zagrebački dnevnik donosi transkripte razgovora slovenskog člana Arbitražnog suda i slovenske zastupnice na tom sudu u sporu sa Hrvatskom oko granice u Piranskom zaljevu, iz kojih se vidi da joj je on prenosio detalje povjerljivih razgovora predsjednika tog suda sa drugim sucima, među ostalim i to da je Slovenija dobila dvije trećine Piranskog zaljeva. hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izjavila da bi, ukoliko bi navodi bili istiniti,"to bilo šokantno i drastično bi mijenjalo situaciju oko arbitražnog postupka".

Kršenje pravila, lobiranje ili pritisak na sud, dostavljanje povjerljivih podataka „svojima“, iako to pravila najstrože zabranjuju, blamaža i diskreditiranje do sada visoko cijenjenog mehanizma arbitraže u graničnim sporovima među državama – ako se pokaže da je pisanje zagrebačkog „Večernjeg lista“ o bliskim vezama slovenskog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekolca sa slovenskom zastupnicom na tom sudu u slovenskom sporu sa Hrvatskom oko granice u Piranskom zaljevu Simonom Drenik istinito – sve te kvalifikacije mogle bi se pokazati istinite, mogle bi diskreditirati Arbitražni sud i dovesti u pitanje postupak arbitraže između Hrvatske i Slovenije oko granice u Piranskom zaljevu.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić oštro je u srijedu na izvanrednoj konferenciji za novinare reagirala na pisanje „Večernjaka“.

„Ukoliko bi bilo što od tih navoda bilo istinito, to bi bilo apsolutno šokantno i drastično bi mijenjalo situaciju u vezi s tim postupkom“, prokomentirala je Pusić.

Ona je podsjetila da je Hrvatska arbitražnom rješavanju pitanja granice sa Slovenijom u Piranskom zaljevu, koje je dugo godina opterećivalo odnose dviju zemalja, pristupila u dobroj vjeri, vjerujući da nitko neće dovoditi u pitanje odredbe arbitražnog sporazuma koje govore o nepristranosti i neovisnosti arbitara kao temeljnim vrlinama sudaca u postupku i samog postupka.

„Mi smo u ovaj postupak ušli s apsolutnim povjerenjem u međunarodne institucije i međunarodno pravo“, kazala je.

„Ono što je za nas bilo najvažnije jest da smo u arbitražnom sporazumu osigurali da se teritorijalna pitanja, dakle pitanje granice između Hrvatske i Slovenije na kopnu i na moru odredi u skladu s međunarodnim pravom“, navela je Pusić.

Hrvatska će ispitati istinitost medijskih navoda, i o novonastaloj situaciji obavijestiti Arbitražni sud i Europsku komisiju koja je odigrala vrlo važnu ulogu u dogovoru dviju zemalja da granični spor riješe arbitražom, najavila je ministrica.

Prema „Večernjem listu“, jedna od informacija koje je slovenski član Arbitražnog suda dostavio slovenskoj zastupnici je i navodna izjava predsjednika suda Gilberta Gillaumea kako su Slovenci dobili dvije trećine Piranskog zaljeva.

Ministrica Pusić podsjetila je da je već proljetos slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao kako ima neformalne informacije da je Slovenija pobijedila u sporu, a kada se Hrvatska obratila Arbitražnom sudu i Europskoj komisiji, Sud je odvratio da nema razloga ni za kakvu sumnju.

„U ovom trenutku smatramo da se ta sumnja s ovim tekstom barem donekle ponovno pojavila kao opravdana. Je li zaista tako, ispitat ćemo koliko je god moguće. Nadamo se da nije, jer ukoliko je zaista tako, to – kao što sam rekla – drastično mijenja i utječe na cijelu situaciju. To bi bilo apsolutno šokantno i neprihvatljivo za Hrvatsku, kao uostalom i za bilo koju drugu zemlju koja se ikada pojavi pred međunarodnom arbitražom“, konstatirala je Pusić.

Ako se pisanje „Većernjaka“ pokaže točnim, nije li to vrlo ozbiljan udarac sustavu međunarodne pravde, pitali smo ministricu Pusić.

„Kada bi to bilo točno – da!“, odgovorila je.

Hrvatska je do sada predavanje graničnih sporova na međunarodnu arbitražu razumijevala kao najprihvatljivije rješenje, koje je dugotrajno i razmjerno skupo, ali granične sporove izmiče iz mogućnost dnevnopolitičke zloupotrebe i unutarnjopolitičkih prozivanja. I otvoreno pitanje granice na moru sa Crnom Gorom planira se riješiti na taj način.

XS
SM
MD
LG