Dostupni linkovi

Demonstracije u BiH: Uskoro moguć zajednički protest u Sarajevu


Okupljanje u Mostaru
Okupljanje u Mostaru
Protesti širom BiH nastavljaju se i u i nedjelju. Nezadovoljni socijalnim stanjem u zemlji, na mirne demonstracije izašli su građani Sarajeva, Mostara i Zenice. U Sarajevu su se građani okupili ispred zgrade Predsjedništva BiH, no policija im nije dozvolila da blokiraju cestu. U Tuzli je plenum građanki i građana Tuzlanskog kantona izglasao je da do sutra kantonalna skupština organizira javnu raspravu o kandidatima za mandatara Vlade. Jedan od zaključaka je i da javnu raspravu prenosi RTV TK. Najavili su kako ne odustaju od svojih ranijih zahtjeva za formiranjem ekspertske vlade. I građani Zenice danas su na protestima. Nakon protesne šetnje središtem grada, nakratko su blokirali raskrsnicu na bulevaru kod Lamele. Protesti su u održani I u Mostaru gdje se na trgu kod Gimnazije okupilo tridesetak građana.

U Sarajevu se par desetina građana okupilo ispred zgrade Predsjedništva BiH. Kao ni juče, policija im nije dozvolila blokadu saobraćaja. Prosvjed je završen oko 16 sati.

U Mostaru su i danas održani protesti protiv teške ekonomsko-socijalne situacije u zemlji. Oko tridesetak najupornijih građana, uprkos tome što je nedjelja, okupilo se na trgu ispred mostarske Gimnazije.

Građani su ponovili zahtjeve za ostavkama predstavnika kantonalne izvršne vlasti, te da se provedu zahtjevi, koje je uputio Plenum građanki i građana Mostara.

Feđa Fajić iz mostarskog Plenuma, izjavio je da će narednih dana biti definirani novi zahtjevi prema vlastima, od kojih je izdvojio reviziju privatizacije, Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, o nezastarjevanju ratnog i poratnog profiterstva, te prestanak zaduživanja kod MMF-a i drugih domaćih i stranih kreditnih organizacija.

Svi zahtjevi u narednih desetak dana idu prema Skupštini HNK i prema Vladi Federacije, zajedno sa ostalim plenumima, dodao je Fajić.

„Moja su očekivanja da se možda do kraja sedmice napravi neki skupni protest u Sarajevu pred Parlamentom Federacije i pred Vladom Federacije“, kaže on.

Prisutni na današnjem protestu su kritizirali građane što u većem broju ne dolaze na okupljanja, posebno radnike firmi koje grcaju u problemima.

“Nema veze da li ih je 30 ili 40 ili 300, 400. Građani ostaju kraj svojih zahtjeva“, rekao je jedan od demonstranata.

Bilo je i šaljivih kritika na račun inertnih građana:

„Danas bi došli na demonstracije, ali treba doći linijom iz Pariza. Dok on doleti, dok stigne na demonstracije. Razumijem ja njih, ne mogu ljudi stići.“

U 14 sati je započeo Plenum građana Mostara, koji nije održavan u proteklih desetak dana.

Protest u Zenici
Protest u Zenici
Šetnja u Zenici, u Tuzli plenum

I građani Zenice su u nedjelju bili na protestima. Oko 300 stanovnika ovog grada učestvovalo je u mirnom protestu,koji je otpočeo okupljanjem ispred Robne kuće "Bosna",a nastavljen protestnom šetnjom ulicama grada do zgrade općine. Nakon toga povorka je nastavila Školskom ulicom do rondoa kod hotela "Dubrovnik".

Na ovoj kružnoj raskrsnici,učenici protesta blokirali su saobraćaj u trajanju od oko 15-tak minuta.

U Tuzli je plenum građanki i građana Tuzlanskog kantona izglasao je da do ponedjeljka kantonalna skupština organizira javnu raspravu o kandidatima za mandatara Vlade. Jedan od zaključaka je i da javnu raspravu prenosi RTV TK. Najavili su kako ne odustaju od svojih ranijih zahtjeva za formiranjem ekspertske vlade.
XS
SM
MD
LG