Dostupni linkovi

Moguć dogovor dela opozicije i vlasti o demarkaciji sa Crnom Gorom


Kula, granični prelaz između Kosova i Crne Gore, ilustrativna fotografija
Kula, granični prelaz između Kosova i Crne Gore, ilustrativna fotografija

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja počela je da pokazuje znake spremnosti za dijalog sa Vladom Kosova, u vezi demarkacije granice između Kosova i Crne Gore, odnosno jednog od sporazuma kojem se opozicija na Kosovu već duže vreme protivi. Zvaničnik Alijanse, Muharem Nitaj, navodi da ova partija međutim prvo zahteva da se razreši vladina komisija za demarkaciju i da se imenuju drugi ljudi kako se ovaj proces ne bi vratio nazad. Ovo bi dovelo do poništenja sporazuma kojeg je premijer Isa Mustafa potpisao sa crnogorskim vlastima.

„Sa demarkacijom postoje ozbiljni problemi, i zapravo ne radi se o demarkaciji već o određivanju granične linije, a to pravo ne pripada državnoj komisiji. Granica je i ranije postojala i procesom demarkacije ona se može ispraviti za oko jedan posto. Međutim, komisija je odustala od nekoliko kilometara, i iz tog razloga ovaj sporazum ne može izaći pred Skupštinom, jer se radi o određivanju nove granice. Proces mora da krene iz početka“, kazao je Nitaj.

Tokom dana u Prištini održan je i sastanak sekretara ove partije, Bljerima Kućija, za portparolom Vlade Kosova, Arbanom Abrašijem. Abraši je medijima preneo da je tokom sastanka bilo reči o geografskim kartama koje je Alijansa nedavno podelila poslanicima. On je dodao da se ne radi o pregovorima sa Haradinajevom partijom, već su se razmenjivale ideje oko demarkacije.

Muharem Nitaj iz Alijanse za budućnost Kosova naglašava da cilj ove partije nije da se približi vladajućim partijama već da se one ubede da je sporazum sa Crnom Gorom štetan za Kosovo i da se kao takav mora povući. Isto važi, dodaje on, i za sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom postignutim tokom briselskog dijaloga sa Srbijom.

„Alijansa ni jednom nije zatražila sporazume sa političkim partijama. Tražili smo partnerstvo sa vladajućom koalicijom, odnosno, da se premijer i njegov zamenik povuku sa dva sporazuma koja su jako štetna za zemlju“, navodi Nitaj.

Opozicija bojkotuje i blokira rad Skupštine Kosova više od dva meseca, zahtevajući od kosovskih vlasti da odustanu od sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom. Tri opozicione partije odlučne su da istraju u svojim zahtevima dok se oni ne ispune, i to blokirajući rad skupštine i protestima.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova, Donika Kadaj Bujupi, nalazi se u jednomesečnom pritvoru zbog upotrebe suzavca u Skupštini, dok Policija Kosova i dalje traga za trojicu poslanika pokreta Samoopredeljenja, Aljbinom Kurtijem, Aljbuljenom Hadžiu i Fatonom Topali.

XS
SM
MD
LG