Dostupni linkovi

Mogherini u Turskoj: O IS i sankcijama protiv Rusije


Federica Mogherini
Federica Mogherini

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini u Turskoj pokušava uvjeriti tamošnje vlasti da učestvuju u borbi protiv militanata Islamske države. Osim toga, visoka evropska dužnosnica tražiće od Ankare da podrži sankcije protiv Rusije.

Visoka evropska delegacija ima za cilj natjerati Tursku da zaustavi protok stranih boraca preko svojih granica. Ova je zemlja naime ključna tranzitna tačka za hiljade Evropljana koji se priključuju militantnim grupama.

Turska tvrdi da vlade EU trebaju više raditi na spriječavanju onih koji se žele priključiti militantima. Uz to, turski zvaničnici tvrde da je njihova država već podnijela velike žrtve, primivši oko 200.000 sirijskih Kurda iz područja grada Kobanea.

U intervjuu za BBC, Federica Mogherini je rekla da EU ima svoju ulogu na Bliskom istoku, iako kriza u Siriji nije nešto što bi se trebalo rješavati iz Brusselsa. Prije svega se to odnosi na angažovanje više aktera koji bi mogli preuzeti vodjstvo, kazala je ministrica vanjskih poslova.

EU želi da Turska pomogne u identificiranju stranih boraca, te da proslijedi upozorenja ukoliko bi došlo do bilo kakve opasnosti iz zraka.

Osim toga, Brussels se nada da će pridobiti Ankaru na dodatnu pomoć u borbi protiv militantnih grupa na Bliskom istoku.

U saopštenju izdatom prije polaska, Federica Mogherini je kazala da je ovaj posjet „snažan pokazatelj strateške važnosti Turske, te da odslikava želju EU da ojača svoj angažman u toj zemlji".

Pregovori o pristupanju EU traju od 2005. godine, ali su zamrznuti zbog neslaganja oko podijeljenog otoka Kipra, te otpora pojedinih članica EU prema punopravnom članstvu Turske. I upravo su evropske integracije jedan od aduta s kojim evropski čelnici ulaze u razgovore sa zvaničnom Ankarom.

Relacije izmedju Turske i EU dodatno je zakomplikovalo podgrijavanje ljubavi izmedju Ankare i Moskve. Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio zaustavljanje Južnog toka, odmah je naveo i alternativni plinovod: preko Turske do čvorišta u Grčkoj.

Osim što su glavni trgovinski partneri, Rusija je obećala Turskoj pomoć u izgradnji prve nuklearne elektrane.

Ankara nije Moskvi nametnula sankcije, pa se posjeta visoke delegacije EU usko vezuje i za zahtjev Turskoj da se pridruži kažnjavanju Rusije za aneksiju Krima. Ili da barem svojim proizvodima ne popunjava praznine koje su nastale primjenom sankcija.

XS
SM
MD
LG