Dostupni linkovi

Mogherini: Svi politički sporovi u BiH moraju biti prevaziđeni


Mogherini u BiH
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Mogherini u BiH

U samo tri mjeseca, evropska predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini došla je dva puta u posjetu Bosni i Hercegovini. Upravo ta činjenica, kako je kazala u obraćanju predstavnicima oba doma državnog parlamenta, trebala bi značiti opredijeljenost Evropske unije ovoj zemlji.

„Ovo je jedina zemlja koju sam po drugi put posjetila u ova tri mjeseca koliko sam u ovoj poziciji. Ne želimo samo da vi uspijete, želimo i da mi budemo uspješni, jer je vaš uspjeh i naš uspjeh, ali odgovornost je na vama, upravo ovdje u ovoj zgradi. Možete računati na nas, računajte na Evropsku uniju i našu podršku na ovom teškom, ali izuzetno važnom putu“, poručila je Mogherini predstavnicima bosanskohercegovačke vlasti.

No, podrška Evropska unije je, sudeći prema riječima visoke evropske zvaničnice, uslovljena i brojnim budućim reformama. Ona je u prvi plan stavila socio-ekonomske, kao najvažnije.

„Nezaposlenost i dalje predstavlja veliki izazov. Mislim da poticaj za prave reforme treba biti podatak da je 60 posto mladih ljudi u ovoj zemlji nezaposleno. To nisu reforme koje od vas traži Brisel, to je nešto što građani žele da vide“, kazala je Mogherini.

No, da li su riječi Federike Mogherini doprle do bosanskohercegovačkih predstavnika vlasti? Odgovor će se znati vrlo brzo, s obzirom da njihovo današnje usvajanje Deklaracije o evropskom putu Bosne i Hercegovine, kao i dogovor o sastavu Vijeća ministara BIH, neće biti dovoljan Evropskoj uniji. Zbog toga smo neke od njih pitali – da li će prokockati još jednu šansu koju im ova evropska institucija pruža?

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BIH ovako odgovara:

„Ne smijemo ni mi, ni oni upropastiti tu priliku. Ni mi ovdje da se poigramo sa ovom izjavom kao što smo se znali poigravati ranije, ali ni oni da svojim birokratskim pristupom ne ugroze ovaj pozitivan ambijent. Očekivanja građana su velika i od domaćih političara, ali i od evropskih institucija. I jedni i drugi zajednički moramo raditi na tome“, poručuje Ivanić.

I za drugog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića dvojbe nema. Realizacija zadanih reformi počinje odmah, odlučan je Čović.

„Moramo ovu izjavu pretočiti u jedan plan aktivnosti na svim razinama vlasti, sukladno ustavnim nadležnostima, već u ovoj godini, najznačajniji dio ekonomskih i socijalnih reformi pokrenuti, drugačiji ambijent za život ne samo političara, već i svakog građanina, i mladim ljudima stvoriti ambijent da mogu ostajati ovdje. Ja sam uvjeren da će Predsjedništvo u koordiniranju sa svim predstavnicima vlasti krajem trećeg mjeseca imati jedan plan tih aktivnosti, a cilj bi u konačnici bio da od Evropske unije, najdalje 2017. godine, dobijemo mogućnost da nam se kaže kako smo postali kandidati za prijem“, kazao je Čović.

„Bosna i Hercegovina je dio Evrope i Bosna i Hercegovina treba da postane dio evropskih institucija. Blokada i zastoj na evropskom putu je šteta za sve građane BiH, a deblokada i normalan put prema Evropskoj uniji je korist za sve građane. Mislim da smo danas takvu vrstu poruke dobili i od gospođe Mogherini i nadam se da će vlasti u BiH shvatiti ovaj trenutak i da će konačno uraditi ono što treba da se uradi kako bi se konačno krenulo iz stanja zastoja naprijed“, rekao je predsjedavajući Zastupničkog doma državnog parlamenta Šefik Džaferović.

Sve ono oko čega su se ovdašnji predstavnici vlasti sporili u prošlosti, treba biti prevaziđeno, ponovila je, između ostalog, Federika Mogherini. Podsjetila ih je i da bh susjedi napreduju mnogo brže na evropskom putu, te da bi prvi korak na tom putu, Bosna i Hercegovina mogla napraviti uskoro, ukoliko Vijeće ministara vanjskih poslova da zeleno svjetlo o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Podrška te institucije neće izostati, ali će sve, kao i do sada, zavisiti isključivo od bosanskohercegovačkih predstavnika vlasti.

XS
SM
MD
LG