Dostupni linkovi

Mnoga pitanja otvorena nakon izlaska DUI iz Vlade


Lider DUI Ali Ahmeti
Lider DUI Ali Ahmeti

Iz Demokratske unije za integraciju (DUI), partije Albanaca u Vladi, su potvrdili da su njihovi funkcioneri u izvršnoj vlasti dostavili neopozive ostavke.

U pismenom saopštenju se navodi da ova partija nije razlog za krizu, već naprotiv - glas razuma i žrtva devalvacije političkog procesa u zemlji.

DUI je odlučila da povuče svoje članove iz izvršne vlasti zato što ne želi da toleriše uništavanje političkog procesa i ugrožavanje suvereniteta, dodaje se u saopštenju.

Iz DUI se nisu izjasnili o tome kakvi su njihovi dalji planovi o odnosima sa koalicionim partnerom u Vladi, VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, osim što su naveli da će lider partije Ali Ahmeti odlučivati o budućim koracima.

Odluka DUI je odmah otvorila debatu u javnosti šta će biti dalje, kako će funkcionisati Vlada, da li će predsednik države dodeliti mandat o formiranju nove Vlade…

“U konkretnom slučaju, po analogiji se može primeniti član iz Ustava kada premijer predlaže razrešenje više od trećine ministara. Sobranje u takvom slučaju postupa kao prilikom izbora nove vlade”, kaže univerzitetski profesor Temelko Risteski.

Osim ustavnih dilema, otvorena su i mnoga politička pitanja. Analitičari ukazuju na nekoliko varijanti - mogući dogovor sa koalicionim partnerom VMRO DPMNE o betoniranju datuma za izbore 5. juna, stvaranje nove parlamentarne većine bez partije Nikole Gruevskog, koja bi trebala obezbediti uslove za fer izbore, ili samo povlačenje aktuelnih ministara DUI i postavljanje novih ljudi koji dosada nisu kompromitovani u javnosti.

Analitičar Ramadan Ramadani smatra da ima premalo informacija da bi se procenilo šta je pozadina ove odluke, ali on je ubeđn da se radi o problemima unutar partije.

“Demokratskoj uniji za integraciju se desio brodolom, u smislu da su i nagoveštaj o izlasku iz Vlade iz bilo kakvih razloga mogli da naprave i ranije, ali nisu. Sada je već isuviše kasno i to samo ukazuje na velike probleme koji će se odraziti na njih na narednim izborima”, ocenjuje Ramadani.

Vanredni parlamentarni izbori su zakazani za 5. juni, pošto je zbog neispunjenih uslova kao što je nerašćišćen birački spisak i neregulisana medijska sfera, poništena ranija odluka da se održe 24 aprila. Raspuštanje parlamenta predviđeno je za 7. april.

XS
SM
MD
LG