Dostupni linkovi

MMF: Ukrajinska kriza može usporiti ekonomski rast u istočnoj Europi


Sjedište MMF-a
Sjedište MMF-a
Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da eskalacija ukrajinske političke krize predstavlja opasnost za ekonomski oporavak istočne Europe.

U izvještaju objavljenom u utorak u Istanbulu, MMF navodi da je većina zemalja srednje, istočne i jugoistočne Europe u blagom ekonomskom rastu usljed oporavka eurozone.

Izvještaj pod nazivom „Regionalna ekonomska pitanja-proljeće 2014. za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu“ ne uključuje Rusiju i Tursku, ali procjenjuje regionalni učinak uvođenja međunarodnih sankcija ruskoj ekonomiji.

U izvještaju se navodi da se očekuje da će se ekonomski oporavak regiona nastaviti i u 2014.godini, iako će biti slabiji nego što se ranije očekivalo.

Nekoliko država među kojima su Sjedinjene Države, Europska unija, Kanada i Japan su nametnule sankcije Rusiji nakon aneksije Krima, međutim neposredna reakcija tržišta je bila oslabljena.

Međutim, u izvještaju se navodi da ukrajinska kriza donosi nove rizike za regiju, pri čemu je financijsko tržište u Ukrajini, Rusiji, Bjelorusiji i Moldaviji pod dodatnim pritiskom od početka ove godine zbog zabrinutosti u pogledu sankcija protiv Moskve.

U izvještaju također stoji da dodatne sankcije mogu imati dodatni utjecaj na regionalnu trgovinu, doznake i bankovni sektor.

Navodi se da oko 40 posto europskog prirodnog plina i trećina nafte dolazi iz Rusije pri čemu je stopa ovisnosti još viša u većini država srednje i jugoistočne Europe.

Izvještaj MMF-a procjenjuje da će ruski susjedi kao što su Moldavija, Bjelorusija i baltičke zemlje biti ozbiljno pogođeni nižim rastom u Rusiji.

Države centralne Europe - Mađarska, Slovenija, Češka, Slovačka i Poljska i neke balkanske države kao što su Srbija i Bugarska su tek umjereno izložene izvozu iz Rusije i Ukrajine.

U ovom dokumentu također stoji da je realna ekonomska interakcija sa Rusijom za većinu država regiona ograničena izvan energetskog sektora.

Izvještaj zaključuje da se očekuje da će ukupni rast navedenih država biti niži- 1.9 i 2.6 posto u 2014. i 2015. godini, nego što je ranije procijenjeno u MMF-ovom Svjetskom ekonomskom izvještaju iz oktobra 2013.godine.
XS
SM
MD
LG