Dostupni linkovi

MMF u Beogradu: Neophodno smanjenje javnog duga


Japan -- Visitors are silhouetted against the logo of the International Monetary Fund at the main venue for the IMF and World Bank annual meeting in Tokyo, 10Oct2012
Japan -- Visitors are silhouetted against the logo of the International Monetary Fund at the main venue for the IMF and World Bank annual meeting in Tokyo, 10Oct2012
Pred srpskim zvaničnicima je dugačka nedelja, tokom koje će finansije Srbije biti na “skeneru” stručnjaka Međunarodnog monetarnog fonda. Teme razgovora sa ekspertima iz Vašingtona su finansijska situacija u zemlji i budžet, a zvaničnici Srbije se nadaju da bi sastanci mogli da eventualno rezultiraju i dogovorom o novom aranžmanu, koji bi bio značajan impuls siromašnoj srpskoj ekonomiji.Ukoliko bi dogovora bilo, Svetska banka bi Srbiji dala 100, od ukupno 400 miliona dolara, predviđenih za podršku Budžetu u 2013. godini.

Put ka dogovoru vodi, međutim, preko štednje. Tako su tema prvog dana razgovora, pre svega bili načini za smanjenja javnog duga, kaže državni sekretar u Ministarstvu finansija, Vlajko Senić. “Ono što je najvažnije je razgovor, pre svega o fiskalnoj konsolidaciji u naredne tri godine, koja je neophodna Srbiji i o tome kako na najefikasniji mogući način doći do smanjenja javnog duga. Mi smo otpočeli razgovore u dva dela. Jedan je buduća makroekonomska projekcija, dakle govorimo o inflaciji i rastu društvenog proizvoda, a druga stvar se odnosi na fiskalnu konsolidaciju i očekujemo da ćemo oko tih stvari, ukoliko neki nesporazumi i postoje, sigurno to rešiti u narednih nekoliko dana”.

Članovi Fiskalnog saveta Srbije
Članovi Fiskalnog saveta Srbije
Predsednik Fiskalnog saveta, tela koje ocenjuje kredibilitet srpske fiskalne politike, Pavle Petrović, smatra da je ekonomski posmatrano, optimizam predstavnika Vlade Srbije o skorom sklapanju novog aranžmana opravdan, ali da postizanje tog dogovora zahteva dodatne mere. “Moguće je da će MMF tražiti još neke dodatne garancije da će se rashodi ostvariti. Moguće je da bi Fond očekivao da se dobiju neke garancije ili jasni planovi za 2014. godinu, a to znači da se već u 2013. preduzimaju neke mere koje će obezbediti dalji pad deficita u 2014. godini. Te dve stvari - dodatno oko budžeta za 2013. i dodatno oko srednjoročnih mera, mislim da će biti presudne u tim razgovorima”, kaže Petrović.

Procene Fiskalnog saveta su da će rashodi države biti veći od planiranih za nešto više do 222 miliona evra, što će uticati na rast deficita, a na koji bi se nepovoljno mogla odraziti i nagomilana kašnjenja u javnom sektoru, čiji će se deo, kako ukazuju, verovatno pokrivati iz budžeta. Pavle Petrović istovremeno upozorava i na rast javnog duga.

“Javni dug će na kraju 2012. godine najverovatnije premašiti 60 odsto. Deficit će biti 6,7 odsto BDP i to je neodrživo. Da bi se sprečila kriza ključne su dve stvari – značajno smanjenje deficita i to treba da obezbedi budžet za 2013. godinu i druga je stvar da se otpočnu reforme koje će omogućiti ili postaviti temelje za smanjenje deficita u 2014. i iza toga”, ocenio je predsednik Fiskalnog saveta

Poslednji aranžman Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda sklopljen je septembra 2011. ali je zamrznut u februaru ove godine, zbog odstupanja od dogovorenih reformi. Najveći problem u prvim zvaničnim razgovorima će, saglasni su stručnjaci, među kojima i profesor ekonomije Miodrag Zec, predstavljati dogovor o kresanju državne potrošnje.

„Mi stalno radimo nešto da bi dobili nešto, a to nešto kada dobijemo, to je pomoć od ovoga ili onoga, a to nam služi samo da izbegnemo reforme“, rekao je profesor Zec koji povodom ocena da je aranžman ovog puta u svrsi izbegavanja takozvanog „grčkog scenarija“, dodaje:

„Grčki scenario je put kojim se pošlo, a grčki scenario se ne može izbeći na ovaj način. Mora se imati snage da se sve to skupa promeni. Dugo godina odlažemo nešto što se zove celokupna reforma države. Mislim da je država mesto gde se mora kresati potrošnja. Ona se može na svim frontovima kresati, u svim javnim službama. Radi se, jednostavno, o velikom broju ljudi koji su nedovoljno iskorišćeni, koji nemaju velike plate, ali istovremeno kreiraju proizvod koji se zove država, koji je skup i defunkcionalan. U tom smislu, mislim da se treba vratiti na sam početak,da se vidi koja je to država Srbiji potrebna, koja je efikasna i održiva“.

Mediji istovremeno ukazuju da značaj eventualnog postizanja dogovora sa MMF-om, prevazilazi okvire finansijske stabilizacije zemlje. Kako navodi jedan beogradski list, budžet Srbije za narednu godinu biće i jedan od tri prioriteta na osnovu kojih će Evropska unija procenjivati nove vlasti Srbije. Odnosi sa MMF-om su, na toj listi, iza napretka u dijalogu sa Prištinom, a ispred obezbeđivanja pune slobode medija i nezavisnih institucija.
XS
SM
MD
LG