Dostupni linkovi

Mladić bolestan, Hadžić zadovoljan i dobro


Goran Hadđić u sudnici, 2011.
Goran Hadđić u sudnici, 2011.
Na Haškom sudu popodne su održane dvije statusne konferencije, o stanju u postupku protiv bivšeg lidera pobunjenih Srba u Hrvatskoj – Gorana Hadžića te u vezi priprema za suđenje protiv bivšeg zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Na statusnoj konferenciji, koje se održavaju kako bi se razmotrio tijek pripreme suđenja te ustanovilo zdravstveno i psihičko stanje optuženih, Hadžić se pojavio navodeći kako se osjeća dobro, dok Mladić - nije.

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba potpisao je za današnji dan punomoć svom odvjetniku da ga može zastupati na statusnoj konferenciji bez njegovog pojavljivanja. Kao razlog nedolaska na sud iz haškog pritvora (u Scheveningenu) navedeno je – loše zdravstveno stanje.

Alphons Orie
Alphons Orie
Mladić se nije pojavio na statusnoj konferenciji na kojoj se trebao izjasniti o krivnji po trećoj, dopunjenoj optužnici, odnosno dodatnoj optužbi za strijeljanje oko trideset Bošnjaka u selu Bišina kod Šekovića 1995. godine.

Predsjedavajući sudac Alphons Orie je izvijestio kako će sudsko vijeće zbog zdravstvenog stanja optuženog poduzeti određene korake u tom pogledu.

„Zbog zdravstvenih pitanja na koje je već Vijeću skrenuta pažnja tijekom nekoliko proteklih dana, Vijeće trenutno razmišlja o tome da izda nalog o dostavi sveobuhvatnog zdravstvenog izvještaja u kojem će biti podrobno opisano zdravstveno stanje optuženog“, najavio je Orie.

S druge strane zadnji u redu bjegunaca od međunarodne pravde, Goran Hadžić, potvrdio je da je s njim sve u redu odbivši pravo odlaska na sjednicu zatvorenu za javnost kako bi se izjasnio o mogućim problemima.

„Nema potrebe. Osjećam se dobro i zadovoljan sam uslovima u pritvoru“, odgovorio je Hadžić sucu Guy-u Delvoie-u.

Početak suđenja Mladiću za zločine u Bosni i Hercegovini te Hadžiću za zločine u Hrvatskoj ne očekuje se ubrzo, prema dosadašnjoj praksi ni tijekom prve polovice sljedeće godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG