Dostupni linkovi

Svjedok: Mladić upravljao srebreničkim zarobljenicima


Dragomir Keserović na suđenju Ratku Mladiću, 18. lipanj 2013.
Dragomir Keserović na suđenju Ratku Mladiću, 18. lipanj 2013.
Na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljen je iskaz njegovog bivšeg kolege, generala Dragomira Keserovića, koji je za potrebe tužiteljstva opisao lanac zapovjedanja u snagama bosanskih Srba.

Haškim sucima je Keserović potvrdio kako su jedinice vojne policije VRS-a, koje su držale veliki broj srebreničkih zarobljenika – bile podređene generalu Mladiću.

No s druge strane, nije se mogao sjetiti nekih svojih prijašnjih izjava u kojima je opisao - da je general Mladić osobno naređivao na terenu vojnoj policiji, u vezi postupanja sa zarobljenim bošnjačkim dječacima i muškarcima. Njih je prema optužnici u srpnju 1995. godine pogubljeno oko 7000 tisuća, dok novije istrage upućuju na preko 8000 žrtava.

General Keserović je tijekom svjedočenja pokušavao ublažiti svoje prijašnje izjave, pa čak i umanjiti broj srebreničkih zarobljenika, koje su srpske snage prije pogubljenja zatočile na nagometnom stadionu u Novoj Kasabi. Tužitelj Peter McCloskey podsjetio ga je zato na njegovu izjavu haškim istražiteljima iz 2002.godine.

„Tada mi je major Malinić rekao – da je u noći između 12.i 13., i tijekom 13.srpnja, zarobljeno između 2500 i 3000 zarobljenika, po njegovoj procjeni, koji su se nalazili tamo na nogometnom igralištu. Je li i dalje stojite iza toga što ste izjavili?“, upitao je McCloskey i dobio potvrdan odgovor.

Keserović je u prethodnom haškom svjedočenju na suđenju oficirima VRS-a opisao - kako mu je zapovjednik vojne policije (Malinić) rekao da je general Mladić osobno prekinuo popisivanje zarobljenika u Novoj Kasabi, kao i da je naredio njihov transport u Bratunac, zadnju postaju prije masovnih streljanja. No ovaj put, Keserović ni to nije želio jasno potvrditi.

„Ja se zaista toga ne mogu sjetiti. Ne sumnjam da sam se tada, 2004. godine, bolje sjećao svega ovoga nego danas. I da je moguće da mi je major Malinić rekao da će zarobljenici biti premješteni, čak i da je pomenuo da je zapovjednik Glavnog štaba (Mladić) rekao – da idu za Bratunac. Ne mogu se sada do kraja prisjetiti svega toga“, objašnjavao je razlike u svojim izjavama svjedok.

VRS-ov general je prethodno naveo kako je odbio zadatak od generala Mladića - da preuzme progon jedinica Armije BiH koje su sa civilima bježale iz Srebrenice. No u svojem obrazloženju – zašto je to napravio, Keserović je također bio taktičan, pravdajući odbijanje nepoznavanjem terena i podataka o protivničkim snagama.

Sucima je pak potvrdio da je operativni centar Glavnog štaba VRS-a znao da se u Novoj Kasabi, među zarobljenicima nalaze i civili, što je „nedopustivo prema vojnim pravilima“.

Alibi obrane i sudska pitanja svjedoku

Tijekom unakrsnog ispitivanja obrana generala Mladića je pokušala prebaciti zapovjednu odgovornost za zauzimanje Srebrenice na druge generale VRS, poput Radislava Krstića, kao i što više skinuti zapovjednu odgovornost za događaje koji su uslijedili.

Tomu u prilog, obrana je pokušala prikazati i da general Mladić nije bio u Glavnom štabu VRS-a (podzemno zapovjedništvo kod Velikog Žepa, Crna Rijeka) 16. srpnja 1995. godine, kada je Keserović odbio zapovjed o preuzimanju progona jedinica Armije BiH (28. divizija iz Srebrenice), ali i prihvatio da ode do Bratunačke brigade VRS-a, kako bi provjerio kako napreduje u toj operaciji.

Obrana je naime ustvrdila da je general Mladić bio tada na svadbi u Beogradu, a svjedok je ponovio da se ne sjeća dobro tih dana te da je moguće da se radilo o 17. srpnju 1995. godine.

Suočen od strane sudaca sa čuđenjem, zbog tvrdnji da nitko nije znao tada – da je ubijen veliki broj ljudi u Srebrenici „i kako nije primijetio što se događa“, Keserović je pokušao objasniti izjavom „da nitko o tome nije govorio“, ustrajući i dalje – da je o tome saznao tek nakon suđenja počiniteljima.

„Tih dana ja sam imao informaciju – da se za prihvat ratnih zarobljenika priprema logor Batković kod Bijeljine i s obzirom da su zarobljenici odvezeni za Bratunac, nisam se više interesirao, niti s nekim o tome razgovarao“, odgovorio je predsjedavajućem sucu Alphonsu Orieu koji se trudio provjeriti Keserovićevo navodno neznanje kao tadašnjeg sigurnosnog oficira u Glavnom štabu VRS-a, poslatog u Bratunac radi skupljanja informacija o tome - što se događa.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:20:22 0:00
Direktan link

Nakon što Keserović dovrši iskaz u srijedu, suđenje za genocid i ostale zločine VRS-a u Bosni i Hercegovini nastaviti će se svjedočenjem novog svjedoka tužiteljstva u vezi srebreničkih događanja.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG