Dostupni linkovi

Hag: Tužioci zatražili doživotnu kaznu za Mladića


Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala

Tužilaštvo Haškog tribunala traži doživotni zatvora za Ratka Mladića. U Haškom tribunalu danas je, nakon trodnevnog izlaganja, okončano iznošenje završnih riječi Tužilaštva na suđenju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), optuženom za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce 1992-1995.

Posljednjeg dana iznošenja završnih riječi Tužilaštvo Haškog tribunala je iznijelo podatke o snajperskom i minobacačkom djelovanju Sarajevsko-romanijskog korpusa na civile u Sarajevu.

Tužilac Adam Weber naveo je dokaze koi potvrđuju se Mladić ustezao od terora.

"Granate Sarajevsko-romanijskog korpusa su često za metu imale stambene i poslovne dijelove grada. Granate su padale na bolnice, na ljude na sahranama. Gađali su ljude tokom njihovih svakodnevnih aktivnosti – dok su skupljali kišnicu ili stajali u redu za vodu, obavljali kupovinu na pijaci, ili čekali na hranu ili drugu humatirnu pomoć", naveo je Weber.

Iz Sarajava nema izlaza, govorio je tada Mladić.

"Genaral Mladić se ponosio tom činjenicom, kao što je pokazao presretnuti razgovor, u kojem je rekao da je blokirao Sarajevo sa četiri strane, da je grad u zamci i da nema izlaza", precizirao je Weber.

Tužilac Peter McCloskey izložio je završne riječi za genocid u Srebrenici. Podsjetio je na Direktivu broj 7 o svakodnevnim planskim i osmišljenim borbenim aktivnostima radi stvaranja uslove totalne nesigurnosti, nepodnošljivosti i besperspektivnosti opstanka stanovništva Srebrenice i Žepe.

McCloskey je rekao da su napadi doveli do pokreta stanovništva iz ruralnih prema urbanom području Srebrenice, što je kulminiralo 11. jula oko baze UNPROFOR-a.

"Te noći Mladić je osobno naredio da se dovezu autobusi za njihovo uklanjanje. Mladić je bio prisutan u Potočarima 12. i 13. jula. Komandovao je svojim trupama koje su razdvajale muškarce i dječake od njihovih porodica, odvozile žene i djecu za Kladanj, a zatvorile muškarce prije masovnih strijeljanja", rekao je tužilac McCloskey.

Ratko Mladić u Srebrenici, juli 1995.
Ratko Mladić u Srebrenici, juli 1995.


Tužilac Peter McCloskey iznio je potom detalje Operacije ubijanja-pogubljenja po kratkom postupku više od 7.000 muškaraca i dječaka od 13. jula.

"Dokazi su čisti I neoborovi", rekao je tužilac McCloskey, koji je potom kao dokazni materijal pustio video snimak Mladića u kojem je, između ostalog, rekao: "I napokon došao je trenutak da se osvetimo Turcima na ovom prostoru".

"Ove riječi se moraju ozbiljno shvatiti. Ovo je potkrepljeno forenzičkim dokazima sa lica mjesta, satelitskim snimcima, snimcima iz vazduha, dokazima o kretanju vozila, svjedočenjem svjedoka, ekshumacijama masovnih grobnica na području Serebrenice. Do danas je identifikovano gotovo 6.000 žrtava iz masovnih grobnica", dodao je tužilac Peter McCloskey.

Na kraju iznošenje završnih rijeći Tužilaštva, tužilac Alan Tieger poručio je da je vrijeme da general Mladić odgovara za zločine.

"Bila bi uvreda za žrtve, mrtve i žive, bilo koja druga kazna osim doživotnog zatvora", kazao je tužilac Tieger.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG