Dostupni linkovi

Mladić oko Srebrenice pozivao i civile „da ubijaju Turke“


Pero Andrić
Pero Andrić

Kao zadnji ovotjedni svjedok obrane na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću iskaz je dao Pero Andrić, bivši pripadnik Vojne policije Bratunačke brigade VRS-a, koji je tijekom srebreničke operacije pratio optuženog.

U glavnom iskazu Andrić je opisao mjesta zaustavljanja na lokacijama na kojima su držani zarobljeni Srebreničani u srpnju 1995.godine, neposredno prije nego će biti pogubljeni.

Kao svjedok obrane Andrić je naveo kako je general Mladić zarobljenicima iz Srebrenice poručio „kako će biti odvezeni tamo gdje žele“. No u novom iskazu Andrić je izostavio ono što je rekao haškim istražiteljima 2006.godine – da je zarobljenike osobno u autobuse ispratio general Mladić.

„Na livadi u Sandićima, ja sam na tom području vidio između 400 i 500 ljudi. Kad su autobusi stigli – čuo sam kako Mladić viče: svi ulazite u autobus! Gospodine je li stojite iza te svoje izjave koju sam pročitao?“, citirao je svjedoka tužitelj Matthew Gillett (Metju Gilet).

„Mislim da je prošlo dosta vremena i ja se u ovom momentu ne mogu sjetiti tih detalja – jesu li došli ili nisu. Možda sam, u tom momentu kada sam davao tu izjavu – sjećao se da su došli.“, pokušao je objasniti razlike Andrić.

Šamaranje zapovjednika policije i pozivanje civila na ubijanje

Budući da je Andrić govorio u glavnom iskazu tek o mirnoj komunikaciji generala Mladića u Srebrenici, tužitelj Gilet ga je također podsjetio na ono što je ispričao istražiteljima u vezi šamaranja zapovjednika specijalne policije bosanskih Srba. Njega je optuženi natjerao da ode na položaj u šumi – i sačeka Bošnjake u povlačenju iz Srebrenice.

To je prema prijašnjem iskazu svjedoka Andrića – naredio svima koji su naišli pa i civilima bosanskih Srba – koji su se vraćali sa sahrane.

„Nakon što je vidio policajce u Han Pogledu (put prema Vlasenici) Mladić je otišao na glavni put i zaustavio promet koji se tu događao. Ne mogu se sjetiti koliko je vozila zaustavio, ali radilo se o srpskim civilima. Jedno od vozila se vraćalo sa sahrane, a ljudi u tom vozilu su bili obućeni u crno. Žena je plakala. Mladić joj je rekao – nije me briga za sahranu, nema smisla plakati. Idite u šume, uzmite kamen ili drvo i ubijajte Turke.“, citirao je tužitelj izjavu Andrića iz 2006.godine, nakon čega je svjedok potvrdio da je to čuo – iz neposredne blizine.

„Osiguravao“ zarobljenike u školi užasa

Kako bi doveo u pitanje vjerodostojnost svjedoka tužitelj Gilet je podsjetio kako je Andrić s kolegama vojnim policajcima iz Bratunačke brigade VRS-a, nakon pratnje generala Mladića – osiguravao školu "Vuk Karadžić" u kojoj su također držani zarobljeni Srebreničani. Mnogi od njih su već tamo ubijeni, dok su preostali autobusima odvezeni na mjesta masovnih pogubljenja.

Optuženi Mladić uznemiren tematikom žustro je komunicirao sa svojim braniteljima tijekom unakrsnog ispitivanja Andrića pa je zaradio i više upozorenja predsjedavajućeg suca Alphonsa Orie-a.

„Gospodin Mladić ne smije glasno govoriti. Ovo Vam je zadnje upozorenje, ukloniti ćemo Vas iz sudnice ukoliko se to ponovi. Molim da to bude jasno.“, zaprijetio je Orie.

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastavit će se idući tjedan.

VIDEO LINK: Dio glavnog i unakrsnog ispitivanja Andrića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG