Dostupni linkovi

Mladić na suđenju Karadžiću: Hag je sotonski sud


Ratko Mladić na suđenju Karadžiću
Ratko Mladić na suđenju Karadžiću
Načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić pojavio se u ulozi svjedoka na haškom suđenju svom bivšem vrhovnom zapovjedniku u vrijeme rata, predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Mladić, koji je optužen za iste zločine iz prve polovice devedesetih godina - kao i Karadžić, ipak je odbio odgovarati na postavljena pitanja, vičući pri tom i vrijeđajući Haški sud (ICTY) budući da mu suci nisu dozvolili pročitati izjavu, napisanu na 7 stranica.

Ratni predsjednik Republike Srpske i njegov prvi general ponovno su se našli zajedno, sada u sudnici Haškog suda, na kojem se terete za najteže ratne zločine – dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

General Mladić, čije je suđenje trenutno na pauzi zbog pripreme njegove obrane, došao je svjedočiti pod obvezujućim nalogom, a prvo je pred sucima izvrijeđao Haški sud.

„Daću izjavu, ali ne priznajem Vaš sud....To je NATO tvorevina. To nije sud pravde, to je sotonski sud koji sudi nama što smo Srbi, što branimo naš narod od vas.“, vikao je general Mladić na početku svog iskaza, nakon čega je suđenje nakratko prekinuto jer je zatražio da mu se iz pritvora donese zubna proteza koju je zaboravio.

Odbio odgovarati na pitanja

Nakon što suci nisu dozvolili generalu Mladiću da pročita pripremljenu izjavu, optuženi Karadžić koji se brani sam – pokušao je dobiti odgovor od svjedoka na pitanja u vezi optužnice.

„Gospodine generale – jeste li me ikad informisali da će zarobljenici iz Srebrenice biti streljani, da ih streljaju ili da će biti streljani?“, upitao je Karadžić čija je teza obrane – da ga nitko nije nikad obavijestio o srebreničkim ubojstvima, a odgovornost za ono što se događalo u Srebrenici u srpnju 1995.godine – prebacuje na vojsku bosanskih Srba.

„Gospodine predsjedniče, Radovane, ja ne mogu i ne želim svjedočiti zbog svog zdravstvenog stanja. Prema savjetu svojih advokata izjavljujem – da zadržavam svoje pravo da ne svjedočim.“, odgovorio je general Mladić.

Na idućih nekoliko pitanja, u vezi postojanja dogovora da se teroriziraju Sarajlije te protjeruju Hrvati i Bošnjaci iz bosanskohercegovačkih općina koje su zauzele Karadžićeve vlasti – general Mladić također nije želio odgovoriti. Predsjedavajući sudac Raspravnog vijeća O Gon Kwon, to mu je pak dozvolio, bez sankcija, zbog trenutne situacije u kojoj se nalazi.

„Vijeće je odlučilo da ne privoli svjedoka da odgovori na pitanje s obrzirom na njegovo pravo u vezi sa samoinkriminiranjem optuženog čije se suđenje vodi pred međunarodnim sudom.“, izjavio je Kwon uvažavajući okolnosti situacije svjedoka, koji je i sam trenutno optužen pred Haškim sudom.

VIDEO: Mladić na suđenju Karadžiću



Mladić: Ne daju mi idioti

Haško tužiteljstvo je uvidjelo da nema smisla pokušati unakrsno ispitivati generala Mladića, nakon čega je sudac Kwon zaključio njegovo svjedočenje.

„Vi ste mi zabranili da govorim ono što sam napisao. Vi potvrđujete moju tezu – da Haški tribunal nije sud, već je to sotonski sud.“, rekao je potom svjedok sucima koji se nisu zbog toga previše uzrujali niti poduzeli mjere u vezi nepoštivanja suda.

Odlazeći iz sudnice general Mladić je također izrazio negodovanje, psujući suce zbog nepročitane izjave.

„Radovane hvala. Izvini molim te. Ne daju mi. Ne daju mi idioti. Ne daju. Brane NATO idioti. I tomahawke i osiromašeni uran. P.... im materina.“, ljutio se svjedok kojemu je inače njegovo Raspravno vijeće zabranilo glasan govor u sudnici upravo zbog sličnih ispada.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
Direktan link


Suđenje se nastavilo izvođenjem Karadžićevih svjedoka obrane u vezi negiranja genocida u Prijedoru.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG