Dostupni linkovi

Mladi Zenice: Evrointegracije znače boljitak, ali ne zaustavljaju odlazak iz BiH


Zenica
Zenica

Evropske integracije bi za BiH trebale značiti nove, više standarde u svim segmentima društvenog života, uključujući i položaj mladih. Ovako razmišljaju mladi Zenice, ali postoji i opravdana bojazan da će biti nastavljen trend odlaska mladih iz BiH. Zabrinjavaju i podaci da je veliki broj mladih nakon okončanja školovanja godinama na biroima za zapošljavanje.

Proces evropskih integracija za BiH je prilika da se uvedu viši standardi, uključujući i oblast obrazovanja. Mladi Zenice žele se školovati u svom gradu, ali se veliki broj njih odlučuje i za evropske zemlje. Evo kako razmišljaju zenički srednjoškolci:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00
Direktan link

Bosni i Hercegovini prijeti masovan odlazak mladih jer nema adekvatne stimulacije tokom školovanja, upozorava Damir Jukić, koji je donadavno bio savjetnik načelnika Općine Žepče za pitanja mladih. Evropske integracije pružaju prednosti, ali nisu isključeni ni negativni efekti, kaže Jukić:

„Sigurno jeste prednost što smo postali jedna mobilna studentska zajednica, što se prihvaćanjem bolonjskog sustava studiranja Bosni i Hercegovini omogućila mobilnost studenata. Nažalost, prema pokazateljima nekih istraživanja, nije se to dovoljno dobro odrazilo jer su studenti tu mobilnost iskoristili da odu u druge evropske države i, nažalost, dobar dio njih se ne vraća u Bosnu i Hercegovinu. Pozitivno je što se u zadnje vrijeme, u našem, Zeničko-dobojskom, i drugim kantonima, poboljšava studentska politika po pitanju studentskih standarda, studentskih smještaja, stipendija itd. To je ono što je dobro i što daje jednu nadu.“

Na čelu Unije studeneta Univerziteta u Zenici je Dino Tihić. Svjestan je da su u procesu približavanja BiH Evropskoj uniji neophodne reforme u mnogim oblastima:

„Na tom putu moramo usvojiti puno, puno standarda, normativa, zakona koji bi nam olakšali život. Ultimativno, ja očekujem od tih integracija da se poboljša školovanje i nametnu neki zakoni koji će dovesti u red čitavu našu zemlju koja je u poluraspadu, počev od poljoprivrednog resora, od standarda za te stvari, pa sve do visokoškolskog obrazovanja. Ja mislim da su to prednosti, unutarnja reorganizacija države, a onda i komunikacija s ostalim državama, vanjska politika itd, ono sve što Evropska unija nudi. Jednog dana kad postanemo dio Evropske unije, koje smo mi dio koliko i ona nas, mislim da će biti ogromne prednosti. No, isto tako mislim da nećemo ući u Evropsku uniju sljedećih dvadeset, dvadeset i pet godina.“

XS
SM
MD
LG