Dostupni linkovi

Mladi u Srbiji i internet: Nema online aktivizma


Ilustracija
Ilustracija
Korišćenje socijalnih mreža na internetu u Srbiji je apsolutno „in“ ali ih mladi skoro nikada ne koriste u svrhu aktivizma koji bi vodio do značajnih društvenih promena. Istraživanja nevladinih organizacija pokazala su da se omladina na web-u najčešće zabavlja „lakim“ temama a da ih politika najmanje zanima.

Mladi u Srbiji, kojih je samo na Fecebook-u 2,5 miliona, internet najčešće koriste da se informišu, zabave i pošalju e-mail, dok se oni koji pokušavaju da ga upotrebe za neke konkretne akcije ili promene jedva mogu nazreti.

Đorđe Krivokapić, iz SHARE fondacije, kaže da su mladi, slikovito rečeno, samo televizore zamenili internetom.

„Mladi ljudi su mnogo više svesni da je internet ipak javni prostor. Zbog čitavog društvenog okruženja oni zapravo ne dobijaju priliku da tamo iskažu nešto što drugde ne bi smeli. Jedini slobodan prostor koji nam je ostao nije više internet, nego je to krug najbližih prijatelja i eventualno neka soba gde znamo da nismo prisluškivani. I tamo razmenjujemo informacije koje smatramo najbitnijim“, navodi Krivokapić.

U razgovoru sa mladima istraživači su saznali da je samo 13 odsto njih spremno da se na internetu potrudi da pridobije pristalice za neku svoju ideju, uglavnom strahujući da ne bi mogli da ostanu anonimni ako to žele, dok se više od polovine izjasnilo da bi najradije o tome pričalo uživo.

Sa konferencije mladi i novi mediji, Beograd, 28. februar
Sa konferencije mladi i novi mediji, Beograd, 28. februar
Jasna Milošević Đorđević, iz Ipsos Strategic Marketinga, smatra da je jedna od najvećih barijera za „online“ aktivizam percepcija okoline.

„Mladi je vide kao neaktivnu i nesenzitivnu za potrebe običnih ljudi. Čak 72 odsto mladih tvrdi da većinu motiviše isključivo lični interes. Drugi nivo njihovog doživljaja ovdašnje sredine je da svako treba da bude odgovoran za sebe, i oni tako prosto odrastaju. I onda se pitaju zašto bi, recimo, trebalo da se bore i za prava drugih ljudi“, kaže Jasna Milošević Đorđević.

Retki pokušaji „online“ aktivizma najčešće se svode na otvoreno iskazivanje mišljenja kroz ostavljanje komentara na forumima i društvenim mrežama. One koji pokušavaju da pokrenu neke akcije na internetu najviše zanimaju teme kao što su ekologija, humanitarna pitanja i prava životinja.

Nebojša Glišić, iz Fonda B92, kaže da mladi danas imaju potrebu da se informišu preko interneta ali da retko promišljaju o aktuelnim temema.

„Kada smo u jednom istraživanju pitali neke od njih koja je poslednja vest koja im je bila interesantna nisu umeli da odgovore. Rekli su da ne znaju i da se jedino sećaju da je nešto u vezi sa mlekom. Niko od njih nije imao predstavu da se radi o povećanom nivou aflatoksina u mleku, bez obzira što su tu informaciju pogledali više puta. To je jednostavno način na koji definišu stvari oko sebe jer nivo informacija koje oni propuštaju bazira se isključivo na čitanju naslova“, konstatuje Glišić.

Prema podacima Nevladine organizacije CRTA, samo tri odsto građana koristilo je internet i društvene mreže da bi izrazilo svoj politički stav ili poslalo neku važnu društvenu poruku.

Jovana Đurbabić, iz CRTA-e, zaključuje da je čak i one mlade kojima se svidi neka važna ideja na internetu teško pokrenuti na promene u „offline“ svetu:

„Moramo da pronađemo način da to „Like“ koje neko ostavi pored komentara ili teksta o važnoj temi, kao što je na primer problem aflatoksina u mleku, pretvorimo u izlazak ispred vlade kako bi tamo u realnom svetu preneli našu poruku.“

Po korišćenju novih tehnologija mladi u Srbiji u rangu su sa vršnjacima iz regiona, pa ih je najviše u 26 odsto populacije koja ima smart telefone. Čak 87 odsto osoba starih od 12 do 29 godina koristi Facebook, a 20 odsto Twitter.
XS
SM
MD
LG