Dostupni linkovi

Mladi su taoci nasleđenih problema i konflikata


Sa susreta mladih
Sa susreta mladih

Mladi Bošnjaci i Albanci, njih 16, bili su u prilici da se poslednjih šest meseci druže, razmenjuju stavove i ukazuju na probleme u svojim zajednicama u okviru projekta "Nove generacije mladih u novim izazovima - manjinski lideri u Sandžaku i na jugu Srbije".

Projekat je realizovala Akademska inicijativa "Forum 10", a mladi su zaključili da su gorući problemi Sandžaka i juga Srbije identični, bez obzira koja je tema u pitanju.

Nezaposlenost je najveći problem, ali i to da se njihova energija i kapacitet ne kanališu u pravom smislu, kao i da se ne afirmišu i ne uključuju aktivno u rad lokalnih zajednica.

Nezaposlena diplomirana pravnica Jasmina Elesković (28), iz sela Ribariće, nadomak Novog Pazara, smatra da su mladi razočarani u državni sistem Srbije.

„Veoma mali broj mladih ima volju da se aktivira i da pokuša da uradi nešto od svog života, jer većina ima strah od neuspeha. Mladi uglavnom vreme troše na bezbačajne stvari, uglavnom ga provodeći na šetalištu i u kafićima, iako Novi Pazar ima mnogo obrazovane omladine. Kako izaći iz ove situacije? Pa, mladi moraju da se samoinicijativno aktiviraju, ali i da nam lokalne vlasti i OSCE otvore vrata, da nas motivišu u aktivnom učešću u zajednici”, kaže Jasmina.

Njen vršnjak, Kastriot Jakupi (28) iz Bujanovca, nezaposleni master pravnik, smatra da politiku i zapošljavanje treba odvojiti, kao i da mu smeta što se mnogi mladi ljudi politički angažuju ne bi li brže došli do posla.

On kaže da mladi iz ova dva dela Srbije imaju identične probleme.

„Problemi sa maternjim jezikom i nezaposlenost su nam zajednički, a naš dodatni problem je i taj što Srbija ne priznaje diplome fakulteta sa Kosova i Albanije. U Preševu, Bujanovcu i Medveđi problem je i nedostatak udžbenika, a novi i najveći problem je brisanje iz evidencije prebivališta“, priča Kastriot.

Mladi Bošnjaci i Albanci su svoje stavove koji ukazuju na probleme, ali nude i rešenja za njihovo prevazilaženje, objavili u publikaciji "Sandžak i jug Srbije: Šta mladi misle?“, a u kojima se bave pravima i polažajem manjina, obrazovanjem, zapošljavanjem, informisanjem, međuetničkim odnosima, politikom i ekonomijom.

U Akademskoj inicijativi "Forum 10" veruju da ona može biti dobar osnov za pokretanje dijaloga između mladih i društveno-političkih elita u obe manjinske zajednice.

Predsednik ove inicijative Fahrudin Kladničanin smatra da su mladi iz ovih delova Srbije taoci nasleđenih problema i konflikata.

„Sandžak i jug Srbije su u konfliktnom sistemu već duže vreme, a on je nekada aktivan, a nekada pasivan. Mladi su taoci upravo tog konflikta. Samo se čeka trenutak kada će u nekom političkom momentu, kada neko sa višeg nivoa vlasti proceni, taj konflikt eksplodirati. Posledice toga najviše osećaju upravo mladi ljudi, čiji je najveći problem nezaposlenost. Srbija je haotična, ali u procesu evrointegracija Sandžak i jug Srbije su njeno ogledalo. Kada oni budu sređeni, biće sređena i Srbija”, rekao je Kladničanin.

Projekat manjinskih lidera u Sandžaku i na jugu Srbije podržala je Fondacija za otvoreno društvo u Srbiji.

XS
SM
MD
LG