Dostupni linkovi

Mladi iz BiH, Hrvatske i Srbije zajedno protiv predrasuda


Ne zanimaju ih mržnja i nacionalizam, ilustrativna fotografija
Ne zanimaju ih mržnja i nacionalizam, ilustrativna fotografija

U Tuzli je održana premijera dokumentarnog filma „Zar nije bolje ovako“ koji su zajednički osmislili i snimili mladi iz BiH, Hrvatske i Srbije. Kažu da ih ne zanimaju mržnja i nacionalizam i da zajedničkim snagama žele mijenjati stanje na Balkanu.

Nemanja Cvetković iz Srbije, ispričao je za Radio Slobodna Evropa kako su njegovi prijatelji u zemlji reagirali nakon što je krenuo u Tuzlu.

„Jednostavno, ja sam prve tri, četiri nedelje, imao na poslu provokacije. Ali, onda su oni videli da sam dosledan.“

Lejla Ibrulj iz BiH smatra da su generacije odgojene, kako u obiteljima tako i u školama, na predrasudama i nacionalnim osnovama.

„Mi smo dokazali, baš u tom periodu kada se nekako počela opet zakuhavati cijela situacija, da se priča o ratu i svemu, da možemo otići, da možemo snimiti, da se vidi da zajedno radimo, da možemo zajedno da gradimo bolju budućnost i nekako izvučemo odlična iskustva iz ovoga, jer su nas ljudi u sve tri države, dakle i u Bosni i Hercegovini, i u Srbiji i Hrvatskoj, primili odlično.“

Ante Pereza, student druge godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, i sam kaže da je kroz snimanje filma upoznao stotine mladih, različitih nacionalnosti, te je zaključio da su potpuno isti u stavovima.

„Mediji vide senzaciju u toj manjini koja je glasna, kao što mi u Hrvatskoj gledamo samo loše stvari o Srbiji, i oni o nama isto. Nažalost, dobre vijesti ja ne znam kad sam čuo."

Nakon Tuzle, film će biti prikazan u Jajcu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG