Dostupni linkovi

Mladi Kosova i EU: Bez ekonomske i slobode kretanja


Spomenik u Prištini
Spomenik u Prištini
Većina mladih na Kosovu nikada nije imalo prilike da putuje po Evropi, a kako bi se upoznali sa različitim gradovima, kulturama, arhitekturama pa i vršnjacima.

Oni sa kojima smo razgovarali, kažu da osim finansijskih poteškoća, odnosno nedostatka prihoda, jedan veliki problem i dalje predstavljaju vize.

Sa Kosova se bez viza može putovati u Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Tursku, odnedavno i u Srbiju. To građane čini poprilično izolovanim kada se radi o upoznavanju stranih kultura.

Drita Sadiku sa pravnog fakulteta kaže da nikada nije boravila u zemljama EU, a razlog je zato što su joj ambasade nekoliko puta odbili zahtev za vizu.

"Mogućnosti su veoma male. Osim novca, potrebna je i viza. Što se novca tiče, možemo ga i sakupiti nekako, ali dobiti vizu je jako teško. Nekoliko puta sam aplicirala i uvek sam bila odbijena", kaže ona.

Zahtevi ambasada su često da oni koji apliciraju imaju prihode, štednju, dokaze o rezervisanim hotelima i slično.

Evropska komisija je Kosovu 2012 uručila vodič za liberalizaciju viza ali još uvek nema konkretnog napretka na tom putu.

Leonora Ademi, student albanskog jezika, kaže da su mogućnosti za putovanje u zemljama Evrope jako male.

„Problem je zato što nema posla, a vize su i još veći problem. Aplicirala sam, ali su me odbili“, kaže ona.

Čelnici institucija na Kosovu bili su meta kritika što su u nekoliko navrata davali rokove za ispunjenje uslova Evropske komisije. Premijer Kosova, Hashim Thaçi čak je 2013. proglasio godinom liberalizacije viza za Kosovo, ali to se nije deslo.

„Veoma je teško za nas da se krećemo slobodno. Nismo slobodni, nemamo vize ni ekonomsku slobodu. Nemamo novca jer je većina bez posla“, kaže Zenel Krasniqi iz Prištine.

„Bez liberalizacije viza ne možemo videti Evropu ili otići negde dalje“, kaže Leart Likaj.

„Liberalizacija treba da se desi. Ministarka evropskih integracija, Vlora Çitaku, od kako je stupila na tu dužnost obećavala je da će se to dogoditi. Ja mislim da će to biti tek 2020.“, kaže Blerim Muja.
XS
SM
MD
LG