Dostupni linkovi

Mitrovica: Zatvorske kazne trojici učesnika martovskih nereda


Međunarodno sudsko veće Osnovnog suda u severnoj Mitrovici, kojim je predsedavala sudija Euleksa Katja Dominik, izreklo je u četvrtak zatvorske kazne trojici, od šestorice Srba, zbog učešća u martovskom nasilju 2008. godine u Mitrovici.

Marjan Ilinčić (63) osuđen je na 20 meseci zatvora, Dragan Milojević (27) na 18 meseci zatvora, Zoran Čavić (47) na devet meseci, uslovno godinu dana, dok su preostala trojica Mitrovčana oslobođena optužbi.

Oslobođeni su Miodrag Ralić (54), Nebojša Jović (48) i Avni Krasnići (39). Osuđeni će morati da plate i troškove krivičng postupka u visini od po 500 evra. Branioci trojice osuđenih Srba su najavili da će podneti žalbe.

Šestorici Mitrovčana stavljalo se na teret više od 20 krivičnih dela. Oni se terete za nelegalno zauzimanje suda koji se nalazi u severnom delu Mitrovice, poziv na otpor, ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, učestvovanje u masi koja vrši krivično delo, ugrožavanje Ujedinjenih nacija i pridruženog osoblja. Ovim osobama se na teret stavljalo i oštećenje pokretne imovine, raspirivanje nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje, razdora ili netrpeljivosti, i za učešće u grupi koja je ometala
službena lica u vršenju službene dužnosti.

Zapaljena vozila UN-a u martovskim neredima 2008.
Zapaljena vozila UN-a u martovskim neredima 2008.
Slučaj je povezan sa martovskim neredima u severnoj Mitrovici iz 2008. godine. Tada je došlo do zatvaranja suda nakon što su se sukobile jedinice međunarodnih snaga i Srba. Tokom incidenata koji su usledili poginuo je jedan ukrajinski policajac, povređena su 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika Kfora i oko stotinu srpskih demonstranata.

Dominik je rekla da Sudsko veće nije moralo da odlučuje o ubistvu ukrajinskog policajca i da je dužnost sudskog panela bila koncentracija na krivična dela za koja su optuženi bili odgovorni. Ona je istakla da u proceni situacije od 17. marta 2008.
godine sud nije utvrdio da masa koja se okupila ispred suda koristi po život smrtnu snagu.

Domik je takođe rekla da nema dokaza da je postojao plan onih koji su bili okupljeni u masi ispred suda i izrazila nadu da će nasilje u Mitrovici prestati zarad građana Mitrovice.

Srbi koji su od četvrtka ujutro držali u blokadi sud u Mitrovici deblokorali su prilaze sudu. Oni su oko sedam sati ujutro blokirali ulaz u zgradu Osnovnog suda u severnom delu Mitrovice gde je trebalo da bude doneta presuda šestorici Srba osumnjičenih za martovske nerede u tom gradu 2008. godine.

U gradu su se u četvrtak ujutro čule i sirene za uzbunu koje su bile svojevrsni poziv građanima na okupljanje. Do suda su došli i pripadnici misije Euleks sa više od tridesetak vozila, uključujući i oklopna, ali su se ubrzo povukli.

U međuvremenu je KFOR pozvao sve učesnike protesta u vezi sudske odluke u Mitrovici na smirivanje strasti i u saopštenju poručio da neće tolerisati nasilne akte.
XS
SM
MD
LG