Dostupni linkovi

Mitrovica izaziva Beograd: Srbi formirali privremenu skupštinu


Foto: rts.rs
Foto: rts.rs
Uprkos nameri vlasti Srbije da sprovede Briselski sporazum, čelnici iz Beograda nisu uspeli da severnokosovske lidere-odmetnike preobrate u saveznike jer su ovi na kraju i uradili ono što su najavili – osnovali privremenu skupštinu Kosova. Da li će u ovom odmeravanju snaga pobediti Briselu sve draži dvojac Dačić-Vučić ili lokalni šerifi sa severa Kosova – saznaćemo u danima i nedeljama koje slede.

Predsednici i odbornici severnokosovskih opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić formirali su u Zvečanu privremenu Skupštinu Kosova i Metohije. Za predsednika su izabrali Slavka Stevanovića, čelnika skupštine Leposavić, koji je odmah lansirao sledeću poruku:

“Mi ne možemo nikada prihvatiti da cena ulaska Srbije (u EU) bude gubitak teritorije i nasilna integracija u institucije nepriznate države”.

Kratak i jasan je bio i predstavnik opštine Zvečan Ljubomir Radović, koji je rekao da Srbi neće implementirati briselski sporazum i da neće izaći na izbore koje organizuje Priština.

“Mi znamo svoj put. U Prištinu nećemo. Naš glavni grad je Beograd, naša republika je Srbija i ne želimo drugu državu, drugo državljanstvo i drugi pravni poredak”.

Lideri severnokosovskih Srba, očigledno, nastavljaju pogubnu politiku devedesetih i to im neće pomoći jer će protiv njihove politike biti samo Priština nego i vlast u Beogradu.

Tako se može iščitati i odgovor premijera Srbije Ivice Dačića na pitanje Radija Slobodna Evropa kako će zvanični Beograd reagovati na formiranje privremene skupštine Kosova.

”Mislim da Srbija i Srbi treba da izvuku pouke iz svoje istorije i da treba da rade ono što je za njih najbolje, odnosno, da ne radimo u korist svoje štete. Zato ovo pitanje treba posmatrati u tom smislu – šta će i kako će to pomoći srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Nikako. Ovde nije reč o tome kakve ćemo mere mi da preduzimamo, nego o tome da se ovim ništa ne može postići. Sredstva i način na koji se srpski narod danas bori za svoje interese su drugačiji nego do sada. Nas o tome niko nije ni obavestio, niti je to urađeno u skladu sa aktuelnim zakonima, Ustavom itd. i jedino što mogu da kažem u ovom trenutku jeste da to ne ide na korist ni Srbiji ni srpskom narodu na Kosovu i Metohiji”, kazao je Dačić koji je, zatim, na pitanje našeg izveštača da kaže kakva će biti reakcija Vlade na formiranje severnokosovske skupštine, lakonski odgovorio:

“A kakva može da bude reakcija na nešto što ne postoji?”

Ulaženje u dublje sukobe

Da formiranje privremene skupštine Kosova slabi poziciju Srbije, stvara pukotinu između Beograda i Srba na severu, vodi u neizvesnost i ugrožavanje bezbednosti Srba na čitavom Kosovu, upozorio i predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo Milovan Drecun.

Briselski sporazum je sastavni deo državne politike prema kosovskoj problematici, u čijem stožeru je formiranje Zajednice srpskih opština, koja će biti izgradena posle lokalnih izbora 3. novembra, rekao je on i dodao da nema prostora za bilo kakvu drugu vrstu.

I Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative Srbija i bivši državni sekretar za Kosovo, ocenio je da je izvesno da Srbija neće podržati formiranje privremene Skupštine Kosova i Metohije, tim pre što je jasno da je njena namera da bude pandan Zajednici srpskih opština koja će se formirati nakon novembarskih izbora na Kosovu, koje Srbija podržava a OEBS organizuje:

“Ovo samo može da bude zbunjujuće za srpsko stanovništvo, neće doneti ništa dobro, ali u svakom slučaju predstavlja nekakvu političku poziciju i organizaciju koja će se protiviti svakoj inicijativi koja dolazi iz vlasti. Mi na taj način, kao Srbi koji živimo na severu, ulazimo u sve dublje sukobe sa Vladom Srbije, a to je potpuno, potpuno pogrešno. Mislim da je valjda svima jasno da bez direktne i najbolje saradnje sa Vladom Srbije mi ovde ne možemo računati na nekakav ozbiljan opstanak”, upozorio je Ivanović.

Konstituisanje privremene Skupštine Kosova kao “zamajavanje i gubljenje vremena” za ozbiljno organizovanje kosovskih izbora ocenio je i poslanik Liberalno-demokratske partije Bojan Đurić.

On je rekao da formiranje te skupštine ne samo da ne može pomoći kosovskim Srbima, već ih može gurnuti u novu vrstu sukoba ne samo sa Prištinom, nego i sa Beogradom, pri čemu će najveće žrtve toga biti upravo kosovski Srbi.

“Sasvim je jasno da to nije u okvirima briselskog sporazuma nego da je to neka nova vrsta SAOizacije koju smo gledali u sukobima u drugim delovima bivše Jugoslavije. Međutim, odgovornost za takve poteze ne može da bude samo na Srbima sa severa Kosova zbog toga što su to ljudi koji su godinama lagani, koji su godinama iz Beograda gurani u takve ili slične projekte – pomenuću samo problem barikada. Mislim da ovaj potez ne može da pomogne Srbima sa Kosova, naprotiv, to ih gura u novu vrstu konflikta, i to ovog puta ne samo sa Prištinom nego i sa Beogradom, i da će oni na kraju biti najveće žrtve tog posla”, upozorio je Đurić.

On je ocenio da je formiranje Privremene skupštine delom i posledica izbegavanja vlasti u Srbiji da saopšte punu istinu o prirodi briselskog sporazuma i obavezama u njemu sadržanim.

"Pre desetak dana zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić rekao je da Srbi neće izaći na izbore 3. novembra. Kada tako nešto dolazi od predstavnka vlasti, onda je formiranje Privremene skupštine normalna rekacija koja svakako nije dobra", ukazao je Đurić.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

  • Slika 16x9

    Jasmina Šćekić

    Od 2003. godine radi kao novinar informativne redakcije Radija Kontakt Plus u Kosovskoj Mitrovici. Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa za područje severnog Kosova radi od 2004. godine.

XS
SM
MD
LG