Dostupni linkovi

Istraživanje u CG: Mito za borbu protiv korupcije


Ilustracija
Ilustracija
Crnogorski građani u većini smatraju da je korupcija najprisutnija u onim institucijama čiji je posao da se bore upravo protiv te pojave. Kao ključni razlog za izostanak efikasnije borbe protiv korupcije u sudstvu, tužilaštvu, carini , policiji i drugim oblastima građani navode nedostatak političke volje. Takvi podaci, do kojih je došao CEDEM u najnovijem istraživanju o korupciji u sudstvu i biznis sektoru pokazuju da država u proteklih tri godine, prema mišljenju građana nije učinila ništa ili jako malo u borbi protiv korupcije.

U međuvremenu i Brisel je počeo da oštri retoriku i traži konkretne akcije na tom planu .

Metodolog Miloš Bešić kaže da njihovi podaci pokazuju da preko 70 procenata građana smatra da je korupcija veoma veliki problem u Crnoj Gori a svaki 10 građanin smatra da zaposleni u javnim službama uzimaju mito.

"To su inspektori inspekcijskih službi, zaposleni u opštinskoj upravi, službenici u ministarstvima, odbornici u lokalnim samoupravama, poslanici u republičkoj skupštini, nastavnici, profesori, poreznici, carinici, policajci, sudije, sudski službenici, ljekari i drugi zdravstveni radnici i vidjećete da su to relativno visoki procenti. Svaki drugi građanin Crne Gore smatra da mora nešto ponuditi da bi dobio onu uslugu koju bi inače ti službenici trebalo da obave".

Uz ogradu da percepcija građana o korupciju apriori ne pokazuje realno stanje u toj oblasti jer je jako mali broj anketiranih građana među 1.500 koliko je istraživanje obuhvatilo, imao direktna iskustva sa korupcijom, podaci do kojih je došao CEDEM neumitno ukazuju na to da građani smatraju da korupcije najviše ima u tužilaštvu koje ima rekordno visok index od 6. 70, sudstvu, carini, policiji, inspekcijskim službama kao i u drugim javnim službama i organima u državi.

Metodolog CEDEMa Miloš Bešić izvodi zaključak o tome kako građani ocjenjuju učinke države u brobri protiv korucpije u periodu od 2011 i prvog istraživanja na tu temu do danas

"Kada je riječ o trendovima , pre bi se reklo da u ove tri godine se ništa bitno i ništa veliko nije desilo. Mi bi voleli da kažemo da je bilo nekih progresivnih , pozitivnih trendova jer je to dobro za društvo. U nekim indikatorima je bilo nešto pozitivnijih u nekim nešto negativnijih trendova za ove tri godine ali u principu u ovim problemima kojima se bavi ovo istraživanje nije bilo značajnijih promena".

Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje smatra da percepcija građana o korupciji u službama koje bi trebalo da se bore protiv nje pokazuje da su postali svjesniji štetnosti te pojave i da pažnju sve više okreću ka insitucijama koje bi trebalo time da se bave a to ne čine.

"Mislim da je to prije svega poruka našim donosiocima odluka da ne mogu da nastave da ignorišu strahovite propuste koje ovo tužilaštvo pravi i da ne mogu da daju podršku osobi koja je u svom mandate dovela tužilaštvo do najnižeg stepena učinkovitosti. Na drugoj strani, mislim da ovakva percepcija građana snažna potpora i onome što su zamjerke što nam dolaze iz različitih međunarodnih centara kao i NVO sektora koji ej na tom istom fonu".

Preko 56 procenata građana kažu da sudovi sude po zakonu dok gotovo 44 posto smatraju da ne sude po zakonu i da su ključni razlozi politički pritisci, veze, mito, nestručnost .

"Kao što vidite ovde su politički pritisci prisutni sa 11.3 posto . To je jedan visok rast u odnosu na prošlogodišnej istraživanje kada je samo procenat građana rekao da je to razlog neefikasnosti sudova. Korupcija, mito, nepotizam 14, 5 ali tu imamo pad. Negde je politički faktor postao glavni", kaže Miloš Bešić.

Iz Brisela redovno stižu poruke koje postaju sve konkretnije i u kojima se od Crne Gore traži da pojača borbu protiv korupcije, naročito na visokom nivou .

I šef delgacije EU u Podgorici Mitja Drobnič je u nekoliko navrata poručivao da je korupcija je i dalje i jedna od najranjivijih oblasti u Crnoj Gori, što dovodi do kako je ocijenio infiltracije organizovanih kriminalnih grupa u javni i privatni sektor.

"Neophodno je istražiti sve slučajeve i donijeti pravosnažne presude. Rezultati procesuiranih slučajeva se moraju kontinuirano ostvarivatiu, naročito kad je u pitanju korupcija na visokom nivou", poručio je Drobnič.
XS
SM
MD
LG