Dostupni linkovi

Mišljenje stručnjaka: Hadžić nesposoban da prati dovršetak suđenja


Sa suđenja Goranu Hadžiću
Sa suđenja Goranu Hadžiću

Ovaj tjedan na Haškom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) održana je rasprava na suđenju bivšem premijeru tzv. SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Goranu Hadžiću, na kojoj je ispitan forenzički neuro-psiholog dr. Daniel Martell.

On je ovaj mjesec boravio u Srbiji gdje je tijekom dva dana ispitivao Hadžića kako bi utvrdio njegovu sposobnost praćenja suđenja, po optužnici za zločine protiv nesrpskog stanovništva na pobunjenom području Hrvatske, devedesetih godina. Ocjene i prognoze dr. Martella nisu išle u korist nastavka suđenja uz nazočnost optuženog, budući da je zbog tumora na mozgu i Hadžićevo mentalno stanje narušeno.

Dr. Martell prepričao je sucima svoj susret s Hadžićem koji boravi na privremenoj slobodi u Srbiji, gdje je pušten ove godine nakon prekida suđenja. Forenzički neuro-psiholog opisao je testiranje optuženog i nalaze koji su ukazali da mu je smanjena kognitivna sposobnost, stupanj inteligencije, da se brzo umara, kao i da osjeća mučnine zbog kemoterapije koja još uvijek traje.

Daniel A. Martell
Daniel A. Martell

„Multifokalni tumor znači da je tumor metastazirao na više mjesta na njegovom mozgu i ja sam tu frazu uzeo izravno iz njegove povijesti bolesti.“, naveo je forenzičar iz područja neuro-psihologije.

Pad spoznajnih reakcija

Zbog tumora Hadžiću pada koncentracija pa je dr. Martell zaključio da optuženi ne bi mogao pratiti dovršetak suđenja ni od kuće – putem video-linka.

„I uz njegove kognitivne probleme ja sumnjam da bi se on mogao doista koncentrirati na riječi koje se pomiču pred njim na ekranu i to povezati sa slikom na drugom ekranu. Jer kod njega je znatno oštećen prostor brze kognitivne reakcije. Osim toga tu postoji i problem – na koji bi način obavijestio sud o tome da mu je potrebna pauza da bi se odmorio.“, nabrajao je neke od problema u slučaju praćenja suđenja od kuće.

Podsjetimo, jednom od vođa pobune u Hrvatskoj Hadžiću, dvogodišnje suđenje je u prekidu od kraja prošle godine, kada je utvrđeno da optuženi boluje od tumora mozga. Strane u postupku –tužiteljstvo i obrana optuženog – nastavile su pak spor na sudu u vezi budućnosti tog zadnjeg haškog suđenja. Obrana je uputila zahtjev za okončanjem postupka, dok je tužiteljstvo zahtijevalo da se suđenje nastavi, budući da se trebalo i završiti ove godine.

No prema dr.Martelu prognoze za optuženog Hadžića nisu dobre.

„Priroda tog pogoršanja ovisi o tome gdje će krenuti tumor. Za sada su njegovi čeoni režnjevi dosta dobro očuvani. Centri za govor su dosta dobro očuvani. Međutim ukoliko tumor pređe na te centre ili izvršni centar - onda će doći do novih problema uz pogoršanje postojećih. A to su pitanje memorije i koncentracije",, nabrojao je psiholog.

Optužen za zločine u istočnoj Slavoniji

Hadžića se prema optužnici smatralo jednim od pijuna srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, čiju je politiku stvaranja etnički čistih teritorija provodio u Hrvatskoj uz pomoć Željka Ražnjatovića Arkana i drugih suradnika srbijanske tajne policije. Tužiteljstvo ga sa spomenutima dovodi u vezu s više masovnih zločina na području istočne Slavonije, poput pokolja oko 200 zarobljenika na Ovčari (farma kod Vukovara) 1991.godine.

Osim psiholoških testova dr.Martell je s Hadžićem u Srbiji razgovarao i o osobnim stvarima tijekom čega je optuženi ustvrdio da je puno čitao te postao veliki vjernik.

„I tvrdio je da je njegova vjera veća od one među svećenicima“, prepričao je liječnik.

Haško tužiteljstvo je inače predložilo sucima i mogućnost dovršetka suđenja bez Hadžića, budući da se i trebalo okončati ove godine. Jedan od prijedloga optužbe bio je i odustajanje od unakrsnog ispitivanja preostalih svjedoka obrane – čiji se iskazi ponude u dokazni spis - u pisanom obliku.

Raspravni suci će ovaj mjesec još usmeno saslušati specijalistu neuro-onkologa dr. Pola Speceniera, nakon čega će konačno odlučiti o sudbini nastavka zadnjeg haškog suđenja - u vezi događaja na prostoru bivše Jugoslavije.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG