Dostupni linkovi

Mirović novi predsednik Pokrajinske vlade


Sednica Pokrajinske vlade, Novi Sad, 20. jun 2016.
Sednica Pokrajinske vlade, Novi Sad, 20. jun 2016.

Skupština Vojvodine izabrala je u ponedeljak novu vladu. Na čelu Pokrajinske vlade je Igor Mirović iz Srpske napredne stranke. Pokrajinska vlada ima ukupno 12 sekretarijata, jedan više u odnosu na prethodnu.

Mirovićev program dobio je podršku poslanika Srpske napredne stranke, koalicije oko Socijalističke partije Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara.

Od 12 sekretarijata osam pripada članovima Srpske napredne stranke dok četiri dele socijalisti, Savez vojvođanskih Mađara, Pokret socijalista i Socijaldemokrati.

Igor Mirović je u svom ekspozeu istakao da će se fokusirati na ekonomske probleme u Vojvodini.

"Prvi princip naše nove politike biće jasna podela nadležnosti, predviđena Ustavom i predvidljiv model finansiranja ekonomskog razvoja a ne razvoja parapolitičke klase i to jeste i biće glavna ideja vodilja uz puno poštovanje principa stabilnosti i jasnih kriterijuma u donošenju odluka koje očekuju građani i građanke koji žive u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini", rekao je Mirović.

Kao drugi princip, Mirović je naveo "usaglašenost u donošenju odluka u ekonomskoj sferi, posebno u delu podsticaja razvoja i u ravnopravnom razvoju regiona".

Treći princip je okupljanje oko projekata uz koncesije i javno-privatna partnerstva uz transparentnost", rekao je on.

Mirović je dodao da u oblasti investicija očekuje velika ulaganja, otvaranje novih radnih mesta i razvoj saobraćajne infrastrukture. U oblasti energetike podržaće korišćenje obnovljivih resursa.

Igor Mirović
Igor Mirović

Mandatar je istakao da poljoprivreda zahteva usaglašavanje mera na republičkom i regionalnom nivou i veću podršku za mala gazdinstva.

On je predložio da se u narednom periodu oformi i još jedan sekretarijat koji bi bio posvećen isključivo ekologiji.

U zdravstvu i socijalnoj politici nova Pokrajinska vlada želi da uloži više u zdravstveni sistem kao i u obnovu škola i obrazovnog sistema.

"Ravnopravnost, tolerancija i potpuna, aktivna, sveobuhvatna zaštita prava manjina predstaviće suštinu nove vlade", dodao je Mirović.

Najavio je i izgradnju nove zgrade Radio-televizije Vojvodine, jer je, po njemu, to najvažniji objekat koji nije obnovljen nakon bombradovanja 1990. godine.

Biće ustanovljena i Razvojna agencija Vojvodine, kao bi podsticaji za mala i srednja preduzeća, turizam i privrednike uopšte, bili "javni, predvidivi i održivi".

Mirović je saopštio i personalni sastav buduće vlade, u kojoj će potpredsednik biti Đorđe Milićević, potpredsednik i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, potpredsednik i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine Mihalj Njilaš, a za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicimama Miroslav Štatkić.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo biće Zoran Gojković, za socijalnu poltiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, za finansije Smiljka Jovanović i za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bijelić.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost biće Zoran Milošević, za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, za sport i omladinu Vladimir Batez, za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, a za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić.

Poslanici o novoj Pokrajinskoj vladi

Predsednik Pokrajinskog odbora SPS-a, Dušan Bajatović, istakao je da je zadovoljan postignutim dogovorom sa koalicionim partnerima.

"Detaljno će se razraditi plan ekonomskog razvoja Vojvodine a ovo nam se posebno dopada. Mi smo sa tim konceptom koji je nama podneo mandatar Igor Mirović zadovoljni i mi ćemo to podržati. Zajedno sa Savezom vojvođanih Mađara i Srpskom naprednom strankom zajedno raditi na ostvarivanju tog programa", rekao je on.

Nakon sednice Bajatović se odrekao svog mandata.

Prvi čovek naprednjaka u Skupštini Vojvodine, Milenko Jovanov, kaže da izbor vojvođanske vlade je istorijski trenutak jer se konačno okončava period sukoba pokrajinske i republičke vlade.

"Autonomna Pokrajina Vojvodina danas kreće u drugom smeru, u smeru koji će podrazumevati da se pokrajinska vlast pre svega bavi građanima a ne sobom, da se bavi jednako svakim kutkom pokrajine a ne samo podobnim opštinama, i da prevaziđemo sukob na realiciji pokrajina – republika", najavio je on.

Lenke Erdelj iz redova Saveza Vojvođanskih Mađara istakla je da je značajno to što će fokus rada nove vlade biti na ekonomskim pitanjima.

"Veoma je važan ubrzan ekonomski razvoj koji će uticati na političku stabilnost naše Vojvodine. Bitno je da budu donošeni zakoni o nadležnostima i finansiranju pokrajine", istakla je ona.

Nakon šesnaest godina u klupama opozicije našle su se Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine zajedno sa radikalima i sa još dve manje stranke.

Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke, Borislav Novaković, je istakao da program nove Pokrajinske vlade je teško izvodljiv.

"Ne vide se prioriteti, jasno je šta imate nameru da rešavate ali se ne zna kako želite to izvesti. Vi imate četiri godine za sad, ne vidi se šta ćete staviti na prvo mesto, koja je hierarhija problema i najbitnijih pitanja", rekao je on.

Branislav Bogaroški iz Lige socijaldemokrata Vojvodine u skupštinskoj raspravi istakao je da će nova vlada naići na velike izazove jer su temelji vojvođanske autonomije loše postavljeni.

Zgrada Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, arhivska fotografija
Zgrada Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, arhivska fotografija

"Nedorečenost položaja Vojvodine, konstantna promena zakonskog okvira u kojima se pokrajina kreće je nešto što će uticati i na korake nove vlade", naveo je on.

Srpska radikalna stranka nije podržala izbor nove vlade jer kako su rekli "nema razlike između Demokatske stranke i Srpske napredne stranke", dok je Mađarski pokret bio suzdržan prilikom glasanja.

Inače, na aprilskim izborima Srpska napredna stranka osvojila je 63 od 120 mesta. Koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije osvojila je 12 mandata.

Po deset poslanika u pokrajinskom parlamentu ima Srpska radikalna stranka i koalicija na čijem čelu je Demokratska stranka.

Devet mandata u Skupštini Vojvodine ima Liga socijaldemokrata Vojvodine, a lista "Dosta je bilo" ima sedam mandata.

Savez vojvođanskih Mađara osvojio je šest mandata u pokrajinskoj skupštini, a dva mandata ima lista "Mađarski pokret za autonomiju", dok je jedan mandat pripao Zelenoj stranci.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG