Dostupni linkovi

Miroljubivi Putin i konvoj koji se ne zaustavlja


Ruski konvoj na putu ka Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Ruski konvoj na putu ka Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da će se njegova zemlja zauzeti za sebe, ali ne po cijenu sukoba s vanjskim svijetom. Ovo je prva pomirljiva izjava šefa Kremlja, nakon mjeseci teške retorike.

Izjava je data na Krimu kojeg su Rusi anektirali u martu ove godine. Ton njegova obraćanja na sastanku s ministrima i parlamentarcima te regije bio je mnogo pomirljiviji nego inače. Izbjegavao je kritike zapadnih zemalja, koje je predhodno koristio, u najboljem hladnoratovskom maniru.

"Moramo mirno, dostojanstveno i efikasno graditi našu zemlju, ne ograđujući je od ostatka svijeta”, kazao je Putin. “Moramo se ujediniti i mobilizirati, ali ne za rat ili bilo kakve konfrontacije, nego za naporan rad u ime Rusije."

On je dodao da će Rusija učiniti sve što je u njenoj moći da se okonča sukob u Ukrajini što je prije moguće, jer se “ krvoproliće mora zaustaviti”. Nije, međutim, precizirao kako Rusija namjerava pomoći u okončanju sukoba.

Objašnjavajući svoje stavove o ruskoj doktrini u vanjskoj politici, on je rekao da bi trebalo biti miroljubivi.

"Svi naši partneri u svijetu trebali bi shvatiti da Rusija, kao i svaka druga velika, moćna, suverena država, ima razne načine i sredstva da osigura svoje nacionalne interese, a to uključuje i oružane snage", rekao je on.

"Ali to nije lijek za sve i mi ne namjeravamo, poput nekih, hodati po svijetu s iskukanim mačem i vitlati njime. No svi trebaju shvatiti da i mi imamo takav arsenal”, kazao je ruski predsjednik na Krimu.

Mnogi su se obradovali ovom pomirljivom Putinovim izlaganju. Zapadni kritičari međutim upozoravaju da je takvih bilo i ranije, samo ih nije pratila akcija na terenu.

Zapadne zemlje tvrde da Rusija oružjem snabdijeva separatiste u istočnoj Ukrajini, a da konvoj pomoći upućen u Ukrajinu služi kao pokriće za direktnu vojnu intervenciju. Moskva demantira sve te navode riječima da samo želi zaštiti Ruse koji žive u tom dijelu Ukrajine, a koji su na udaru Ukrajinske vojske.

Crveni krst i Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju upozoravaju Moskvu i Kijev da moraju postići sporazum oko konvoja, prije nego se oni uključe u cijelu akciju. Ove dvije međunarodne organizacije traže garancije da će se isporuka pomoći odvijati bez incidenata. Crveni krst je zatražio i detaljan popis tereta.

Dvodnevni posjet Krimu druga je Putinova posjeta ovom poluotoku u Crnom moru nakon što ga je Moskva pripojila ruskoj teritoriji. Ukrajina je osudila posjetu, ali je Putin odbacio proteste Kijeva, rekavši da Krim treba postati simbolom snažne i jedinstvene ruske države.

XS
SM
MD
LG