Dostupni linkovi

Ministri iz regiona usaglasili strategiju za mleko


Sastanaka ministara poljoprivrede iz regiona u Beogradu, 5. mart 2013.
Sastanaka ministara poljoprivrede iz regiona u Beogradu, 5. mart 2013.
Ministri država regiona usaglasili su u Beogradu zajedničku strategiju povodom afere sa kontaminiranim mlekom i stočnom hranom koja je poslednjih nedelja uzdrmala – region, a posebno Srbiju. Rezultati dogovorenog biće jedna od tema narednog zajedničkog sastanka planiranog u Sarajevu za mesec dana.

Pojačana kontrola stočne hrane i sirovog mleka, pooštravanje uslova za skladištenje mleka, ali i ponuda usluga referentne laboratorije za kontrolu njegove ispravnosti koju je uputila Hrvatska bile su top teme razgovora predstavnika Srbije, Hrvatske, Makedonije, BiH.

Ministar zadužen za resor poljoprivrede u Srbiji Goran Knežević, koji je u više navrata poslednjih dana zbunjivao javnost oprečnim informacijama o kvalitetu mleka, posle razgovora sa kolegama uveravao je da je problem sa nedozvoljenom koncentracijom aflatoksina u mleku pod kontrolom zbog pravovremenih reakcija nadležnih u državama regiona.

„Naravno da svaka zemlja ima svoju kontrolu, svoju organizaciju, ali ćemo razmenjivati pre svega iskustva i pokušati da u što kraćem roku reagujemo na eventualne incidente koji mogu da se dese u okruženju“, izjavio je Knežević.

Ipak region, po svemu sudeći, neće imati zajedničku referentnu laboratoriju za kontrolu ispravnosti mleka, pošto je ta ideja od mogućnosti svedena na nivo usluge koja se u slučaju nužde ili potrebe može dobiti u susednoj Hrvatskoj. Ministar poljoprivrede te zemlje Tihomir Jakovina pojašnjava da će praksa biti kao i do sada - svaka država i njene mlekare će samostalno kontrolisati da li je mleko ispravno.

„Ukoliko nešto treba dodatno proveriti tu je zavod za Javno zdravstvo koja je sertifikovana laboratorija i može u mnogo kraćim rokovima i jeftinije da izvrši provere u odnosu na laboratorije u koje smo do sada slali uzorke. Tamo će posao biti kvalitetno urađen. Nema potrebe da imamo jedinstvenu laboratoriju, stručne službe matičnih zemalja će uraditi posao u svakoj zemlji. A za dodatne kontrole tu su naše institucije“, istakao je Jakovina.

Nasuprot Srbiji, čija je gotovo jedina reakcija po otvaranju afere sa aflatoksinom bila da poveća njegovu dozvoljenu koncentraciju u mleku mimo pravila EU, tom rešenju nije pribegla nijedna država regiona. Ministri koji su prisutvovali sastanku u Beogradu listom su saglasni da se o tome u njihovim zemljama nije ni razmišljalo, jer se time krše pravila EU kojoj teže sve države regiona, što potvrđuje makedonski ministar poljoprivrede Ljupčo Dimovski.

„Nismo razmišljali jer smo obavezni da se pridržavamo dogovora. Želim da napomenem da se srpsko mleko uvozi u Makedoniju i to 20 odsto od ukupnog uvoza i da smo za sada zadovoljni kvalitetom osim u dve tri serije koje su poreklom i iz drugih zemalja, a ne samo iz Srbije“, kazao je Dimovski.

Mere zbog nečinjenja

Uvoznik mleka iz Srbije je i Bosna i Hercegovina. Predstavnik te zemlje Mirko Šarović uveren je da će buduća saradnja smiriti napetosti koju je u regionu izazvao slučaj sa kontaminiranim mlekom.
Protest u Beogradu povodom povećanja dozvoljenog nivoa aflatoksina u mleku, mart 2013.
Protest u Beogradu povodom povećanja dozvoljenog nivoa aflatoksina u mleku, mart 2013.

„Ovo jeste važna tema, ali nema bilo kakvih lomova preko ovog pitanja ne lome se politike, kao što je to na nekim drugim mestima. Tenzija postoji, ali je sasvim očekivana. Preduzimamo mere kao i kolege u regionu i mislim da je situacija pod kontrolom. Mi, kao i drugi želimo da građani BiH jedu zdravu hranu i piju zdravo mleko“, rekao je on.

Mleko, po trenutno zanemarenim evropskim kriterijumima sa dozvoljenih 0,05 mikrograma aflatoksina, građani Srbije će prema najavama nadležnih piti uskoro. Kakvo su do sada pili, zvanično će biti poznato u sredu kada bi konačno trebalo da budu saopšteni dugo očekivani zvanični rezultati analize uzoraka mleka iz Holandije.

Preliminarni podaci pokazali su, kako je rekao državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Dejan Krnjajić beogradskim medijima,da određeni broj tih uzoraka sadrži količine aflatoksina koje su iznad 0,05 mikrograma po kilogramu, ali da nijedan uzorak ne prelazi granicu predviđenu novim pravilnikom od 0,5 mikrograma. U međuvremenu, vojvođanski sekretarijat za poljoprivredu saopštio je rezultate novih analiza mleka iz Nemačke po kojima koncentracija aflatoksina u pojedinim uzorcima prelazi sada dozvoljenih 0,5 mikrograma po kilogramu.

Odgovornost za aferu sa mlekom do sada je pala na pleća samo četvoro smenjenih činovnika zaduženih za kontrolu hrane i bilja, ali i zaobišla resornog ministra Gorana Kneževića, koji kaže:

„Mere su pre svega zbog nečinjenja, preventivno. Trebalo je da određene službe urade neke stvari. Tvrdim najodgovornije da niko u ministarstvu i lancu odgovornih nije učinio ništa što je u neskladu sa zakonom. Ovo je samo nečinjenje jer je trebalo ranije da budemo upozoreni na neke stvari.“

Tako se među onima koji su označeni kao odgovorni nije našao ministar Knežević, čiju odgovornost će tek razmatrati partija kojoj pripada – Srpska napredna stranka. Novinarka Ruža Ćirković navodi da ni ovoliko nije očekivala iako bi, kako ukazuje, posle svega što se dogodilo, cela vlada trebalo da podnese ostavku. Dobra vest je, kaže ona, što će nivo dozvoljene količine aflatoksina biti vraćen na 0,05 mikrograma:

„Nisam očekivala da će cela vlada podneti ostavke, a ja pretpostavljam da je cela vlada stajala iza te odluke. Nije samo ministar poljoprivrede. Ja ne zna ko su ove četiri osobe, to mi liči na onu staru praksu da odgovara računovođa. Očekujem da vlada saopšti zašto su baš oni odgovorni za ovo što se dogodilo. Zadovoljna sam što će se vrednost vratiti. Očekivala sam i da se vlada javno izvini građanima zbog ovog besramnog pokušaja prošle nedelje. Moram da podsetim da ljudi mleko daju deci i da vole svoju decu sigurno više nego Vučića ma koliko bili politički i partijski ostrašćeni.“

Vladu Srbije, prema najavama samog potpredsednika Aleksandra Vučića, uskoro očekuje rekonstrukcija.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG