Dostupni linkovi

Kovertirane ostavke: Milov populizam ili pokušaj promjene


Milo Đukanović
Milo Đukanović
Mandatar za sastav nove Vlade Milo Đukanović zatražio je od svih državnih funkcionera, direktora ustanova i javnih preduzeća da prije izbora kovertiraju ostavke na funkcije koje pokrivaju. Ovakav zahtjev je iznesen pred javne funkcionere prvi put u Crnoj Gori, pa je otvoreno pitanje, da li će kovertirane ostavke javnih funkcionera omogućiti kvalitetne promjene u državnim službama, kako tvrde u vladajućoj koaliciji ili o populističkom potezu namjenjenom javnosti, kako ovaj potez ocjenjuje opozicija.

Kako je potvrđeno svim medijima u Crnoj Gori, mandatar Milo Đukanović je zatražio od svih pomoćnika ministara, direktora uprava, direkcija, javnih preduzeća i ustanova da prije formiranja nove Vlade kovertiraju ostavke na ta mjesta. Prema obrazloženju, ovaj potez ima za cilj povećanje odgovornosti javnih funkcionera na svim nivoima te da bi došlo do lakše smjene kadrova koji nemaju iza sebe rezultate, a na funkcijama ostaju zahvaljujući pripadnosti vladajućoj koaliciji.

Kovertiranje ostavke, između ostalog, se odnosi i na Zariju Franovića predsjednika Borda direktora "Željezničke infrastrukture" i dugogodišnjeg funkcionera demokratske partije socijalista koji ovaj zahtjev partijskog lidera ocjenjuje pozitivnim konstatujući da je potrebno pretresti kadrovsku politiku u čitavoj Crnoj Gori.

„Ja sam uvijek bio onaj čovjek koji je govorio da svoj rad ili nerad ne treba da štitimo ili krijemo iza partijskih knjižica, iako sam u DPS od prvoga dana potpuno podržavam tu politiku. Da li će se neko osjećati siguran ili nesiguran to za mene nije nešto posebno važno iz prostog razloga što onaj koji ne radi dobro treba uvijek da se osjeća nesigurno, bez obzira da li je donesena ova odluka ili ne uvijek treba da se osjeća nesigurnim. Biću prvi koji će to uraditi, iako sam to već pripremio već i prije nekih 15 dana. Ja se oko toga ne sjekiram. Neka se sjekiraju oni koji nijesu dobro radili“.

Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić
Zahtjev javnim funkcionerima da kovertiraju ostavke podržao je i predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić. Funkcioner te partije Milovan Đuričković je direktor javnog preduzeća „Aerodromi Crne Gore“ koji za RSE kaže da je spreman da kovertira ostavku, ocjenjujući da je taj zahtjev potpuno legitiman jer Vlada preuzima veliku odgovornost za dalji razvoj države, te da je logično da bira svoj tim na svim nivoima.

„Na to gledam prosto kao na jedan nužan akt, a vlada će vidjeti koja je najbolja ekipa, koja najviše odgovara. Što se mene tiče i ovog posla koji radim ovdje, ja sam lično ponosan na rezultate preduzeća 'Aerodromi Crne Gore'. Ja tu odluku vlade podržavam i postupiću u skladu sa tom odlukom. Lično mislim da vlada, ako ima pravo da imenuje nekog funkcionera, ima pravo i da ga smijeni, bez obzira na to da li je on dao pisanu izjavu o ostavci ili ne. Ukoliko je on uspješan i dobar, ja vjerujem u kredibilitet i zdrav razum te vlade da će uspješni imati podršku, a oni koji to nijesu neće“

Po mišljenju advokata Dragana Šoća ovaj Đukanoviće potez se ne kosi sa bilo kojim zakonom, jer nije stvorena pravna obaveza bilo kom funkcioneru da postupi po nalogu i kovertira ostavku. Institut kovertiranja ostavke je poznat na zapadu i, prema riječima Šoća, obično se dešava prilikom smjene vlasti, što u Crnoj Gori nije slučaj

„Ovdje smjene vlasti nema nego se samo mijenja personalni sastav vlade, pa se postavlja političko pitanje šta je do sada bio problem i zašto su trpjeli te ljude. Znači, vi konstatujetet da vam državna uprava do sada slabo ili loše funkcioniše. Zašto ste to do sada tolerisali? Zašto ste tolerisali nesposobne, nestručne ljude da vam pokrivaju ključna operativna mjesta u državnoj upravi. Šta si do sada čekao Đukanoviću da to uradiš? To se može tumačiti ili kao neki demagoški potez ili kao neka nova poruka gdje on sad kaže – šta je bilo bilo je, od sada će nešto da se promijeni i više neće moći ovako“, smatra Šoća.

U opozicionim strankama generalno smatraju da se radi populističkom potezu Đukanovića koji je namjenjen javnosti. Aleksandar Damjanović iz Socijalističke narodne partije ne vjeruje da će kovertiranje ostavki donijeti neophodne promjene u institucijama.

„To mogu samo da tumačim jasnom željom da dosadašnji mandatar na bezbolan način, bez provođenja onih komplikovanih procedura smjene i razrješenja ima kovertirane ostavke i lakše dođe do kadrovskih promjena koje misli da provede. Nijesam siguran da će te kadrovske promjene koje su potrebne Crnoj Gori biti široke i imati neke veće reperkusije ali evo da sačekamo pa da zajednički pogledamo da li se radilo samo o populizmu ili zaista o želji da se na bezbolan način dođe do promjena“.

Đukanović će u ponedjeljak, 3. decembra, parlamentu i javnosti predstaviti novu Vladu i njen program, a tokom vikenda će obaviti posljednje partijske konsultacije.
XS
SM
MD
LG