Dostupni linkovi

Milošević i dalje deli srpsku javnost


Promocija knjige "Optužujem", 20. avgust 2012.
Promocija knjige "Optužujem", 20. avgust 2012.
Slobodan Milošević, zločinac ili heroj? Ovo pitanje izgleda da i dalje deli srpsku javnost. Danas, kada Miloševićeve pristalice, inače društveni marginalci, obeležavaju njegov rođendan promocijom knjige njegovih izlaganja na nikad dovršenom haškom suđenju pod nazivom "Optužujem" lider njegove partije je premijer Srbije.

Uvereni da se Slobodan Milošević u Haškom tribunalu zapravo branio od svetske nepravde, a zanemarujući ono za šta je bio optužen priređivači knjige Miloševićevih izlaganja pred ovim sudom nastupaju u tom duhu. Mirjana Marković u uvodnom tekstu knjige “Optužujem” tvrdi da su njenom mužu Sjedinjene Američke Države i njihovi zapadni saveznici pripremali “svilen gajtan” još od 1993. godine i da je njegovo izvođenje pred Haški tribunal bila odmazda za nelojalnost procesu globalne kolonizacije, za pobunu protiv politike ukidanja malih naroda i njihovih država.

Milorad Radević, potpredsednik udruženja Sloboda, koje je formirano nakon Miloševićevog izručenja Haškom tribunalu, i priređivač knjige navodi da je ona dokaz istine o Miloševićevoj, kako kaže, divovskoj borbi za istinu.
Milorad Radević
Milorad Radević

“Optužujući neoborivim činjenicama krivce za razbijanje SFRJ, za građanski rat i zločine na njenim prostorima, za patnje naroda, i dokazujući da je optužba tužilaštva lažna, montirana i da ima za cilj da žrtvu rata proglasi za krivca a stvarnog krivca da amnestira od odgovornosti, on je pred licem javnosti i celog sveta postao ubedljiv tužilac NATO-a i zapadnih moćnika za zločine na prostoru bivše Jugoslavije i dokazao da je istina i pravda na njegovoj strani i na strani srpskog naroda”, uveren je Radević.

General u penziji Božidar Delić, poznat po izjavi da bi i krv dao za Šešelja, ali da više ne može da sledi njegovu politiku čime je objasnio svoj prelazak u novu partiju Tomislava Nikolića, ali i po brzom povratku pod skute Šešeljeve partije, ostao je izgleda veran u potpunosti svom nekadašnjem vrhovnom komandantu Miloševiću.

“Iako sam imao uspešnu vojničku karijeru, učestvovao sam u odbrani srpskog naroda u sva tri rata, doživeo sam da moja jedinica 549. brigada u ratu na Kosovu i Metohiji bude odlikovana ordenom narodnog heroja, ipak najvažnija stvar koju sam uradio u mom životu je moje svedočenje u Hagu”, rekao je na promociji knjige general Delić koji je na suđenju Miloševiću bio svedok odbrane.

“Ja smatram ovaj sud lažnim sudom i smatram da su optužnice lažne. Radi se o protivzakonitoj instituciji koju Generalna skupština Ujedinjenih nacija nije osnovala”, rekao je Slobodan Milošević prilikom prvog pojavljivanja pred haškim sudom, 3. jula 2001. godine. Bio je ubeđen da je superioran u odnosu na tužioce i njihove eksperte i da je razobličio kako je navodio hašku farsu.

“Jedino se tu slažemo da je moje ponašanje bilo izraz volje građana, samo što tužba optužuje građane što su me podržavali, a ja vam kažem da je i ovo moje ponašanje ovde izraz volje građana”, govorio je Milošević pred Haškim tribunalom.

Političko oceubistvo

Danas, kada Miloševićeve pristalice, inače društveni marginalci, obeležavaju njegov rođendan promocijom njegovih izlaganja pred Haškim tribunalom, lider njegove partije je premijer Srbije. Između ostalog, i zato je pitanje distanciranja od Miloševića aktuelno i danas nakon 11 godina od njegovog izručenja Haškom tribunalu i šest godina od njegove smrti. Da ova priča ne bude zatvorena, nesumnjivo su pomogli i njegovi politički naslednici u SPS-u, ali i ljudi u mnogim drugim vodećim partijama, koji nikada do sada nisu njegovu politiku nedvosmisleno označili kao zločinačku, kao politiku koja je imala katastrofalne posledice na živote miliona ljudi.
Promocija knjige "Optužujem", 20. avgust 2012.
Promocija knjige "Optužujem", 20. avgust 2012.

Danas u Srbiji ne postoji kult Slobodana Miloševića, ali postoji realna njegova politika, koja se i danas vodi, ocenio je za RSE sociolog Boždar Jakšić.

„U tom pogledu on može iz svog groba da se smiješi, ali nikakav kult čak ni među socijalistima ne postoji. Dačić je veoma daleko od Slobodana Miloševića i uradio je nešto što se u srpskoj politici redovno radi, to je političko oceubistvo, ubio je svog političkog oca da bi živjela njegova politika. Prema tome, na djelu je realna politika koju je vodio Slobodan Milošević i koja se u tom pogledu puno ne razlikuje od njegove autentične lične politike“, kaže Jakšić.

Deklaracija o političkom pomirenju Miloševićeve Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke bila je uvod u povratak SPS-a na političku scenu. Potpisujući ovaj dokument sa Ivicom Dačićem Boris Tadić je rekao da žele da stave tačku na politiku konfrontacija, koja ugrožava stabilnost zemlje. Danas je Demokratska stranka, koja je bila okosnica snaga koje su 5. oktobra 2000. srušile Miloševićev režim, u opoziciji a nekadašnji Miloševićev portparol Ivica Dačić zahvaljujući svom koalicionom potencijalu uspeo je sebi da obezbedi premijersku poziciju iako je po izbornom uspehu njegova partija bila treća.

„Šešeljevsko-miloševićevska politika je danas na djelu i ko to ne vidi onda nemamo o čemu razgovarati. Međutim, Dačić je sličniji danas u ponašanju, u gestikulaciji Franji Tuđmanu nego Slobodanu Miloševiću. On je potpuno pun sebe, to je opet jedna politička glupost koja će mu se olupati o glavu“, primećuje sociolog Božidar Jakšić.

Iako je Slobodan Milošević pred Haškim tribunalom bio optužen za zločine na Kosovu, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini a Srbija pod njegovim vođstvom bila pod sankcijama, izložena hiperinfalciji i srozavanju svih moralnih i društvenih vrednosti više od deceniju od kako je izgubio vlast sa skoro 14 procenata glasova manje od kandidata DOS-a Milošević je, kako pokazuje i naša anketa u Beogradu, za neke zločinac a za neke heroj.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG