Dostupni linkovi

Milojko Pantić: Uspeh mladih fudbalera nije i uspeh FSS


Milojko Pantić
Milojko Pantić

Omladinska fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se u finale Svetskog prvenstva za igrače do 20 godina starosti. Oni su polufinalu savladali reprezentaciji Malija rezultatom 2:1 ostavarenim u produžecima. U finalu prvenstva koje se igra na Novom Zelandu, odmeriće snage sa reprezentacijom Brazila, koja je prethodno savladala vršnjake iz Senegala sa čak 5:0.

Uspeh mladih reprezentativaca Srbije podseća na 1987. godinu kada se tadašnja omladinska reprezentacija Jugoslavije, predvođena igračima koji su kasnije postali svetske vedete, Zvonimirom Bobanom, Robertom Prosinečkim i Predragom Mijatovićem u Čileu popela na krov sveta.

“Mogu ovi momci da postanu ono što su bili ‘Čileanci’ i da uđu u istoriju fudbala kao ‘Novozelanđani’. Stižu nove generacije koje znaju da je znanje jedina prava moć”, komentariše poznati sportski novinar Milojko Pantić.

Detalji sa utakmice reprezentacija Srbije i Malija snimak RTS-a


U razgovoru za RSE on, međutim, navodi da ovaj uspeh nije nešto čime bi trebalo da se kiti Fudbalski savez Srbije.

RSE: Da li je ovaj uspeh plod sistematskog rada unutar Fudbalskog saveza Srbije, čiji je rad, poznato je, obeležen velikim problemima, ili želje i volje mladih fudbalera da postignu uspeh?

Pantić: Ovaj uspeh nije plod sistematskog rada u fudbalu. Do njega je došlo tako što je selekcija poverena Veljku Paunoviću, mladom stručnjaku, koji je do trenerske diploma došao u španskoj fudbalskoj školi, a ne u Srbiji. Igra i ponašanje fudbalera Srbije na Svetskom fudbalskom prvenstvu pokazuje da iza svakog velikog uspeha stoje veliki karakteri, odnosno ličnosti koje su sto posto posvećene onome čime se bave. Prema tome, Fudbalski savez Srbije sa tim ima malo veze, osim što finansira njihov put i boravak.

RSE: Kako razumeti ogromne razlike koje postoje između nastupa seniorske reprezentacije na međunarodnoj sceni, poput poslednje blede utakmice protiv Danske (poraz od 2:0) i gotovo sigurnog neučestvovanja na sledećem velikom takmičenju, i ovih mladih fudbalera koji beleže uspeh za usephom?

Pantić: Jaz je u onome ko vodi te momke. Ovo mogu iskoristiti da nam prodaju maglu, da kažu ‘evo pa mi smo postali prvaci Evrope za omladince, pa prvaci sveta za omladince’. Znate šta to znači? To znači da će i ova generacija zlatne dece srpskog fudbala završiti vrlo brzo u inostranstvu. Dakle, nema pomaka u srpskom fudbalu, dok su na čelu ljudi iz prošlog veka.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG