Dostupni linkovi

Milojević: Standard građana BiH kao pedesetih godina


Aleksa Milojević, foto: Dženana Karabegović
Aleksa Milojević, foto: Dženana Karabegović
Prema podacima Svjetske banke, više od milion i po građana BiH živi na rubu egzistencije. Svaki peti građanin dnevno može potrošiti samo euro i po, koliko, otprilike, koštaju hljeb i mlijeko.

Ukoliko se ovakva situacija nastavi, BiH će izgubiti srednji stalež, jer se i ta skupina društva sve više približava kategoriji siromaštva, upozorava Aleksa Milojević, direktor Ekonomskog instituta iz Bijeljine.

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa, Milojević ocjenjuje i kako postojeća bh. vlast obmanjuje narod podacima na osnovu kojih su bogatiji nego što su to bili prije rata, a, zapravo, živi se kao pedesetih godina prošlog vijeka.


RSE: Gospodine Milojević, danas je Svjetski dan borbe protiv siromaštva. Jesu li građani BiH siromašni, s obzirom da prema podacima Svjetske banke stoji da više od milion i po građana BiH živi na rubu egzistencije?

Milojević: Može se slobodno reći da je oko polovica stanovništva BiH toliko siromašna da nije u stanju da zadovolji čak ni svoje biološke potrebe, da smo društvo socijalne nepravde u kojem jedan mali dio gomila bogatstvo u svojim rukama, naročito u projektima privatizacije, a sve veći dio stanovništva klizi prema siromaštvu. Mi nemamo socijalni srednji sloj koji je uvijek jedan od najstabilnijih i socijalnih i ekonomskih faktora.

RSE: Od čega, zapravo, žive obični građani?

Milojević: Mislim da BiH velikim dijelom živi od izvoza radne snage i od doznaka građana koje dopiru ovdje – ja mislim da je to oko tri milijarde. Drugi izvor je sitna poljoprivreda. Mislim da smo što se tiče privrede u poziciji jednog robovskog rada.

RSE: Ako imamo 50 posto nezaposlenih, ako je prosječna plata oko 400 eura, a penzija 150 eura, možemo li uopšte govoriti o najugroženijim kategorijama stanovništva u BiH?

Milojević: Skoro dvije trećine stanovništva ne mogu da dostignu ni polovicu potrošačke korpe. To znači da smo mi jako, jako siromašni. Ja bih htio da upozorim na jednu prevaru vlasti, a to je da u statistici u vlasti stoji da smo mi srednje razvijena zemlja, da smo mi bogat narod jer mi danas imamo statistički mjereno oko 5.000 dolara po stanovniku. To je dva i po puta više nego devedesete godine prošloga vijeka i ispada da smo mi sada dva i po puta bogatiji, da imamo dva i po puta moćniju privredu, da smo dva i po puta zaposleniji nego što smo bili. Međutim, to nije istina.

RSE: Na osnovu čega se prave ti statistički podaci?

Milojević: Suština mjerenja je u pogrešnom računanju bruto društvenog proizvoda (BDP). Mi imamo jedan obračun BDP-a gdje sve naše obaveze, deficite i naše dugove uračunavamo kao naše bogatstvo. Mlijeko koje kupimo, koje uvezemo iz Slovenije se ovdje uračuna u naše društveno bogatstvo. Ili kredit koji dignemo u inostranstvu i ovdje neka naša građevinska preduzeća koja rade, pretpostavimo, na izgradnji neke dionice puta, mi to uračunamo u naše društveno bogatstvo. Znači, što gore to bolje. Problema da ova vlast čije je vladanje dovelo do ovolikog siromaštva nikad neće priznati da smo ovoliko siromašni. Ja mislim da je defekt u našem političkom sistemu gdje narod nije u stanju da kontroliše svoju vlast. Efekti efikasne vlasti su uvijek u povećanoj zaposlenosti, u povećanom doprinosu bogatstvu i u smanjenju dugova i deficita.

RSE: To jeste teoretski dobro, ali kako praktično, s obzirom da ova zemlja se zadužuje samo zbog toga da bi plaćala svoju administarciju, a ne zato da bi otvarala nova preduzeća i stvarala nova radna mjesta?

Milojević: Bilo bi jako dobro kada bi se napravila jedna mirnodopska revolucija u BiH, a to znači kada bi se pojavile neke nove pratije, sa nekim novim programima, koje narod prepozna i onda se pregrupiše na te nove političke projekte.

RSE: Ali koliko je to moguće? Dosadašnje stranke koje su imale ekonomske programe, vrlo brzo kada dođu na vlast se poistovjete sa tzv. nacionalnim strankama.

Milojević: Ja mislim da je naša vlast nemoralna. Jer kako može da je 20 godina u vlasti, a da ovoliko se zlo naonosi narodu, da je ovoliko siromaštvo, da zemlja propada, a da nema neke moralne pobude da se to stanje promijeni? Mi ćemo se zagušiti u nepravdi ukoliko ne dođemo u situaciju, ja mislim opet preko nekih novih političkih prijedloga, nastupa nekih novih političkih partija sa nekim novim programima, da se ovo stanje iz temelja mijenja. Ja mislim da mi imamo sve potencijale i da je to moguće učiniti.
XS
SM
MD
LG