Dostupni linkovi

Milanović u BiH poručio Hrvatima: Ostajte ovdje


Zoran Milanović sa poklonom Vrhbosanske nadbiskupije. Uz Milanovića na fotografiji vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda
Zoran Milanović sa poklonom Vrhbosanske nadbiskupije. Uz Milanovića na fotografiji vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda

Premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović započeo je u ponedjeljak dvodnevnu posjetu BiH, koja nije političke prirode. Tokom dva dana Milanović će posjetiti Sarajevo, Vareš, Kreševo, Žepče, Vitez, Guču Goru, Novu Bilu i Jajce. Posjetu je započeo Sarajevom, gdje je prisustvovao obilježavanju početka rada studentskog doma Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva.

Dom se gradio osam godina, u što je uloženo četiri milijuna eura. Dio novaca financirala je i Vlada Republike Hrvatske. Milanović je kazao kako će Vlada na čijem je čelu i dalje pomagati kuturne, obrazovne i zdravstvene institucije hrvatskog naroda u BiH.

„To radimo na jedan institucionalan način po relativno strogim i transparentnim pravilima. Ovakav objekt je od iznimnog značaja za hrvatski narod u BiH. Tu je još i Sveučilište u Mostaru, kao i kuturni i vjerski spomenici“, naveo je hrvatski premijer.

Milanović je također kazao kako se nada da će vrata ovog doma
biti otvorena za sve one koji žele stjecati znanja i koji žele graditi modernu i naprednu BiH. Još jednom pozvao je Hrvate u BiH da se ne iseljavaju iz te zemlje.

Zoran Milanović u Sarajevu, foto: Midaht Poturović
Zoran Milanović u Sarajevu, foto: Midaht Poturović

„Bosna i Hercegovina je za sve vas Hrvate, koji ste ostali, sadašnji dom i zato ostajte ovdje. Ali je sve na kraju vaš izbor“, ocijenio je hrvatski premijer.

Premijer Milanović je došao u pratnji predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande. Bevanda je ocijenio da je izgradnja studentskog doma u sarajevskom naselju Stup kapitalni projekat.

„Bio sam tu na polaganju kamena temeljca 2006. godine, kao i kada se dom počeo graditi 2007. godine. Nisam vjerovao da će se izgradnja ovog doma privesti kraju, s obzirom na poteškoće koje su je pratile“, naglasio je Bevanda.

Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, kazao je kako posjeta premijera Republike Hrvatske Zorana Milanovića mnogo znači za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

„Želim da se ovim činom istinski gradi ozračje života na ovim prostorima. Sigurno svi studenti koji ovdje budu studirali najvećim dijelom će i ostati i pamet svoju ugraditi u ovu zemlju, a to nam treba. Uz pamet želim da bude i dobrote“, zaključio je kardinal Puljić.

Prisutnima se obratio i predsjednik HKDD Ante Jelić, koji je izrazio zahvalnost Vladi Hrvatske i premijeru Milanoviću za nesebičnu pomoć i iskrenu podršku realizaciji mnogih projekata čiji je cilj osiguranje uslova za opstanak i prosperitet hrvatskog naroda u BiH.

Hrvatska je od 2012. godine u nekoliko navrata za izgradnju i opremanje ovog studentskog doma donirala ukupno pola milijuna eura, a u toku je još jedan javni natječaj vrijedan oko 100.000 eura.

Milanović će tokom dva dana posjetiti još i Vareš, Kreševo, Žepče, Vitez, Guču Goru, Novu Bilu i Jajce, gdje će razgovarati za lokalnim dužnosnicima i gospodarstvenicima.

XS
SM
MD
LG