Dostupni linkovi

Pence: NATO da poveća izdvajanja za obranu


Mogherini je posjet Penca nazvala "vrlo važnim političkim znakom"
Mogherini je posjet Penca nazvala "vrlo važnim političkim znakom"

Američki potpredsjednik Mike Pence posjetio je stožer NATO-a u Briselu i ponovio da američka administracija podržava, kako je rekao „plemenitu misiju NATO-a“ jer svijetu treba snažna Alijansa.

Preduslov zato je povećanje troškova obrane svih članica na šta su se, tvrdi generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, članice ranije obavezale.

„Moramo trošti više i trošiti bolje“, rekao je Stoltenberg, koji je naveo da je uvjeren u američku podršku zapadnom vojnom savezu koja se, kaže "pokazuje na riječima ali i djelima".

„Svi saveznici su posvećeni investicijama za obranu“, rekao je Stoltenberg.

Američki potpredsjednik Pence je rekao da od saveznika očekuje da održe riječ po pitanju povećanja troškova za obranu, dodajući da je ohrabren obećanjima o pravilnijoj raspodjeli tereta.

Kako je rekao Pence, američki predsjednik Donald Trump očekuje do kraja ove godine „stvarni napredak“ među NATO članicama kada je riječ o povećanju troškova obrane prema minimumu kriterija, odnosno dogovorenih 2 posto BDP (Bruto društvenog proizvoda) gospodarstva država članica.

Govoreći u sjedištu NATO-a u Briselu, Pence je na press konferenciji rekao:

“Amerika će uraditi svoj dio, ali europska obrana zahtijeva i europsku posvećenost podjednako kao i našu… Predsjednik očekuje stvarni progres do kraja 2017.”

Pence je rekao i da SAD pozivaju na veću ulogu NATO-a u borbi protiv terorizma.

Američki potpredsjednik na svojoj europskoj turneji, pokušava da uvjeri saveznike u posvećnost Trumpove administracije NATO-u, i saradnji i partnerstvu sa EU.

Predsjednik Europskog vijeća, Donald Tusk rekao je da EU računa na nepodijeljenu podršku SAD jedinstvu Europe.

Europski dužnosnik Tusk je u razgovoru sa Pencom naglasio da EU "računa kao i uvijek u prošlosti“ da Vašington "podrži ideju ujedinjene Europe“.

Pence je pak rekao da će SAD nastaviti da podržavaju odgovor Brisela na ono što je on opisao kao “Ruske pokušaje da prekrajaju međunarodne granice silom”.

Pence je nakon razgovora sa Tuskom rekao:

„Jasno mi moramo pokazati snažnu obranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta europskih nacija.“

Američki potpredsjednik potom je dodao:

Zbog ruskih pokušaja da prekrajaju međunarodne granice silom, mi ćemo nastaviti da podržavamo Poljsku i Baltičke države kroz jačanje NATO prisustva u tim područjima“.

Kada je riječ o Ukrajini, Pence je rekao da će „SAD nastaviti da drže Rusiju odgovornom i zahtijevati da Rusija poštuje sporazum iz Minska te deeskalira nasilje na istoku Ukrajine“.

Nadam se da ćemo istražiti načine kako produbiti odnose između Sjedinjenih Država i EU: Pence
Nadam se da ćemo istražiti načine kako produbiti odnose između Sjedinjenih Država i EU: Pence

Predsjednik Europskog vijeća Tusk je istaknuo još jednom da NATO nije zastarjela obrambena organizacija.

Američki potpredsjednik Mike Pence europskim dužnosnicima je rekao i da administracija predsjednika Donalda Trumpa traži načine da "produbi odnose sa Europskom unijom". Pence je u Brisel doputovao nakon sudjelovanja na minhenskoj konferenciji o sigurnosti.

"Zahvalan sam zbog prilike da vas posjetim i nadam se da ćemo istražiti načine kako produbiti odnose između Sjedinjenih Država i EU", rekao je Mike Pence šefici europske diplomacije Federici Mogherini s kojom se sastao u misiji SAD-a pri EU.

Mogherini je posjet Penca nazvala "vrlo važnim političkim znakom". Kazala je da Europljani i Amerikanci imaju još dosta posla i da su razgovori o tome već u tijeku.

Za nedavnog boravka u Vašingtonu, založila se za pragmatičnije odnose između Unije i SAD-a.

"Bez obzira na razlike, naša dva kontinenta dijele isto nasljeđe i vrijednosti promovirajući mir i napredak, poštujući slobode, ljudska prava i vladavinu prava", rekao je Pence, naglašavajući da je važna jedinstvenost u zaštiti sigurnosti i stabilnosti Unije.

Prvi čovjek Europske komisije Jean-Claude Juncker istaknuo je i da Sjedinjenim Državama treba jaka i ujedinjena Europska unija.

Kritika američkog predsjednika euroatlantskim integracijama, naročito stav o NATO-u kojeg je nazvao "zastarjelim", izazvala je zabrinutost među saveznicima, posebno i zbog Trumpovih pohvala ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG