Dostupni linkovi

Migranti pokušali beg iz kampa u Mađarskoj


Bekstvo migranta iz kampa u Mađarskoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Bekstvo migranta iz kampa u Mađarskoj

PIše: Ray Furlong i Roman Kupka

Nekoliko migranata pokušalo je beg iz kampa u blizini mesta Reske u severnoj Mađarskoj preskačući ogradu. U poteri policije najmanje troje ih je uhvaćeno i vraćeno u kamp. Pokušaj bekstva dogodio se tri dana pošto je policija u kampu koristila suzavac u koškanju sa migrantima koji nisu želeli da im se uzmu otisci prstiju.

Na prvi pogled ispred kampa, privremenog doma stotina ljudi koji su u Mađarsku stigli iz Srbije, sve je delovalo mirno. Međutim, odjednom nekolicina migranata je preskočila bodljikavu žicu i otpočela sprint za slobodom. Uskoro im se u pokušaju bekstva pridružila još nekolicina ljudi, a ubrzo su begunce pojurili policajci. Većina ih je uhvaćena i vraćena u kamp.

Novinari RSE sa mesta događaja javljaju da migrnti u ovom kampu provode oko 24 sata. Uzimaju im se otisci posle čega im je omogućeno da nastave svoje putovanje. Međutim, za razliku od prihvatnih centara u Srbiji, gde mogu slobodno da se kreću van njih, ovde im tako nešto nije omogućeno.


Iste noći, nekoliko migranata iz kampa autobusom je stiglo na železničku stanicu u Segedinu. U pomoć im je pritekao Mark Kekeši, iz lokalne nevladine organizacije “Solidarnost sa migrantima”.

“Nikada nisam video ništa slično, niti mislim da ima previše onih koji beže iz kampa. On što je sigurno je da izbeglice strahuju od uzimanja otisaka prstiju u Mađarskoj. Svesni su da u pravnom smislu u tom slučaju postoji mogućnost da ih bilo koja država zapadne Evrope sa svog tla vrati u Mađarsku.”, objašnjava Kekeši.

Kada se nađu u Mađarskoj imaju 48 sati da zatraže azil u izbegličkom kampu. Većina će pak umesto toga pokušati da nađe put do Nemačke, na putu koji još nije okončan.

XS
SM
MD
LG