Dostupni linkovi

Hitan samit EU o migrantskoj krizi, sahrane utopljenika


Ukop žrtava na Malti, 23. april 2015.
Ukop žrtava na Malti, 23. april 2015.

Na Malti u predgrađu prijestolnice Vallette održan je ukop za 24 žrtve koje su se utopile u nesreći u nedjelju kada je više od 800 ljudi izgubilo živote.

Prema izvještaju italijanske policije kapetan brodice je greškom udario o trgovački brod koji je pritekao u pomoć.

Inače, lideri Evropske unije održaće hitan samit posvećen migrantskoj krizi na Mediteranu, u namjeri da se zaustavi priliv migranata koji riskiraju svoje živote na opasnom putu preko Sredozemnog mora ka evropskom kontinentu.

BBC javlja da je u nacrtu prijedloga i inicijativa da vojska uništi brodove i brodice onih osoba koje se bave krijumčarenjem ljudi.

Premijer Italije Matteo Renzi poziva na direktnu akciju protiv krijumčara nazivajući ih "trgovcima robljem 21. vijeka".

U nacrtu izjave briselskog samita, u koju je agencija AFP imala uvid, navodi se da će se lideri EU obavezati da "preduzmu sistematske napore u identifikovanju, oduzimanju i uništavanju brodova prije nego se upotrijebe u krijumčarske svrhe".

Takođe, u nacrtu izjave se poziva visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federica Mogherini da "odmah počne sa pripremama za moguće bezbjednosno-odbrambene operacije u skladu sa međunarodnim pravom".

Reporter BBC-a javlja da će se u Briselu razmatrati i pružanje dodatne pomoći Ujedinjenim nacijama u naporima da se formira stabilna vlada u Libiji.

Italija je ranije navela da se 90 odsto migranata otisne sa libijske obale.

Afrički migranti
Afrički migranti

Lideri EU bi trebalo da diskutuju i o tome kakva je sudbina onih migranata koji su uspjeli doći do evropskog kontinenta.

Mnogi migranti dolaze sa područja sjeverne Afrike. Samo u ovoj godini spašeno ih je 13.500, a pretpostavlja se da ih je u Evropu ukupno stiglo oko 32.000.

Prema ocjenama Ujedinjenih naroda morska ruta između Italije i Sjeverne Afrike postala je najsmrtonosnija cesta u svijetu.

Trgovci ljudima koriste političku krizu u Libiji i zarađuju na nesrećnim ljudima koji bježe od rata, gladi i neimaštine.

Evropska unije je u ponedjeljak postavila akcioni plan od deset tačaka u cilju sprječavanja novih smrtnih slučajeva. Data je veća finansijska podrška Frontex-u, graničnoj agenciji koja vodi sredozemnu službu spašavanja Triton.

Međutim, ovaj potez EU nije ostao bez negativnih komentara koji kažu da su ovaj i slični potezi bacanje para.

Naime, služba Triton je prošle godine zamijenila veću italijansku operaciju Mare Nostrum.

Pojedine članice EU su rekle da je Mare Nostrum bila preskupa za održavanje, te da se broj migranata uopšte nije smanjio.

Istovremeno, organizacija Amnesty International je istakla da je nakon odluke EU o ukidanju operacije Mare Nostrum "drastično povećan broj smrtnih slučajeva migratana i izbjeglica".

XS
SM
MD
LG