Dostupni linkovi

Mesić: Vraćam se u politiku


Stjepan Mesić tokom konferencije za medije
Stjepan Mesić tokom konferencije za medije

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić vraća se u domaću politiku, a za očuvanje svog upravo ukinutog ureda borit će se svim pravnim sredstvima, od Ustavnog suda sve do Europskog suda za ljudska prava, najavio je na konferenciji za novinare nakon što je Sabor u srijedu izglasao zatvaranje njegovog ureda.

Kaže kako ne isključuje mogućnost niti da se ponovno kandidira za predsjednika.

Ne vraćam se u politiku da se svetim HDZ-u i Mostu koji su izglasali ukidanje ureda, poručio je bivši hrvatski predsjednik u dva mandata Stipe Mesić.

„Aktivirati ću se da ova zemlja postane prihvatljiva za život građana, da ne ovise o političkim strašilima. U svakom slučaju, neću mirovati. Ne zbog toga da bih se nekome osvetio, jer se oni sami sebi osvećuju. Njima ne treba protivnik, oni to sve sami efikasno rješavaju.“

Vladajući mu se osvećuju zbog njegovog antifašizma, ustrajan je Mesić.

„Radi se jednostavno o političkoj odmazdi. Pogledajte strukturu Domoljubne koalicije HDZ-a i njihovih partnera, pogledajte ovu političku snagu Bože Petrova i kompanije u Mostu, i sada pogledajte – što oni meni prigovaraju? Oni meni prigovaraju moj antifašizam, i to se ne usude reći.“

Aktualnu priču sa potpredsjednikom Vlade Tomislavom Karamarkom i njegovom suprugom koja je bila konzultant MOL-ovog lobista u Hrvatskoj, Mesić je nazvao novom aferom „Fimi media“, samo što se tamo sudilo na temelju indicija, dok ovdje – upozorio je – postoji potpisani ugovor.

„A sada imate ugovor gdje supruga prvog potpredsjednika Vlade postaje konzultantica čovjeka koji je bio u vrhu uprave INE i koji je odmah nakon toga prešao u MOL. I MOL ga plaća 12.000 eura mjesečno, i kada zapošljava konzultanticu, onda mu se ugovor povećava za još 2.500, upravo onoliko koliko ona dobiva. Zašto ja to pričam? Zamislite da je moja žena postala konzultantica ili lobistica za nekoga tko je u sukobu ili u sporu sa hrvatskom državom. Je' l vi možete zamisliti gdje bi se ta kampanja protiv mene zaustavila?!? A ovdje – ništa.“

On je izrazio žaljenje što Vlada i Sabor kod donošenja odluke o zatvaranju njegovog ureda nisu konzultirali neku od brojnih hrvatskih firmi koje su bile sa njim, a na nekom od njegovog osamdesetijednog putovanja, uvijek na račun pozivatelja, a ne na račun hrvatskog proračuna.

On si u zaslugu upisuje ulazak hrvatskih tvrtki u srednjeazijske zemlje, Katar i Iran i pojačana kineska ulaganja u Hrvatsku.

Izrazio je žaljenje što vladajući nemaju povjerenja u njega i što neće u Siriju kamo je pozvan i gdje su na pomolu pregovori, i gdje treba pokrenuti financijski izuzetno isplative INA-ine bušotine.

U slučaju da Ustavni sud ne donese privremenu mjeru kojom bi zaustavio njegovu deložaciju iz ureda, Mesić kaže da neće ured braniti oružjem, i da ga policija neće trebati iznositi.

U slučaju potrebe, novi prostor za rad ponudili su mu mnogi - od ljudskopravaša i antifašista do reformističke stranke centra Radomira Čačića.

XS
SM
MD
LG