Dostupni linkovi

"Merlinka" u Beogradu: Osvajanje slobode kroz sedmu umetnost


Logo festivala
Logo festivala

Šesto izdanje međunarodnog festivala queer filma „Merlinka“, koji nosi naziv po prvom deklarisanom transseksualcu u Srbiji, počinje u utorak u Domu omladine Beograda. Kratkometražna i dugometražna ostvarenja sa svih meridijana ove godine nose poruku o značaju osvajanja slobode.

Ovogodišnji program „Merlinke“ najbogatiji je otkako je festival počeo sa radom: publika će do 16. decembra moći da pogleda 60 filmova iz dvadesetak zemalja sveta: od Filipina, Kine, do Sjedinjenih Država i skandinavskih zemalja.

Festival će otvoriti film „Ubio sam majku“, višestruko nagrađivanog kanadskog reditelja Gzavijea Dolana. Ova polu-autobiografska priča govori o Dolanu kao mladom homoseksualcu koji je u sukobu sa majkom.

To je tek jedan od brojnih filmova ovenčanih nagradama na međunarodnim festivalima, a koje će beogradska publika moći da pogleda na „Merlinki“, kaže Predrag Azdejković iz organizacije festivala. Sve ih, kaže on, objedinjuje ista tema:

„Tema kojom se bave filmovi je sloboda i našim očekivanjem da sloboda ’pada sa neba’ i da se ona podrazumeva. To nije istina. Sloboda se osvaja, za slobodu se bori. Tako da ćemo imati filmove koji obrađuju tu temu. aktivističke filmove o tome kako su se LGBT aktivisti borili za svoju slobodu koja i kad se osvoji, ne znači da će trajati večno, nego ona mora večno da se brani“, objašnjava naš sagovornik.

Projekcije će od 11. decembra do završetka festivala biti podeljene u tri termina: od 17 sati su na programu krakometražni, u 19 se prikazuju dokumentarci, a od 21 igrani filmovi. „Merlinka” će 14. decembra prikazati dokumentarac “O Suzan Zontag” koji se intimno i detaljno bavi životom žene koja je bila među najuticajnijim i najprovokativnijim misliocima 20. veka.

Festival “Merlinka” nosi ime po Vjeranu Miladinoviću, dobrom duhu Beograda i prvom javno deklarisanom transvestitu, ubijenom u 2003. godine na periferiji grada.

Iza Merlinke ostao je jedan roman “Terezin sin” i uloga u filmu “Marble ass” Želimira Žilnika iz 1995. Danas festival “Merlinka” upravo kroz filmsku umetnost poziva LGBT populaciju da se bori za svoja prava, kaže Azdejković.

“Važno je da umetnost inspiriše ljude, u ovom slučaju da se bore za svoju slobodu. Ja se nadam da će ‘Merlinka’ kroz filmove inspirisati LGBT populaciju da se probudi i najzad krene da se bori za svoja ljudska prava u većem broju”, zaključuje Azdejković.

Za 14. decembar najavljena je premijera srpskog lezbejskog erotskog filma “U prolazu” Ane Kala, a festival će biti zatvoren 16. decembra specijalnom projekcijom dokumentarca “Globalno tvoj” autrijskog režisera Marka Doringera - u čast nedavno preminulog LGBT i HIV aktiviste Nikole Latkovića.

Na zatvaranju takmičarskog dela festivala, „Merlinka“ će najboljem kratkometražnom filmu dodeliti nagradu "Dorotina cipelica".

XS
SM
MD
LG