Dostupni linkovi

Merkel u Sarajevu: Regija može prosperirati samo ako BiH napreduje


Angela Merkel u Sarajevu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

Njemačka je veoma zainteresovana za budućnost BiH, podržava njen evropski put, kao što podržava evropsku inicijativu svih zemalja regiona, izjavila je kancelarka Angela Merkel na kraju posjete BiH.

Merkelova je pozdravila stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, navodeći da je sljedeći korak put ka kandidatskom statusu.

"Svjesni smo da postoje problemi u BiH koje treba prevazići, ali se stabilnost čitavog regiona bez BiH ne može postići", poručila je Merkelova nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH.

Po okončanju radnog ručka sa kancelarkom Angelom Merkel, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić prenio je svoje, kao i zadovoljstvo ostala dva člana Predsjedništva, razvojem dobrih odnosa između dvije zemlje. Ivanić se posebno zahvalio na svemu onom što je Njemačka uradila u posljednjih 20 godina za BIH. Razgovarano je, dodaje Ivanić, i o vremenu koje dolazi.

“Previše je stvari koje nas u BiH dijele da bi se time trebalo toliko baviti jer ima puno stvari koje nas spajaju, a to je potreba da imamo bolje obrazovanje, više radnih mjesta i više pozitivnog pristupa. Na tome smo veoma zahvalni Njemačkoj, posebno na inicijativi koja nam je ponuđena", rekao je Ivanić.

(VIDEO: Merkel u Memorijalnoj galeriji Srebrenica u Sarajevu)

Merkel u Memorijalnoj galeriji Srebrenica
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Kanacelarka Njemačke Angela Merkel ocijenila je veoma otvorenim razgovor sa članovima Predsjedništva BiH, ukazujući:

“Nama je drago što je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU. Sada se pred nama nalazi naredni korak, a to je put ka statusu zemlje kandidatkinje i na tom putu imamo zadatak, a to je donošenje reformske agende. Prošlost i budućnost u BiH se prepliću, stvarajući teškoće”, kazala je Merkel.

“Došli smo u period kada imamo sjećanje na genocid u Srebrenici. Mislim da je nama svima neophodna hrabrost, a to se ovdje posebno odnosi na nosioce odgovornosti, da idemo i oblikujemo budućnost, da se takve zastrašujuće stvari nikada više ne dese. Omladina ove zemlje treba da dobije budućnost koja će bit u miru, onakva kakvu mi imamo u Evropi posljednjih sedamdeset godina. Evropska unija nastala je iz zastrašujućih iskustava Prvog i Drugog svjetskog rata. Njemačka i Francuska su u međuvremenu postali prijetelji, nakon što smo 100 godina ratovali jedni protiv drugih. Nadamo se da možemo pomoći da ova regija jednom postane ona regija koja se ne mora bojati ratova, nego regija koja će živjeti u miru”, poručila je Merkel.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji se prvi sastao sa kancelarkom, oglasio se u posebnoj izjavi za bh. javnost:

“Kada govorimo o evropskim integracijama mi smo predočili naš plan sa dinamikom da do kraja ove godine, ako ne budemo nailazili na bezrazložne ili namjerne opstrukcije, podnesemo aplikaciju za članstvo. To znači da bi u 2017. godini mogli dobiti kandidatski status. I to je konačni cilj - da ka evropskim integracijama kročimo rame uz rame sa ostalim zemljama ove regije”, naveo je Zvizdić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladenić Ivanić prenio je takođe i poruku članova Predsjedništva BiH upućenu Njemačkoj:

“Da ostanu uz nas, podrže potrebu refromi, ali i političke ličnosti koje su okrenute kompromisu.”

XS
SM
MD
LG