Dostupni linkovi

Mekejn sa Vučićem: Srbija 'sila pomirenja'


Mekejn u Beogradu: SAD podržavaju evropski put Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Mekejn u Beogradu: SAD podržavaju evropski put Srbije

Američki senator i predsedavajući Odbora za oružane snage u Senatu Džon Mekejn izjavio je nakon susreta sa izabranim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da Srbija ima vitalnu ulogu u balkanskom regionu. Opisao ju je kao silu pomirenja i glavnu privredu u regionu.

Mekejn je zahvalio Vučiću na ulozi Srbije u koaliciji koja se bori protiv Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) i zbog toga što je Srbija jedan od, kako se izrazio, najaktivnih partnera SAD u mešovitim vežbama.

Mekejn je izrazio optimizam za ulazak Srbije u Evropsku uniju, te kazao da je na putu evrointzegracija važan saveznik civilni sektor, koji treba uvažavati.

„Na putovanju jugositočnom Evropom, moja poruka je jednostavna: Sjedinjene Države su čvrsto posvećene celovitoj, slobodnoj i mirnoj Evropi. Radujem se saradnji sa Vladom Srbije na unapređenju integracije Srbije i evropsku zajednicu. Verujem da Srbija ima vitalnu ulogu za uspeh te vizije, kao sila pomirenja u jugoistočnoj Evropi i jedna od vodećih ekonomija u regionu“, rekao je Mekejn.

Među temama razgovara bio je i dijalog Beograda i Prištine kojim posreduje Evropska unija. Mekejn naglašava da je taj proces izuzetno važan:

„Dijalog je težak, ali zahvaljujući predsedniku Nikoliću i premijeru Vučiću – kao i njihovim kolegama iz Prištine – ovaj razgovor je postigao napredak. Lideri sa obe strane treba da učine sve da se ovaj proces nastavi. Istu poruku uputiću liderima Kosova tokom moje posete ove nedelje.“

Vučiću je takođe čestitao pobedu na izborima održanim 2. aprila.

Razgovor o regionu, bilaterlanim odnosima i globalnim tokovima: Mekejn i Vučić
Razgovor o regionu, bilaterlanim odnosima i globalnim tokovima: Mekejn i Vučić

Osvrćući se na poslednja tragična zbivanja u Siriji, Mekejn je rekao da je Rusija nesumnjivo bila upoznata sa upotrebom hemijskog naoružanja od strane snaga lojalnih sirijskom predsedniku Bašaru Al Asadu. Takav slučaj dogodio se i prošle sedmice, kada je 89 ljudi stradalo u napadu na grad Kan Šejkun, na području pod kontrolom opozicionih snaga, naveo je Mekejn.

Po onome što je Vučić kazao nakon susreta, u razgovorima su dominirale teme regionalne stablnosti, te učešća Srbije u mešovitim vojnim vežbama. Vučić takođe navodi da je i Mekejnu podvukao insistiranje Srbije na vojnoj neutralnosti u odnosu na NATO i Rusiju.

Između ostalog, Vučić je, kako kaže, sa američkim senatorom razgovarao o težini dijaloga sa kosovskim zvaničnicima, ali ne i o eventualnom priznanju nezavisnosti Kosova od strane Srbije.

Odgovarajući na pitanje da li je američki senator tražio od Beograda da prizna nezavisnost Kosova i uvede sankcije Rusiji, Vučić je kazao da je sa Mekejnom razgovarao "iskreno i otvoreno" ali da nijedno od tih pitanja nije "tako pokretano".

"Ja sam rekao da želimo vojnu neutralnost. Imamo partnersku saradnju sa NATO, sprovodimo vežbe i sa Rusima i sa Amerikancima. Želimo dobre veze sa Rusijom ali se strateški nalazimo na evropskom putu. To je naša stvarna politika, zato je Srbija pouzdan partner i zato nas poštuju u Moskvi, Vašingtonu, Briselu", kazao je Vučić novinarima u Beogradu.

Vučić ističe da je upoznao Mekejna sa situacijom u regionu, te da mu je kazao da će Srbija uvek biti za očuvanje mira:

„Govorio sam o našoj inicijativi da se nastavi dijalog na Kosovu i Metohiji, da želimo pozitivno da utičemo na očuvanje stabilnosti u BiH, da gradimo odnose sa Makedonijom, Crnom Gorom, Albanijom i svima drugima na najbolji mogući način, jer je to od izvanrednog ekonomskog značaja“, rekao je Vučić.

Naveo je i da je razgovor sa gostom iz SAD išao u tri pravca:

"Prvo, to je održavanje mira i stabilnosti u regionu. Drugo, to su naši bilateralni odnosi. Treće je učešće Srbije u globalnim tokovima i naši stavovi o važnim pitanjima u svetu", naveo je Vučić.

Mekejn, koji u okviru regionalne turneje obilazi i Srbiju, susreo se sa Vučićem u vili “Mir” u Beogradu, gde su se posle jednočasovnog razgovora obratili novinarima.

Mekejn je u Beograd doputovao iz Hrvatske, prethodno je boravio u Sloveniji, a za nastavak reginoalne turneje najavio je i posetu Kosovu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG