Dostupni linkovi

Mej: Britanija napušta EU, ali ne okreće leđa evropskim prijateljima


Britanija treba da pronađe novo mesto u svetu: Tereza Mej
Britanija treba da pronađe novo mesto u svetu: Tereza Mej

Odluka Britanije da napusti Evropsku uniju (EU) ne znači okretanje leđa “našim prijateljima u Evropi”, ili pokušaj da prekinemo saradnju, izjavila je premijerka Tereza Mej (Theresa May) na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

“To je jednostavno bila odluka da se učvrsti naša parlamentarna demokratija i nacionalno samoopredeljenje, da se preuzme kontrola i donose odluke u našem interesu. Takođe, što je ključno, da Britanija postane još više globalna i internacionalna i u delovanju i po duhu, jer smo to kao nacija. Britanska istorija i kultura je duboko internacionalistička. Mi smo evropska zemlja i ponosni smo na naše zajedničko evropsko nasleđe, ali smo i zemlja koje je uvek gledala i izvan Evrope i bila okrenuta ka svetu kao celini”, rekla je Mej.

Britanija se po njenim rečima suočava sa periodom izuzetnih promena nakon Bregzita jer treba da pronađe novo mesto u svetu.

“Ne bi trebalo da potcenimo značaj ove odluke. Britanija se mora suočiti sa periodom dubokih promena, što znači da mora proći kroz teške pregovore i pronaći novu ulogu u svetu. To znači prihvatanje činjenice da će put pred nama povremeno biti neizvestan”, dodala je Mej.

Britanija nastoji da sklopi trgovinske sporazume sa “starim prijateljima” i “novim saveznicima”
Britanija nastoji da sklopi trgovinske sporazume sa “starim prijateljima” i “novim saveznicima”

Ona je kazala da Britanija želi “hrabar i ambiciozan” trgovinski sporazum sa EU te da će preuzeti novu lidersku ulogu kao odlučni pobornik tržišne ekonomije i slobodne trgovine.

Mej je naglasila da Britanija nastoji da sklopi trgovinske sporazume sa “starim prijateljima” i “novim saveznicima”.

Po njenim rečima, Britanija je već započela pregovore o novim trgovinskim vezama sa više zemalja, uključujući Novi Zeland, Australiju i Indiju.

Mej je ukazala da vlade moraju da obrate pažnju na gubitnike globalizacije pozivajući biznismene da se pridržavaju pravila koja važe i za druge, pre svega u plaćanju poreza. Po njenim rečima, svet uživa u “do sada neviđenom bogatstvu”, ali mnogi ljudi osećaju da “nisu od toga imali koristi”.

“Insistiranje na jačanju globalizacije može da zaplaši ljude. Za mnoge to znači izmeštanje njihovih poslova u inostranstvo ili smanjenje plata. To znači da mogu samo da posmatraju kako se menjaju zajednice u kojima žive”, istakla je Mej.

Britanska premijerka upozorava da su nejednakosti prouzrokovane globalizacijom doprinele jačanju “politike podela”, pozivajući globalne lidere da se suoče sa negativnim reakcijama na globalizaciju, liberalizam i slobodnu trgovinu jer političari koji igraju na kartu očajanja mnogih, nastoje da iskoriste ovu situaciju za svoje interese.

Analitičari BBC ističu da je govor Tereze Mej o nedostacima globalizacije i kritika krupnog biznisa u prisustvu njihovih predstavnika bio neočekivano oštra u trenutku kada će Britaniji nakon Bregzita itekako biti potrebne njihove investicije.

Prethodno je britanski ministar finansija Filip Hamond (Philip Hammond) upozorio EU da će Britanija naći način da ostane kompetitivna ukoliko se ne postigne dogovor o “sveobuhvatnim trgovinskim odnosima”.

Lideri EU su istakli pre njenog govora da će novi trgovinski sporazum ovog bloka i Britanije biti veoma “težak”. Evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovici kazao je da je Bregzit loš i po Britaniju i EU:

“Ne možete uživati sve prednosti članstva u klubu ako ste van njega. Mislim da naši britanski prijatelji, koji su učestvovali u stvaranju kluba, to shvataju”.

Britanski ministar inostranih poslova Boris Džonson (Johnson) upozorio je EU da ne kažnjava njegovu zemlju zbog Bregzita:

“Ako gospodin Oland (francuski predsednik) želi da kažnjava tukući svakoga ko želi da pobegne, nalik na neke filmove o Drugom svetskom ratu, smatram da to nije put napred i nije ni u interesu naših prijatelja i partnera”.

Džonson upozorio EU da ne kažnjava njegovu zemlju zbog Bregzita
Džonson upozorio EU da ne kažnjava njegovu zemlju zbog Bregzita

Džonsonova izjava je protumačena i kao dovođenje u vezu Olanda sa nacistima pa je izazvala žestoke reakcije, uključujući i opozicione Laburističke partije. Britanska vlada je saopštila da Džonson nije “ni na koji način sugerisao da je neko nacista”.

Bivši direktor Svetske trgovinske organizacije Paskal Lami kazao je za BBC da je Džonsonova izjava “uznemirujuća imajući u vidu da je reč o diplomati visokog ranga”.

Poslovna zajednica još iščekuje ishod pregovora EU i Britanije. Direktor “Barkli” Džes Stalej (Jes Staley) kaže da ova banka razmatra prebacivanje pojedinih operacija u Irsku i Nemačku, ali da će ogromna većina poslova ostati u Britaniji.

On je kazao za BBC da ne veruje da će London prestati da bude finansijski centar Evrope: “Smatram da će Britanija i da dalje biti finansijska pluća Evrope”.

Tereza Mej je saopštila prošle sedmice da će Britanija napustiti jedinstveno tržište i carinsku uniju EU. Predviđaju se ograničenja u migracijama između Britanije i EU, kao i zaštita prava britanskih građana koji žive u evropskom bloku i obratno. Odluku će nakon pregovora verifikovati britanski parlament.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG